Lenin puszi medvetánccal

Tisztább, mint Zürich, biztonságosabb, mint Nápoly, drágább, mint Párizs

Az Orosz BMW Márkaklub tagjai

SZENTPÉTERVÁR Német gépesített egységek díszszemle alakzatban zászlókkal ékesítve vonultak be a Téli Palota előtti térre. Ma már tudjuk, ez a híradás soha nem hangozhatott el. Hitler évekig tartó ostroma, irtózatos véráldozatok, szenvedés és rombolás árán, de hiábavaló maradt. Leningrád megkapta a Hős Város kitüntetést, és meg is érdemelte. Ma már régi nevén szerepel a térképeken, de fordulhatott volna úgy is a történelem, hogy a mai Kalinyingrádot hívjuk Königsbergnek, Leningrádot pedig ki tudja minek. Fölötte repültünk idejövet, és eszembe jutott Kant, a filozófus. Nincs az a lexikon ilyen vagy olyan korból, amelyik Kalinyingrádot írná szülőhelyéül. Ő úgy élte le életét és alkotta meg életművét, hogy ki se tette a lábát az egykor német városból. Nem úgy, ahogy azok a turisták, akik újkori hódítókként földön, vízen levegőben ostromolják Nagy Péter cár városát.

Lenin várja őket az Aurora oldalánál a kikötőben. Több példányban is. Pár rubelért ad egy jó orosz puszit a kamera előtt. Hagyjunk még aprót, mert a parkban jó orosz medvét táncoltatnak, és minő tapintat a köcsögre, amibe a baksist várja gazda, az van írva jó oroszsággal: „zá mjod”, azaz mézre kell a kopejka. Cirill betűvel természetesen, mint amivel Hitler kapta a jelentéseket nem túl míves orosz háborús filmeken.

Évszázaddal korábbi egyenruhában menetel az orosz katonazenekar

Szentpétervár világszínvonalú világváros. Tisztább, mint Zürich, biztonságosabb, mint Nápoly, drágább, mint Párizs. És a kultúra? Da, kultúra jeszty… Az Ermitázs vetekszik a Louvre-ral, több napos program lehetne. Már mindjárt zárnak, és csak az egyik szárnyát láttam. Dörzsölöm a szemem, lépegetek egyik zsibbadt lábamról a másikra. Kinézek az ablakon, és megint dörzsölöm a szemem: a térre, ahol 1905-ben az első, a polgári forradalom napjaiban géppuska kaszálta a tüntetőket, most autóoszlop vonul be kettes sorokban. Az a bizonyos német gépesített egység…Csupa BMW. Zászlókkal. Az Orosz BMW Márkaklub tagjai. A selymeken van ugyan kereszt, de nem horog, csak kék fehér: a BMW címere. A félévszázaddal későbbi díszszemlére évszázaddal korábbi egyenruhában menetel az orosz katonazenekar. Heeej, ha ezt az én galambocskám, Galuska Galagonya megérhette volna…

Szerző: 2018. 03. 11.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló