A szabadban, madárdallal gyógyulni

A győri a Pecz Aladár  kórház épületei, zöldellő kertje, szépségükben hordozzák a kor ízlését, és minden   szemnek kedves hangulatát amit az 1800-1900-as évek elején szokásos volt

Győr, mint minden település, majdan város, egy fortyogó katlan volt, amiben benne égett a  századok múlása, hátrahagyva salakot, és értéket amit máig kimeríthetetlen gazdag  hagyatéka jelez.

Az utcákon sétálva egyre jobban tudom értékelni az örökséget, így könnyen fellelhetők a  város, főleg a belvárosi rész építészetének  remekei. Nem vagyok turista, aki csak füzetek  alapján járja  az utcákat, nekem időm, és lehetőségem van, hogy a peremkerületeket is  szemlélhessem.

Érdekesek a  kerületek megnevezései is, hosszú időkre nyúlnak vissza, jelezve  a területre  jellemzően így: Nádorváros, Sziget, Újváros, Révfajú, Gúnárváros, Gyárváros, Ágyúgyártelep, Jancsifalu. Ez az a kis marok, ami szervesen kötődik a belvároshoz, ami  mára hatalmassá, és széppé terebélyesedett. A későbbi csatoltaktól elnézést kérek, nem  sértően hagytam ki őket, hiszen a felsoroltak azok,  amik mára igazi naggyá növelték a “családfát”. Nádorváros, elit városrész, épületeivel mindig a sikket, és eleganciát mutatták. Szívében  épült a kor ízlésének megfelelően, és rendeltetésének alávetve a városi kórház, a  közkórház. Álmodója, megteremtője, és ereje Dr. Pecz Lajos volt, a nagy tudású  felvilágosult, hatalmas energiával, szorgalommal megáldott orvos. Vezetői keze alatt épült  és teljesedett ki az intézmény amely az egészséget, a közegészséget szolgálta.

50, vagy 60 év épült egy új kórház a  megnövekedett lakosságszáma miatt, és lassan az  öreg épületek falai megüresedtek. A mesémnek majdnem vége is lehetne, hiszen az új módi  szerint már csak a teleknek van értéke, a hasznavehetetlen épületek pedig útban vannak.

Ezek az épületcsoportok hasonlítanak egymásra, de furfangos tervezői bravúrral   mindegyiknek más-más arca van, szépségükben hordozzák a kor ízlését, és minden   szemnek kedves hangulatát amit az 1800-1900-as évek elején szokásos volt. Én  kigyönyörködtem magamat amíg rajzolgattam, festegettem, és itt most közreadok a kedves,  kedvenc képeimből, hogy a hosszú leírás után kicsit kedvezzek a szemnek. 

Udvara tele  fákkal, bokrokkal, valamikor szinte parkerdő volt, ahol a járni tudó beteg a  szabadban madárdallal gyógyulhatott. Óvni szeretnénk mi Győriek a Zrínyi utcai öreg  kórházat, épített magas kerítésével, épületeivel, zöldellő értékeivel, a városrész oxigént adó  önzetlen tüdejével, mindnyájunknak ebben a  cudar  lebetonozott, bekockásított világban.

Szerző: 2020. 07. 25.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése