Csáki József

Jegyző,

Tiszadada

szszb_16-162_csaki_jozsef.jpgKérdező a szemével, de simogató a kezével. Ilyen ember benyomását kelti a szemlélőben az 1940. január 24-én, Tiszalökön, Erdei Ilona és Csáki József első gyermekeként született Csáki József, Tiszadada község jegyzője. A már köreinkből eltávozott szülők nyugodtan szemlélhetik fiuk munkáját, mert ő, amit vállalt, azt becsülettel teljesítette. János nevű öccse és családja Tiszalökön él és dolgozik. Felesége, Horváth Ágnes, tanítónő, a közismert hegyaljai faluban, Tolcsván született. Férje mellett, Tiszalökön dolgozva, 12 évig az általános iskola igazgatóhelyettese. Gyermekük, Attila, 22 éves és a nyíregyházi főiskolán tanul.

Csáki József az 1960-ban Tiszalökön letett érettségi vizsgáit követően sorkatonai szolgálatát a kiskunhalasi laktanyában töltötte le. 1962-ben a Tiszalöki Községi Tanácson kezdett el dolgozni előbb adminisztrátorként, majd anyakönyvi és gyámügyi előadóként. Munkája egyfajta elismeréseként 1972-ben kezdte meg az államigazgatási képzés felsőfokát jelentő tanácsakadémiai tanulmányait, Veszprémben. A kétéves, bentlakásos képzést a tiszanagyfalui vb-titkári állás követte, egészen 1976-ig. Ekkor a tiszadadai tanácsi vezetők megkeresték, lenne-e kedve náluk dolgozni. Az akkor elhangzott „igen” után majd egy évtizedig a községi tanács vb-titkára. Újabb felkérésre a szomszéd település, Tiszalök tanácsának vb-titkára lett, 1990-ig.

A rendszerváltáskor már ismert szakember, így nem volt számára meglepő, hogy újfent megkeresték a tiszadadai önkormányzat vezetői. Így néhány évi kihagyás után ismét a községben dolgozik, immár 1990 óta folyamatosan mint jegyző. Munkaköre megkövetelte tőle az államigazgatási különbözeti és szakvizsgát is, amit 1989-ben, illetve 2002-ben tett le.

Csáki József hitvallása szerint egy felelős vezetőnek mindig példát kell mutatnia. A munkatársaiban hinnie és bíznia kell. Jegyzői feladatai végzése során ezt szem előtt tartva igyekezett ennek megfelelően élni és dolgozni. Törvényesen járó szabadságát a legritkább esetben vette ki, és addig nem nyugodott, amíg a rábízott munkát el nem végezte. Ahogyan ő maga mondta el, itt nem aktákkal, hanem hús-vér emberek ügyes-bajos dolgaival kell foglalkozni, ami nem engedi meg a lazsálást, a nemtörődömséget, a hanyagságot. Ugyanakkor a munkavégzés során elkövetett hibákat el is kell ismerni a felelősségvállalás mellett. A felmerülő problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni. Az ügyintézésnek minden szinten embercentrikusnak kell lennie. A törvény szelleme és nem a betűje legyen a döntő. De ezt következetesen be kell tartani, akár engedélyezésről, akár büntetésről legyen is szó az adott esetben. Csáki úr büszkén említi, hogy a „szomszédból” is gyakran megkeresik ügyes-bajos dolgaikkal, mert ismerik és bíznak emberségében és a szaktudásában. A hozzá fordulók, főleg a magukra maradt, idős szülők, akik már nehezen igazodnak el a hivatalos ügyekben, és sokszor fizikailag sem képesek órákat sorban állni a hivatalban azért, hogy egy-egy gondjuk megoldódjon.

Embersége és szakmai hozzáértése nem kerülte el vezetőinek a figyelmét sem, így a jegyző úr joggal mondhatja el magáról, hogy a munkáját mindig megbecsülték. Többszörös „Kiváló dolgozó”. Birtokosa magas állami kitüntetéseknek, köztük a „Honvédelemért” és a „Tűzoltóságért” érdemérmeknek. A Magyar Köztársaság Elnöke 1998-ban a Köztársasági Érdemrend „Ezüst” fokozatával tüntette ki. Csáki József csak halkan jegyzi meg, hogy harminc éve elnöke a tiszadadai és a tiszalöki önkéntes tűzoltószervezetnek.

Beszélgetésünk során nosztalgiával említi, a faluba kerülése idején mindenki dolgozott, az állampolgári fegyelem a mainál erősebb volt. Régebben, évente 30–40 párt adott össze évenként. Ez a szám mára 10–15-re csökkent. Zárkózottabbak, magukba fordulók lettek az emberek. Ritka a közös kirándulás, a sportolás, a kalákában történő építkezés.

Csáki József jegyző ezek ellenére büszke arra, hogy a község dinamikusan fejlődik. A vezetők hitelesek és szavahihetők. Ennek következtében a lakosság bízik bennük. A pályázati lehetőségeket a legmesszebbmenőkig kihasználva – azokat saját maguk írva – arra törekszenek, hogy fejlődjön a falu. A közmunkákkal – segélyezés helyett – a rászorulókon igyekeznek erejükhöz mérten segíteni. A közpénzek felhasználásában önmagukkal szemben is szigorúak a képviselő-testület tagjai. A szerény, havi 5 ezer forintos tiszteletdíjukat inkább a közösben hagyják.

A jegyző úr tervei szerint, egészségétől függően, a törvény engedte korhatárig szeretne hivatalában dolgozni. Utódját a lehetőségekhez mérten szeretné kinevelni.

Szabad idejében szívesen kertészkedik, olvas, sportol, kirándul.

Tiszadada lakossága méltán hívhatja Csáki Józsefet a falu jegyzőjének, mert munkájával, emberségével azt kiérdemelte.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése