Kelemen Károly

Polgármester

Mikófalva

szszb 30 ki Kelemen Károly.jpgGazdasági szakemberként átlátja az önkormányzati rendszer jó és rossz oldalát, és mindezt igyekszik kamatoztatni a munkájában. A politikát mindig távol tartotta magától és erre kérte az önkormányzati tagokat is. Így többet tudtak foglalkozni községük dolgaival, az előremutató fejlesztésekkel. Közben a múltból is merítenek, pályázatból felújítanak egy kisnemesi lakóházat, amit korábban múzeummá alakítottak. Ebben léphet majd fel hagyományőrző népi együttesük, akik messzire viszik Mikófalva jó hírét. Példás barátságot ápolnak testvértelepülésükkel, a székelyföldi Mikóújfaluval, akikkel rendszeresen látogatják egymást.  Az Eger patak forrásvidékén található palóc község polgármestere 1990-től vesz részt intenzíven a helyi közéletben, korábban inkább a sport területén mozgott. Egy választási ciklus kivételével tagja a képviselő testületnek, tizenkét éven át volt alpolgármester, 2006-tól pedig a település polgármestere. A közel 750 fős Mikófalván a Kovács és Kelemen családokat a legrégibb időktől számon tartják a községben. Márpedig a név kötelez, így tősgyökeres helybéliként dolgozik szülőfaluja fejlődéséért, aminek jól látható eredményei vannak.

Mikófalván született 1950-ben és ott is végzett alapfokú iskolát. Érettségit az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban szerzett, majd 18 évesen három évre munkát vállalt az NDK-ban. Németországból 1971-ben tért haza és az Egri Erdőgazdaság felsőtárkányi üzemében kapott irodai munkát. Honvédség után a Felnémeti rakodón rakodókezelő erdész lett. Elvégezte az erdészeti szakközépiskolát és megszerezte a technikusi oklevelet is Közel másfél évig újra Németországban dolgozott két fatermelő brigáddal, majd hazatérve kinevezték kerületvezető erdésznek és feladatot kapott a vadásztatásban is. Közben felsőfokú mérlegképes könyvelői vizsgát tett, majd felsőfokú pénzügyi – számviteli szakellenőri képesítést szerzett. Ezek után az Erdőgazdaság központjában revizorként dolgozott 2007. december 30-i nyugdíjazásáig, amit 40 éves munkaviszonnyal ért el.

Közéleti szerepvállalásához a ’90-es változások adtak motivációt, amikor Mikófalva különválhatott a Bélapátfalvai Nagyközségi Közös Tanácstól. A szétválást egyeztető delegációban vezető szerepet vállalt, majd négy év kivételével ott ült a település döntéshozó testületében. A 2006-os választásokon megkapva a helyiektől a bizalmat: polgármester lett. Hétmilliós hiánnyal vette át a hivatalt, akkor év végére már sikerült pozitív szaldóval zárni.

Fejlesztési tervekkel vágott bele a polgármesterségbe, ami a falu arculatának a megváltoztatásával is együtt jár. Elképzeléseihez lökést adott a víz és csatornahálózat beruházás végelszámolásából visszakapott 6,5 millió forint. Ezt bevonták a költségvetésbe, így önerőből felújították a Kultúrház vizesblokkját, az iskola épületében kialakítottak két tantermet, tornatermet és könyvtárat és vizesblokk épült a napközis teremhez. A temetőben térburkolat és urnafal készült. Ehhez pályázatokból és saját bevételekből sikerült a pénzügyi fedezetet előteremteni.

Elkezdődött a faluközpont átalakítása, ahol játszóteret építettek, parkosítottak és újabb épületeket újítottak fel. A Kossuth út 23.szám alatt található Múzeum – pályázati pénzből -2014. tavaszán megújul, és hamarosan bővül egy csűrrel, majd egy „mini skanzen”kiépítésével. A legnagyobb beruházás a polgármesteri hivatal teljes felújítása volt, amit a Lipót úti iskola épületéből alakítottak ki, 14 milliós önerős beruházásként.  Az óvodában több átalakítást végeztek, mint a vizesblokk felújítása, egy terem galériás kiépítése, nyílászárók cseréje, a folyosó padlóburkolása és lambériázása. A régi hivatalban fiók gyógyszertár nyílt. Kelemen Károly örömmel újságolja, hogy minden önkormányzati ingatlant felújítottak. Még a régi vasútállomást szeretnék megszerezni MÁV-tól, reméli, az is sikerül.

Iskolájukat átvette a római katolikus egyház, az óvodát másik három községgel társulásban működtetik, a körzeti orvosuk pedig két települést is ellát. Az önkormányzati hivatal szintén három településsel közösen működik, Balaton központtal.

A polgármester közel négy évtizede vadászik, amit még erdészként kezdett el, mára már csak hobbiként folytat. A sport más területe is közel áll hozzá, hiszen szerény anyagi támogatásukkal sikerül a Mikófalvi focicsapatot a megyei III.osztályban szerepeltetni.

Feleségével – aki ma már szintén nyugdíjas – 37 éve kötöttek házasságot. Két fiúgyermekük született. Egyikük Noszvajon körzeti rendőr, tőle van egy fiú unokájuk. A másik fiuk velük él, Egerben a Boschnál dolgozik, gyártmánytechnológusként. Feleségével szeretnek kertészkedni, ahol helyet kap a konyhai növények mellett a dísznövény is. Összességében nem sok szabadidejük van, de nem érnek rá unatkozni. Az élet azonban szerintük így lehet szép és hasznos.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése