Mi fán terem a pálpusztai tök?

00034_12.jpg00011_17_1997_thaifold_bangkok_gyumolcspiac_lany_szuros_tokkel.jpgHúsz éves is elmúltam már, amikor először kóstoltam meg az ananászt. Kétszeres volt az élmény, mert az újdonság mellett ráeszmélhettem, hogy amit addigi életemben egyszerűen savanyú cukorkának ismertem, az bizony ananászízű volt.

00011_22_1997_thaifold_bangkok_viragpiac_lotusz.jpgAzelőtt is, és azóta egyfolytában vágyom rá, hogy egzotikus gyümölcsöket kóstolhassak meg. Vándorlásaim során a nagyvilágban, ha csak tehetem, felkeresem a helyi piacokat. Thaiföld fővárosában nem kell nagyon kérdezősködni, merre menjen a turista, mert lépten-nyomon belebotlani valami kirakodóvásárba. Ha pedig elkezd az ember nézegetni, válogatni, kóstolgatni, előbb utóbb újabb csalódások érik a felfedezés öröme mellett.

Itthon, ha az ember például narancsot akar venni, akkor egy arra szolgáló ládából azonos méretű, színű, minőségű gyümölcsöt szedeget. Pár száz kilométerrel délebbre a klementint, ami egy nálunk nem nagyon ismert narancsféle, a letört ágakkal együtt árulják az olaszok, és hát egy ágon ahány gyümölcs, annyiforma.

Bangkokban meg vakargathatom a fejem, hogy a százféle banán közül melyik az igazi, mert egyedül olyan nincs, mint amilyet itthon megszoktam. Van viszont kosárszámra papaya, ami akkora, mint egy spárgatök. Ketten alig bírunk egyet megenni. Aztán itt van a mangó. Nálunk ugye piros, és savanyú, itt meg zöld, vagyis az én szememnek éretlen, mégis mézédes.

00011_07_1997_thaifold_bangkok_gyumolcspiac.jpgHasonlítgatok. Papaya – sárgadinnye… mangó – vörösszilva… Vagy a papaya mégis inkább az őszibarackra hajaz?  Valami bajom lehet a világgal, mert itt a trópusi égöv egzotikus piacán apám egykori öklömnyi barackjai járnak az eszemben. Azok, amelyekről egy darabban lejött a héj, két darabban elvált hús a magtól, és édes hűs nedvekkel omlottak szét a nyelvem és a szájpadlásom között.

 

00034_16_egy_kis_pletyka_az_uszo_piacon.JPGÉs akkor itt van a gyümölcsöknek azon csoportja, amelynek megismerésére csak azért nem vágytam eddig, mert azt sem tudtam, hogy a világon vannak. A látványosabbja már a séta elején megfogta tekintetemet. Mindjárt hevenyészett névadáshoz kezdtem, addig is legyen mint emlegetni őket, amíg a hivatalos verzióhoz hozzá nem jutok. A tüskés tököt árusító hölgy alighanem látta az arcomon, hogy nem tudom, mi fán terem, ha egyáltalán fán terem, amit kínál. Szétcsapott egyet dzsungelkésével. Belül olyan volt, mint a fiatal, tehát éretlen nagydobosi sütőtök. Aha, jó nyomon jártam a névadással. Durián – mondta, és az arcomhoz emelte. Dögletesen büdös volt. A thai-ok kedvencével nem szabad buszra szállni, és szállodába bemenni. Milyen lehet pálpusztai sajttal megkenve?

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése