Az ördög golfpályája a Halálvölgyben

Alant fehéren csillog a sósivatag, a távolban hegyek kéklenek

53 Celsius fok is lehetne a címe ennek az epizódnak. Vagy az, hogy a kemencében is ki lehet bírni. Ennyit mutat ugyanis a hőmérő a Halálvölgy peremén vezető országút kisvendéglőjének ajtajában.
Kalifornia, és a világ egyik legbarátságtalanabb vidékén terül el ez a nagyon is beszédes nevű táj. Alant fehéren csillog a sósivatag, a távolban hegyek kéklenek. A vadnyugat egykori meghódítói bizonytalanul méregethették a távolságot, aztán sokan közülük nekivágtak. Sorsuk adott nevet ennek a borzongatóan gyönyörű helynek.
A korcsma mellett rozsdásodó abroncsú szekerek, köztük egy árva pálma. Zörgő lombjainak az árnyéka nem lehet nagyobb néhány négyzetméternél. E kis helyen több tucat varjú szorong, se kiabálás, se tapsolás nem veszi rá őket, hogy felrebbenjenek. Poros út vezet le a jóval a tengerszint alatt kezdődő végtelen sóvidékhez. Több száz méter vastag üledék maradt az egykori tenger hullámainak helyén.
Csak ott fehér, ahol a közelmúltban eső mosta. Másutt szennyesszürke a sivatag porától, és barázdás, mintha egy részeg traktoros össze-vissza szántotta volna. A barázdákban lépten nyomon ürgelyuknyi résekbe botlani, amelyeken a maradék víz felszivárgott. Az ördög golfpályájának „becézik” tehát, amint erről egy tábla is tanúskodik felsorolva az elképesztő földrajzi és geológiai adatokat.
Megdöbbentő, hogy itt is van élet. A völgy szélén, melynél beljebb alig merészkedik a kalandvággyal csak átlagos mértékben megáldott turista, még egy kis patakot is találtam. A meder széléig ér a sópor, és van cserje is fű is, amely ezt tűri. A képen nem látszik, de a vízben, amely valójában nagyon tömény sóoldat, apró élőlények cikáznak. És nem elég, hogy egy alaposan elsózott közegben élnek, de mindjárt fel is forr velük együtt.
A távolban reszket és villódzik a délibáb, a kékfekete hegyek hol eltűnnek, hol előtűnnek. A levegő akkor is süti az arcom, ha hátat fordítok a napnak.

Nem hó, hanem só

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése