Mi fán terem a pálpusztai tök?

00034_12.jpg00011_17_1997_thaifold_bangkok_gyumolcspiac_lany_szuros_tokkel.jpgHúsz éves is elmúltam már, amikor először kóstoltam meg az ananászt. Kétszeres volt az élmény, mert az újdonság mellett ráeszmélhettem, hogy amit addigi életemben egyszerűen savanyú cukorkának ismertem, az bizony ananászízű volt.

00011_22_1997_thaifold_bangkok_viragpiac_lotusz.jpgAzelőtt is, és azóta egyfolytában vágyom rá, hogy egzotikus gyümölcsöket kóstolhassak meg. Vándorlásaim során a nagyvilágban, ha csak tehetem, felkeresem a helyi piacokat. Thaiföld fővárosában nem kell nagyon kérdezősködni, merre menjen a turista, mert lépten-nyomon belebotlani valami kirakodóvásárba. Ha pedig elkezd az ember nézegetni, válogatni, kóstolgatni, előbb utóbb újabb csalódások érik a felfedezés öröme mellett.

Itthon, ha az ember például narancsot akar venni, akkor egy arra szolgáló ládából azonos méretű, színű, minőségű gyümölcsöt szedeget. Pár száz kilométerrel délebbre a klementint, ami egy nálunk nem nagyon ismert narancsféle, a letört ágakkal együtt árulják az olaszok, és hát egy ágon ahány gyümölcs, annyiforma.

Bangkokban meg vakargathatom a fejem, hogy a százféle banán közül melyik az igazi, mert egyedül olyan nincs, mint amilyet itthon megszoktam. Van viszont kosárszámra papaya, ami akkora, mint egy spárgatök. Ketten alig bírunk egyet megenni. Aztán itt van a mangó. Nálunk ugye piros, és savanyú, itt meg zöld, vagyis az én szememnek éretlen, mégis mézédes.

00011_07_1997_thaifold_bangkok_gyumolcspiac.jpgHasonlítgatok. Papaya – sárgadinnye… mangó – vörösszilva… Vagy a papaya mégis inkább az őszibarackra hajaz?  Valami bajom lehet a világgal, mert itt a trópusi égöv egzotikus piacán apám egykori öklömnyi barackjai járnak az eszemben. Azok, amelyekről egy darabban lejött a héj, két darabban elvált hús a magtól, és édes hűs nedvekkel omlottak szét a nyelvem és a szájpadlásom között.

 

00034_16_egy_kis_pletyka_az_uszo_piacon.JPGÉs akkor itt van a gyümölcsöknek azon csoportja, amelynek megismerésére csak azért nem vágytam eddig, mert azt sem tudtam, hogy a világon vannak. A látványosabbja már a séta elején megfogta tekintetemet. Mindjárt hevenyészett névadáshoz kezdtem, addig is legyen mint emlegetni őket, amíg a hivatalos verzióhoz hozzá nem jutok. A tüskés tököt árusító hölgy alighanem látta az arcomon, hogy nem tudom, mi fán terem, ha egyáltalán fán terem, amit kínál. Szétcsapott egyet dzsungelkésével. Belül olyan volt, mint a fiatal, tehát éretlen nagydobosi sütőtök. Aha, jó nyomon jártam a névadással. Durián – mondta, és az arcomhoz emelte. Dögletesen büdös volt. A thai-ok kedvencével nem szabad buszra szállni, és szállodába bemenni. Milyen lehet pálpusztai sajttal megkenve?

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése