Udzeliné Murányi Enikő

Polgármester

Balaton

szszb 30 ki Udzeliné Murányi Enikő.jpgIdőközi választáson 2012-ben nyerte el a polgármesteri címet. Mivel számára Balaton község a „világ közepe”, megszerzett tapasztalatai és eredményei alapján úgy gondolta, vezetőként is segíthet saját településén. Elképzeléseihez a szavazók többségében megtalálta a partnereket. Hivatalba állásakor jelentős adósság várta, amit racionális intézkedésekkel és az állam által biztosított, vissza nem térítendő költségvetési támogatással sikerült eltüntetni. Közben hozzákezdett a közösségi élet felpezsdítéséhez.

Bélapátfalva végén tábla jelzi, hogy elérhető közelségben van Balaton. A többség nyilvánvalóan a nagy vízre asszociál, pedig rosszul teszi, aki elkerüli ezt a Heves megyei községet. Aki csendre, nyugalomra, jó levegőre és szép természeti környezetre vágyik, azokat 6 vendégfogadó 20 szobája várja a faluban.

Ezeket az adottságokat igyekszik bevonni terveibe az 1963. január 19-én Egerben született Murányi Enikő, aki úgy tűnik, fejébe vette az életen át tartó tanulást. Először vegyész szakmát szerzett Kazincbarcikán, majd 1984-ben Egerben a Gárdonyi Géza Gimnáziumban érettségizett. Szerzett minőségbiztosítási felülvizsgáló és tanúsító oklevelet, 2003-ban pedig Budapesten a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Intézetben a marketing és reklámmenedzser szak elvégzése után kapott felsőfokú szakképesítést. A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Természeti Erőforrás-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Karán 2010-ben vehette át a környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát. Jelenleg ugyanott folyamatban van a hulladékgazdálkodási technológus szak megszerzése is.

Első munkahelyén, Borsodnádasd lemezgyárában vegyészként dolgozott. A következő éveket Egerben, a Finomszerelvénygyárban és a Vilati Rt.nél töltötte, ugyancsak a szakmájában. Ezután Kerecsenden a Quality Champignons Kft-nél ágazatvezető, 2004-ben Edelényben a Borsodi Víz Palackozó és Kereskedelmi Kft-nél cégvezető, majd  Mucsonyon a Borsodaqua Kft-nél ügyvezető igazgatói állást töltött be. 2005-2010 között Egerben egy étrend-kiegészítőgyártó cég a Cryston Product Kft. alkalmazásában volt ügyvezető igazgató.

A 2012. május 16-i időközi választásig a Heves Megyei Önkormányzat Beruházás és Területfejlesztési Osztályán vagyongazdálkodással foglalkozott. Míg korábban csak aludni járt haza, most polgármesterként akkor hagyja el a falut, ha nagyon muszáj. Céltudatos vezetőként reggeltől estig pörög, követi a napi feladatokat.

A közétkeztetést és szociális étkeztetést 150 adagos konyhájukkal oldják meg, ahol saját termesztésű konyhakerti növényeket használnak fel. Több hektáron gazdálkodnak és fóliasátrat építettek, de előkészítettek egy pincét is a gombatermesztéshez. Nyári diákmunkán 24 helybeli tanulót foglalkoztattak. Ők a helyi vízforrások környékét tették rendbe és segítettek a faluszépítésben. Balaton község az eredményes közmunka programért 2013-ban belügyminiszteri kitüntetésben részesült.

A közösségi élet erősítéséért színvonalas rendezvényeket szervez és megerősítette a testvér települési kapcsolatot a Kovászna megyei Felsőrákossal.

Néptáncosaik 2013-ban felléptek Bátonyterenyén a palóc világtalálkozón, ahol Balaton társszervezőként is jelen volt. Náluk a néptáncot már első osztálytól oktatják és működik a néptánc kör is. Az asszonykórus szintén komoly múlttal dicsekedhet. Van futballcsapatuk, az általános iskola labdarúgó csapatai – utánpótlásként – szép eredményeket érnek el. Lipták Krisztián személyében erőemelő világbajnokkal is dicsekedhetnek.  Lokálpatrióta írójuk Kovács Péter, akinek a település szívügye, megírta a község történetét.

Jól kiépített az infrastruktúrájuk, az alapellátást biztosító üzletek mellett működik iskola, óvoda, posta és takarékszövetkezet, aminek jelentősége volt abban, hogy az önkormányzati rendszer átszervezését követően Balaton község lett a három – közös önkormányzati hivatal – társult település székhelye.

A polgármester asszony közeli tervei között szerepel a szociális szövetkezet és a gyógy lovas-turizmus megalapozása, de a legfontosabb feladat mégis a rossz állapotban lévő utak felújítása lenne.

Férje, Udzeli Attila Egerben középvezető egy belga cégnél, két lányuk közül Kinga jelenleg Németországban dolgozik, Edina pedig Egerben él párjával.

Enikő tagja az Egri Borbarát Hölgyek Egyesületének, emellett lelkes vadász és állatvédő.  Nagyapja egyik vadászmester barátja gyermekkorában szerettette meg vele a természetet és az állatokat, ami olyan jó sikerült, hogy azóta az őzet sajnálja, a szarvast tiszteli, a vaddisznók elkerülik, így puskavégre csak az apróvadak kerülnek. Hobbiján főleg Erdélyben lepődtek meg, amikor – szintén vadász – barátnőjével vadászni indult a Hargitán. Arrafelé csak ritkán látnak női vadászt, de egyszerre kettő már csodaszámba megy.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése