Rézbálna és égi tű

Seattle-ben megtanultam néhány nagyon finom halnak a nevét. Halibut, codfish, swordfish

01000007.JPG01000018.JPGSeattle látképét uralja a torony, amúgy pedig nem nagyon különbözik bármely szép és rendezett amerikai nagyvárostól. Washington államnak Salem a fővárosa, ám bevallom férfiasan, ezt ugyanúgy csak mostanában tudtam meg, mint azt, hogy Oregonnak nem Portland, hanem Olimpia.

01000012.JPGEz már az északnyugati csücsök. A Grand Canyontól idáig légvonalban is több, mint kétezer kilométer, de ennek majdnem háromszorosa ment bele a Ford Focusba, amelyet a reptéren visszavár a kölcsönző.

Csínos magasvasút járja körbe a belvárost, amikor jár, most azonban nem jár. Tőlem azonban járhatna, mert én akkor is gyalog járnám be. Ennyit a szóismétlés nevű stílushibáról, és a béna magasvasútról. Nézzük tehát a tornyot. De csak alulról, mert torony – mint arról már szó esett – akárhol lehet, bálnaszobor azonban nem. Micsoda szobrászati lelemény. Nézzék csak, nem látszik más, mint a hátuk. Annyi, amennyi a hullámok közül előtűnik, hacsak nincsenek ugrálós kedvükben. Méretre pedig akkorák, mintha igaziak lennének.

01000015.JPGA hatalmas kulturpark tartogat még néhány eredeti ötletet a látogatónak. Helybéliek és idegenek egyaránt élvezik a szabadidő eltöltésének nagyon eredeti lehetőségeit. E sorok írója nagy dilemmában volt, hogy a toronnyal a bálnákat tegye e ehhez az epizódhoz, vagy egy másikat. Azon ugyanis egy fél évszázadnál is idősebb tulipiros, fecskeszárnyas Cadillac feszített az égi tű alatt.  Van egy olyan változatom is, amelyen magamat is hozzáfényképeztettem egy arra járó nagyon kedves fekete bőrű úrral. Kalap nélkül állok a nevezetes jármű mellett, viszont rövidnadrágban.

01000014.JPGA kikötő felé lejt minden út valamilyen okból, úgy döntöttem onnan is szemügyre veszem a várost. Jóféle halakat sütnek ott, az illat is vezet, nem pusztán a domborzat. Békés, csendes hely. Jól védett öböl várja a hajókat. A túlsó oldal sziget, az itteni rózsadomb. Maga Bill Gates is ott lakik, kinek Windows nevű számítógépes programja nélkül ez a cikk nehezen íródott volna meg. (Itt mondunk köszönetet az áramszolgáltatónak, mely oroszlánrészt vállalt a pc működtetésében.)

Megtanultam néhány nagyon finom halnak a nevét. Halibut, codfish, swordfish… a frissen fogott és elkészített falatok ízének, a hús ropogós és mégis omlós voltának semmi köze sincs ahhoz a valamihez, amit mifelénk kiolvasztva kezdenek elkészíteni. Pedig ez is fish, az is fish, ez is chips, meg az chips.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése