Türelmes gyilkosok között

Ha megéheznek, egy szarvast megsebeznek, megvárják, amíg elpusztul, és jóllaknak

Ez lett volna a mentőcsónakunk is

KOMODO Bátrak vagyunk vagy balgák? Vakmerők, vagy vakok? Egyáltalán: elment a józan eszünk? Ezek a felelősségtudatról árulkodó mondatok azon a nevesincs hajón hangzottak el közöttünk, amely Indonézia felségvizein a sárkányok szigete és Sumbawa között szelte a hullámokat. Visszafelé… Az óriásvaránuszok között – máig sem értem miért – fel sem vetődött bennem, hogy gyorsabban futnak, mint az ember, és nem marcangolnak szét, mint egy oroszlán, vagy egy cápa, de elég, ha egy karcolásba belefolyik a nyáluk. Nem kevesebb, mint 26 féle gyilkos baktérium vár arra, hogy végezzen velünk. Éppúgy, mint a sziget szarvasaira, vaddisznóira, vagy néhanapján az itteni egyetlen falucska valamelyik lakójára.

Művész és modellje

A két vadőr, aki a bozótos vidéken kalauzol bennünket villásvégű botjára esküszik. Gajdos László, az expedíció vezetője hol a nyomukban megy, hol előttük. Balázs Attila és Miló Mihály belefeledkezik a kamerájába, Máthé Csaba pedig… ha a bujtosi szabadidőcsarnok vezetését elvállalta, mit neki néhány gyilkos gyík?

Először akkor bizonytalanodtunk el, amikor az egyik türelmesen sziesztázó őshüllő se szó, se beszéd egy szökkenéssel Maximilian Camille nevű vadőrünkre támadt. A missziós papok által ilyen szép névre keresztelt maláj fiatalembert megvédte az őrangyala, a fürge ferde testcsele, no meg a már említett villás bot. A villanásnyi epizód alatt elhallgattak a fülsiketítőn zsizsegő kabócák, de aztán visszaállt az idill.

– Semmiség – mondta Maxi, de le nem vette volna a szemét a páncélbőrű szigetlakókról. Nem is olyan messze tőlünk további bátor élőlények tűntek fel: a már említett szarvasok és vaddisznók. Nem voltak távolabb, mintha itthon, az állatpark sétányairól néznénk őket. Paradicsomi állapot a varánuszok számára. Ha megéheznek, egyet megsebeznek, megvárják, amíg elpusztul, és jóllaknak. És volt is a közelben leskelődő, mert egy tüskebokros szakaszon egyszer csak ott állt a kanyarban. A szűk ösvényen farkasszemet nézett velünk, és már iramodott is egyenesen felénk. A csapat egy emberként vetette magát a kökénynél is tüskésebb bokorba. – Veszed, Misi? – hallottam Gajdos Laci útmutatását, amint a háromméteres óriás elviharzott a lábaink mellett. – Hogyne venném – kászálódott elő felborult kamerájával bosszúsan a tövisek közül Miló Mihály.

A kabócákat valahol ismét felkapcsolták. Maxi visszafordult az elrobogó sárkány irányából. Sose hittem volna, hogy egy barna bőrű maláj ember arca sápadt is lehet. Kényszeredetten mosolygott és azt mondta – semmiség…– A botot szorító keze hamuszürkén görcsölődött a villás végére.  

A maláj vadőrt megvédte az őrangyala, a fürge ferde testcsele, no meg a villás bot

Szerző: 2018. 03. 15.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése