Fónagy Gergely

Polgármester

Mikófalva

szszb_33_ki_fonagy_gergely.jpgKapcsolatrendszere akarva-akaratlanul is a sporton keresztül épült fel a térségben, hiszen futballozott Szilvásváradon, Bélapátfalván és Mikófalván is. Párválasztása révén utóbbi településre költözött, ahol 2008-ban a Mikófalvai Labdarúgó Club elnöke lett, 2014-ben pedig polgármesterré választották.

Szeretek ezen a csendes kis palóc településen élni, és engem is hamar befogadtak. Ezért gondoltam 2014-ben, hogy aktívabban vállalok szerepet a község fejlesztésében és a közösség erősítésében. Ehhez jó ajánlólevélnek tűnt, hogy 2004-től Egerben az Életfa Környezetvédő Szövetségnél környezeti tanácsadó és projektmenedzser területen dolgoztam, ahol számos pályázatot vezényeltem le a megírástól a komplex lebonyolításon keresztül az elszámolásig. Ez a szervezet működtette az Egri Civil Házat, ahol sok befolyásos ember megfordult. Emellett fiataloknak a környezeti szemléletformálást oktattam, de az ÁNTSZ mellett egészségnapok rendezésében is segédkeztem. Tagja vagyok az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Heves megyei Békéltető Testületének, a Környezeti Tanácsadó Irodák Országos Hálózatában pedig tanácstagként dolgozom. Ennek köszönhetően kiterjedt kapcsolati rendszerem van úgy országos, mint Közép-európai szinten. Lakóhelyemen először a labdarúgó klubnak nyertem működésre pályázatokat, fűnyíró traktort a pálya karbantartásához, majd segítettem más projektek előkészítésében is. Utóbbit már képviselőként végeztem, mert 2010-ben a legtöbb szavazattal kerültem az önkormányzat képviselő testületébe – kezdte bemutatkozását Fónagy Gergely.

Tízéves helyi múlttal a háta mögött úgy jelöltette magát polgármesternek, hogy komoly tervekkel állt a választópolgárok elé. Elsők között említette az önkormányzat átszervezését, fenntartva a racionális munkavégzést. A fejlesztések addig 75 százalékban saját erőből történtek, ennek az aránynak a megfordítását tűzte ki célként. Kevésnek tartotta a rendezvények számát, mert azokkal lehet élettel megtölteni a falut. Meg kell helyben teremteni a lehetőséget a sportolni vágyó fiataloknak konditerem, teniszpálya és a focicsapat működtetése révén, de közben a komfortosítás és a közbiztonság erősítése is fontos feladat.

Három év eltelte után már mutatkoznak az egykor felvázolt elképzelések, hiszen a Falunap és a Búcsú mellett évente tíz különböző rendezvényt is tartanak. A futballisták hazai mérkőzésein drukkolnak a helybeliek, tavasszal pedig átadják a már épülő teniszpályát is.

A pályázati lehetőségeket mindenhol folyamatosan keresi a polgármester, és ha rájuk talál, meg is írja őket. Az erőltetett pályázatok haszna már látszik, hiszen a helyi múzeum bővítésére nyertek, így népi viseletekből és tablókból tudtak kiállítást rendezni, de a pásztorság bemutatója és a hagyományőrzés tárlata is tartogat különlegességeket. Riasztót szereltek fel az épületre, és a közeljövőben megtörténik az épület kéményének felújítása, visszaállítják az udvarra az egykori kerekes kutat is.

Az óvoda melletti épületegyüttesnek átalakítására energetikai pályázatot nyújtottak be, ott kedvező elbírálás esetén közösségi teret alakítanak ki. Jelenleg ifjúsági klub és számítástechnikai terem működik a házban, de a projektben kapott helyet a régi tűzoltó szertár átalakítása konditeremmé. Vidékfejlesztési pályázat benyújtásán keresztül az udvaron helyi piactér kialakítását tervezik a helyben megtermett árúk értékesítésének elősegítésére, de gondoltak az akadálymentesítésre és a szelektív hulladékgyűjtésre is. Az életen át tartó tanulás finanszírozására és a hivatal eszközparkjának cseréjére szintén pályázatot írt Gergő, ahogyan sportpark – külső konditerem kialakítására, valamint a sportegyesületen keresztül a futballpálya mellé mobil lelátó építésére is.  

A ravatalozó rekonstrukciójára már nyertek tízmillió forintot, a vis major keretből kapott közel tízmillióból pedig leaszfaltozzák a Bocskai és a Lehel utcákat. A település nyolc autóbuszmegállójából hármat felújítottak, öt helyen viszont új buszvárókat telepítettek. A parkosítás mellett folyamatosan tisztítják a patakmedret, a három éve indított közmunkaprogramban működő mezőgazdasági tevékenység pedig plusz 10 embernek ad elfoglaltságot.

A faluszépítésben tevékenyen részt vesz a lokálpatrióta csoport, de több civil szervezet is működik Mikófalván. A Hagyományőrző Népi Együttes műsorán szerepel a híres Palóc lakodalmas.  Jó munkát végez továbbá a Mikófalvai Polgárőrség és a „Gyermekeinkért-Falunkért” Közalapítvány is.

A polgármester a falunak köszönheti a családját is, mert egy sportbálon ott ismerkedett meg a helyi Kovács Mártával. Két gyermekük született, Marci 12 éves és cselgáncsozik, Míra pedig 10 és lovas akrobatikázik, valamint szertornázik. Mindketten egri általános iskolában tanulnak, mert a szülők munkahelyi elfoglaltsága miatt ez a megoldás tűnik racionálisnak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése