Az ördög golfpályája a Halálvölgyben

Alant fehéren csillog a sósivatag, a távolban hegyek kéklenek

53 Celsius fok is lehetne a címe ennek az epizódnak. Vagy az, hogy a kemencében is ki lehet bírni. Ennyit mutat ugyanis a hőmérő a Halálvölgy peremén vezető országút kisvendéglőjének ajtajában.
Kalifornia, és a világ egyik legbarátságtalanabb vidékén terül el ez a nagyon is beszédes nevű táj. Alant fehéren csillog a sósivatag, a távolban hegyek kéklenek. A vadnyugat egykori meghódítói bizonytalanul méregethették a távolságot, aztán sokan közülük nekivágtak. Sorsuk adott nevet ennek a borzongatóan gyönyörű helynek.
A korcsma mellett rozsdásodó abroncsú szekerek, köztük egy árva pálma. Zörgő lombjainak az árnyéka nem lehet nagyobb néhány négyzetméternél. E kis helyen több tucat varjú szorong, se kiabálás, se tapsolás nem veszi rá őket, hogy felrebbenjenek. Poros út vezet le a jóval a tengerszint alatt kezdődő végtelen sóvidékhez. Több száz méter vastag üledék maradt az egykori tenger hullámainak helyén.
Csak ott fehér, ahol a közelmúltban eső mosta. Másutt szennyesszürke a sivatag porától, és barázdás, mintha egy részeg traktoros össze-vissza szántotta volna. A barázdákban lépten nyomon ürgelyuknyi résekbe botlani, amelyeken a maradék víz felszivárgott. Az ördög golfpályájának „becézik” tehát, amint erről egy tábla is tanúskodik felsorolva az elképesztő földrajzi és geológiai adatokat.
Megdöbbentő, hogy itt is van élet. A völgy szélén, melynél beljebb alig merészkedik a kalandvággyal csak átlagos mértékben megáldott turista, még egy kis patakot is találtam. A meder széléig ér a sópor, és van cserje is fű is, amely ezt tűri. A képen nem látszik, de a vízben, amely valójában nagyon tömény sóoldat, apró élőlények cikáznak. És nem elég, hogy egy alaposan elsózott közegben élnek, de mindjárt fel is forr velük együtt.
A távolban reszket és villódzik a délibáb, a kékfekete hegyek hol eltűnnek, hol előtűnnek. A levegő akkor is süti az arcom, ha hátat fordítok a napnak.

Nem hó, hanem só

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése