És reggel kitakarózik a tenger

Ezerféle apró és nagyobb élőlény úszott, csúszott, mászott a szemem előtt

Ők dagálykor is tudják, mi van a víz alatt. Tudják, apálykor mit, hol keressenek

BALI Ha jön az apály, kiderül ki fürdött meztelenül, írja egyik könyvében Warren Buffet, a multimilliárdos amerikai tőzsdeguru. Ő gazdasági apályra, azaz a világválságra gondolt, és igaza volt. Sok mindenkiről sok minden napvilágra került. A kis indonéz üdülősziget partjairól naponta kétszer tűnik el a víz, itt láttam életem első apályát. Az élmény megdöbbentő volt, mert senki sem mondta, hogy ilyesmi lesz. Ott ez mindenkinek annyira természetes, mint itthon a napfelkelte.

Kora reggel ballagtam le a vízre. Ahol tegnap a hullámok nyaldosták a finom homokot, most sirályok nyaldosták a szájuk szélét, el-elkaptak egy kis rákot a szanaszét futkározó rajokból. A habok messze, legalább ötszáz méterre törtek meg, addig pedig csillogó algafoltok, és apró tócsák között lehetett sétálgatni. Nosza útra keltem, mert most pipa, uszony és szemüveg nélkül lehetett tanulmányozni a gazdag élővilágot.  

Itt mindjárt derékig ér a víz

A parton még alig volt mozgás, az eltűnt tenger helyén rajtam kívül csak egy japán nászutaspár fotózta – naná hogy egymást, nem a kétaraszos tengeri csillagokat. A kristálytiszta vízre még laposan esett a napsugár, mindent csillogás nélkül vehettem szemügyre. Eszembe jutott mennyi rozsdás edény, szemét és ocsmányság kerül a napfényre, amikor otthon valamelyik folyó nagyon leapad, vagy egy holtágból leeresztik a vizet. Ezt a Buffet-et valami olyan látvány ihlethette, amikor az az aranyköpése megszületett. A Balit övező vizeken más volt az élmény.

Ezerféle apró és nagyobb élőlény úszott, csúszott, mászott a szemem előtt. Szebb volt, mint a legszebb természetfilm. A távolból kürt hangját hozta a langy hajnali szellő, a horizonton teherhajó ballagott. Az algaszigeteken és a tócsákban szorgos balinézek szedegették kosaraikba, amit a piacon egy óra múlva megvehetek. Ők dagálykor is tudják, mi van a víz alatt. Tudják, apálykor mit, hol keressenek. A nap feljebb hágott, és egy közelgő összefüggő habgyűrű jelezte a messzeségben: jön a dagály. Mindenki kifelé indult. Még szerencse, hogy válság csak ritkán van, mert ha sűrűbben lenne, Buffet már dagálykor, azaz a gazdasági virágzás idején megmondaná, ki fürdik ruha nélkül. Ki blöfföl a nagy tőzsdejátékban? Még talán az apály is elmaradna. Legalábbis a Wall Street-en.

Szerző: 2018. 03. 11.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló