Kelemen Károly

Polgármester

Mikófalva

szszb 30 ki Kelemen Károly.jpgGazdasági szakemberként átlátja az önkormányzati rendszer jó és rossz oldalát, és mindezt igyekszik kamatoztatni a munkájában. A politikát mindig távol tartotta magától és erre kérte az önkormányzati tagokat is. Így többet tudtak foglalkozni községük dolgaival, az előremutató fejlesztésekkel. Közben a múltból is merítenek, pályázatból felújítanak egy kisnemesi lakóházat, amit korábban múzeummá alakítottak. Ebben léphet majd fel hagyományőrző népi együttesük, akik messzire viszik Mikófalva jó hírét. Példás barátságot ápolnak testvértelepülésükkel, a székelyföldi Mikóújfaluval, akikkel rendszeresen látogatják egymást.  Az Eger patak forrásvidékén található palóc község polgármestere 1990-től vesz részt intenzíven a helyi közéletben, korábban inkább a sport területén mozgott. Egy választási ciklus kivételével tagja a képviselő testületnek, tizenkét éven át volt alpolgármester, 2006-tól pedig a település polgármestere. A közel 750 fős Mikófalván a Kovács és Kelemen családokat a legrégibb időktől számon tartják a községben. Márpedig a név kötelez, így tősgyökeres helybéliként dolgozik szülőfaluja fejlődéséért, aminek jól látható eredményei vannak.

Mikófalván született 1950-ben és ott is végzett alapfokú iskolát. Érettségit az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban szerzett, majd 18 évesen három évre munkát vállalt az NDK-ban. Németországból 1971-ben tért haza és az Egri Erdőgazdaság felsőtárkányi üzemében kapott irodai munkát. Honvédség után a Felnémeti rakodón rakodókezelő erdész lett. Elvégezte az erdészeti szakközépiskolát és megszerezte a technikusi oklevelet is Közel másfél évig újra Németországban dolgozott két fatermelő brigáddal, majd hazatérve kinevezték kerületvezető erdésznek és feladatot kapott a vadásztatásban is. Közben felsőfokú mérlegképes könyvelői vizsgát tett, majd felsőfokú pénzügyi – számviteli szakellenőri képesítést szerzett. Ezek után az Erdőgazdaság központjában revizorként dolgozott 2007. december 30-i nyugdíjazásáig, amit 40 éves munkaviszonnyal ért el.

Közéleti szerepvállalásához a ’90-es változások adtak motivációt, amikor Mikófalva különválhatott a Bélapátfalvai Nagyközségi Közös Tanácstól. A szétválást egyeztető delegációban vezető szerepet vállalt, majd négy év kivételével ott ült a település döntéshozó testületében. A 2006-os választásokon megkapva a helyiektől a bizalmat: polgármester lett. Hétmilliós hiánnyal vette át a hivatalt, akkor év végére már sikerült pozitív szaldóval zárni.

Fejlesztési tervekkel vágott bele a polgármesterségbe, ami a falu arculatának a megváltoztatásával is együtt jár. Elképzeléseihez lökést adott a víz és csatornahálózat beruházás végelszámolásából visszakapott 6,5 millió forint. Ezt bevonták a költségvetésbe, így önerőből felújították a Kultúrház vizesblokkját, az iskola épületében kialakítottak két tantermet, tornatermet és könyvtárat és vizesblokk épült a napközis teremhez. A temetőben térburkolat és urnafal készült. Ehhez pályázatokból és saját bevételekből sikerült a pénzügyi fedezetet előteremteni.

Elkezdődött a faluközpont átalakítása, ahol játszóteret építettek, parkosítottak és újabb épületeket újítottak fel. A Kossuth út 23.szám alatt található Múzeum – pályázati pénzből -2014. tavaszán megújul, és hamarosan bővül egy csűrrel, majd egy „mini skanzen”kiépítésével. A legnagyobb beruházás a polgármesteri hivatal teljes felújítása volt, amit a Lipót úti iskola épületéből alakítottak ki, 14 milliós önerős beruházásként.  Az óvodában több átalakítást végeztek, mint a vizesblokk felújítása, egy terem galériás kiépítése, nyílászárók cseréje, a folyosó padlóburkolása és lambériázása. A régi hivatalban fiók gyógyszertár nyílt. Kelemen Károly örömmel újságolja, hogy minden önkormányzati ingatlant felújítottak. Még a régi vasútállomást szeretnék megszerezni MÁV-tól, reméli, az is sikerül.

Iskolájukat átvette a római katolikus egyház, az óvodát másik három községgel társulásban működtetik, a körzeti orvosuk pedig két települést is ellát. Az önkormányzati hivatal szintén három településsel közösen működik, Balaton központtal.

A polgármester közel négy évtizede vadászik, amit még erdészként kezdett el, mára már csak hobbiként folytat. A sport más területe is közel áll hozzá, hiszen szerény anyagi támogatásukkal sikerül a Mikófalvi focicsapatot a megyei III.osztályban szerepeltetni.

Feleségével – aki ma már szintén nyugdíjas – 37 éve kötöttek házasságot. Két fiúgyermekük született. Egyikük Noszvajon körzeti rendőr, tőle van egy fiú unokájuk. A másik fiuk velük él, Egerben a Boschnál dolgozik, gyártmánytechnológusként. Feleségével szeretnek kertészkedni, ahol helyet kap a konyhai növények mellett a dísznövény is. Összességében nem sok szabadidejük van, de nem érnek rá unatkozni. Az élet azonban szerintük így lehet szép és hasznos.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése