Jó bor, jó marketing

Családi szőlőbirtokok szegélyezik a völgyön keresztülvezető utat

NAPA Olvasom, hogy a villlányi borvidék nedűi nagyrészt már a pincéből elkelnek, és hogy a szőlőtelepítési kedv az egekig hág a térségben. Az ingatlanárak, különösen a jó fekvésű dűlőké nemkülönben. Néhány epizóddal ezelőtt két jólöltözött tehén képe erejéig már érintettem Napa völgyét, de aztán még San Franciscóban maradtam. Ha valaki tendenciát keres írásaim helyszíneiben, felfedezheti, hogy egyre északabbra haladok a Csendes óceán partvidékén. Legyen tehát ez az epizód a napai borvidéké. Maga a völgy valóban a bornak van teremtve. Családi szőlőbirtokok szegélyezik a rajta keresztülvezető utat. Ha valaki kiadósabb kóstolókra készül, gőzös által húzott vonatra szállhat. A kiérdemesült lokomotív igen hangulatosan, komótosan pöfög végig a szebbnél szebb ültetvények között.

Szólhatnék a továbbiakban arról, hogy borhoz értő, sőt eme tényt igazolandó diplomával is rendelkező barátaim mit szóltak a kóstolóba hozott merlot-hoz, és miként lángolt fel a vita sokadszor arról, hogy a híres bor a jó bor, vagy a jó bor a jó bor, de induljunk el inkább egy mellékvágányon. Az első sorban dőlt betűvel olvasható a „nagyrészt” kifejezés. Lássuk inkább azt, hogyan szabadulnak meg ettől a vitától, de főleg a boruktól Napa szőlősgazdái.

St. Helen faluban, mely a völgy közepén fekszik, a már említett gőzös állomásával szemben árnyas ligetben piknikezhet, akinek kedve van hozzá. Feltéve persze, ha a táblán látható nevű pincészet borát kóstolja, vagy nem csak kóstolja. Haraphat hozzá sajtot, vagy más ínyencségeket is, ugyancsak feltéve, hogy az itteni „sajtászat”-ban szerezte be. Eme tilalmak a barátságosan invitáló tábláról nemigen olvashatók le, de egyrészt benne vannak az amerikai hétköznapok íratlan szabályrendszerében, másrészt a megfelelő helyen el is olvashatók.

Nem számít ez udvariatlanságnak, még azzal együtt sem, hogy még az idegen feliratú jegesvödör használatát kérik kerülni. Csak egy messziről jött ember, azaz én vagyok olyan udvariatlan, hogy pont az eddig felsoroltakat emelem ki. A vidáman itt piknikezők talán meg is sértődnének miatta. A tulajdonos biztosan megkérdezné: tényleg csak ennyi ragadta meg a figyelmemet?

Dehogyis, mondanám zavartan, és nem tudnám neki megmagyarázni, mifelénk ez miért nem természetes. Így piknikezik el a hordók tartalmát, ami pedig megmaradna, figyelem(!), azt interneten adják el. Aki teheti, nézze meg a honlapjukat. Mr. Sattui nemigen haragszik meg, ha nagyon figyelmesen tanulmányozza valaki a honlapját. És nem csak a szőlészeket, sommelier-eket várja, hanem a hétköznapi borbarátokat is .

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése