Dr. Sipos Andor

Alpolgármester, állatorvos,

Tiszadada

szszb_16-166_dr_sipos_andor.jpgA haladó tudomány segítségével megszámlálhatatlanul sok hasznos életet teremtő ember magabiztossága érezhető minden szaván és mozdulatán. 1930. október 22-én, Vállaj községben, Szabolcs Mária és Sipos János első gyermekeként született dr. Sipos Andor. Testvérei, Gabriella és Ferenc, nyugdíjasok és mindketten családosak, a közelben élnek.

Felesége, Szalánczi Gizella, ma már nyugdíjas tanítónő. Gyermekeik közül Ágnes vegyészmérnök, mikrobiológus szakmérnök, rendszergazda, míg fiuk, Zoltán autószerelő. Az ő gyerekei jelentik ma még a következő nemzedéket, név szerint Tamás, Anna Eszter és Kata. Valamennyien Tiszadadán élnek.

Sipos doktor 1942-ben kezdte középiskolai tanulmányait Nagykárolyban. A történelmi viharok miatt csak 1951-ben tehette le érettségi vizsgáit a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban. Élete ekkor gyorsult fel, hisz elsőre fölvették az Állatorvos-tudományi Egyetem hallgatói közé, ahol 1956-ban diplomázott. Az elméletben tanultakat azonmód a gyakorlatban alkalmazhatta, hiszen a vásárosnaményi mesterséges megtermékenyítő állomáson kapott munkát. Fél év múltán került Tiszalökre, az akkori járási inszeminátori munkakörbe. 1964-ben Tiszadadára helyezték községi állatorvosnak. Azóta is itt dolgozik.

Állami állatorvosi feladatait, két évtizeden át, 1984-ig látta el. Ezt követően az akkori Kossuth mgtsz állatorvosi teendői mellett a tiszadobi 12 ezer férőhelyes sertéstelep szakmai felügyeletét is ellátta 12 évig. Nyugdíjazására 1993 januárjában került sor. De ez nem zavarta abban, hogy 2002. június 30-ig, mint hatósági állatorvos is tevékenykedjen. A Ktv. módosítása következtében ma már csak mint magánállatorvos praktizál.

A történelmi múlt reá eső részére vonatkozóan mondja el, hogy a községbe kerülésekor a három gyengén működő tsz égisze alatt zömében sertéstartás jellemezte az állattartást, annak ellenére, hogy a terület valójában a szarvasmarha-tenyésztésnek felelt volna meg leginkább. A sertésdominanciát – vélhetően a hozzá hasonló szakemberek meghallgatása után – a szarvasmarháé váltotta fel, ami jelentős anyagi megbecsülést hozott az azzal foglalkozók számára. Sipos doktor szerint az alapanyag kiválasztása kimondottan jól sikerült, így a keresztezések eredményeként jól tejelő – Holstein fríz, osztrák tarka – fajta egyedeit gondozhatták a gazdák. Így, a község méreteihez képest is jelentős állattartás a tsz megszűnése után is folytatódhatott, a már önkormányzati tulajdonú legelőkön. A község vezetése segítő szándékának nyomatékot adva – csupán a csekély őrzési díjért – járult hozzá azok használatához. Ebből eredően közel 100 családnál tartottak szarvasmarhát. 2002-ben 51 millió forint volt a tejből eredő árbevétel. Sajnos a tejkvótával kapcsolatos téves információk miatt többen felhagytak az állattartással, sőt a napokban az egyik tejgyűjtő is lehúzta a rolót. Nem javított az állattartási kedven az sem, hogy a májusi tejpénzt az érintettek csak júliusban kapták kézhez. A gazdáknál ma kb. 1500 anyajuhot és 500 kecskét tart számon a doktor úr.

Közéletiségével kapcsolatosan elmondja, hogy a rendszerváltáskor a falu gyógyszerésze, majd későbbi polgármestere, dr. Gedeon Árpád bírta rá arra, hogy vállalja a közszereplést, amit Sipos úr 1990 óta töretlen lendülettel végez. Véleménye szerint a falu elérte azt, amit lehetett. Elsők között sikerült bevezetniük a gázt minden háztartásba, amelyik azt igényelte. A község útjainak túlnyomó része mára szilárd burkolatot kapott. A meglévő iskolaépületet bővítették, ami ezerkilencszázkilencvennégyben a Holló László nevet vette fel. Az óvoda új, négycsoportos épülete megfelel a növekvő gyereksereg igényeinek.

A lakosság kisebbségi része beilleszkedett a faluközösségbe. Gondot inkább az újonnan betelepülők okoznak az önkormányzatnak. Az állandónak mondható „jövés-menés”-ük nem tesz jót a mára kialakult gyümölcsöző együttműködésnek.

A községben működő varroda 40–50 embert foglalkoztat folyamatosan, ami valamelyest segít a fiatalok helybentartásában. Túlélési esélyeiket javítja a minden évben megrendezett Tisza-parti Alkotótábor, ahová ismert és ma még ismeretlen, ugyanakkor tehetséges művészeket hívnak meg.

Sipos doktor úr portréjához mindenképpen meg kell említenünk feleségét, aki vele együtt jött a faluba, ezelőtt közel negyven évvel. Kiemelkedő tanítói munkáját – nem véletlenül – több, magas állami kitüntetéssel ismerték el. Dr. Sipos Andorné, Szalánczi Gizella legutóbb, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, 1994-ben a „Karácsony Sándor-díj” kitüntetést kapta, amit személyesen Mádl Ferenc úr, a Magyar Köztársaság elnöke adott át neki.

Dr. Sipos Andor alpolgármester szeretné megélni, hogy a községben elkészüljön a szennyvízhálózat. Szabad idejében szeret feleségével kirándulni, kertészkedni, unokázni.

Felváltotta a nyolcadik X-et, de ma is ugyanolyan derűs, nyugodt, mint amikor pályáját kezdte. Kiegyensúlyozott, elégedett ember.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése