Gálné Mátrai Ágnes

Polgármester

Bekölce

szszb_32_ki_galne_matrai_agnes.JPGA rendezett települést a névadó Bekölce patak szeli ketté. A falu lakóinak fele nyugdíjas, mivel az elmúlt két évtizedben bezártak a környékbeli nagyüzemek és így lecsökkent a megtartóerő. A Pétervásárai dombság és a Bükk hegység találkozásánál viszont alapozni lehet a turizmus fellendülésére, amihez az infrastruktúra adott. A polgármesterasszony terveihez esetében édes élet is párosul.

A községre vonatkozó első adatok 1381-ből származnak, miszerint a Bél nemzetség alapította és a Bekölczey család birtoka volt. Mai nevét 1913-ban nyerte el, addig a Bekölce szó változatai szerepeltek a helységnévtáblán. Az ott élőkről sokat elárul címerük, melyből a kék szín a kitartást, erőt és lojalitást, a sárga a nyíltságot, egyenességet és békét, míg a fehér szín a nagylelkűséget jelképezi. Sok évszázados mentalitásuk az idők során szinte jottányit sem változott, ezért arrafelé jó a közbiztonság.

Az erdők ölelésében élő családok évtizedekig Bélapátfalva cementgyárában és a szomszédos Borsodnádasd lemezgyárában találtak munkát, de sokan dolgoztak a környék szénbányáiban is. Ezek a munkahelyek megszűntek, így a 669 fős falu munkaképes korú lakói távolabb, esetenként külföldön találnak megélhetést. Ez a magyarázat arra, hogy sok az eladó ingatlan, ami a külföldiek érdeklődését is felkelti.  Volt már német, svájci, de még kínai vásárló is Bekölcén, mintegy tucatnyi ház került ilyen formában értékesítésre.

Gálné Mátrai Ágnes 2013. szeptember 15-től irányítja a községet. Házassága révén 1989-ben Szilvásváradról került Bekölcére. Férje autószerelőként dolgozott nyugdíjazásáig, gyermekük, Martin pedig alkalmazott környezetkutató diplomával Egerben az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Iskolájában oktatási asszisztens. Ágnes a szülőhelyén végezte az általános iskolát, majd Egerben a Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Szakközépiskolában érettségizett. Diplomát az Eszterházy Károly Főiskolán tanárképzés és tudástechnológia szakon szerzett. Végzettségének megfelelően talált munkahelyet Szilvásváradon a Pallavicini Kastélyszállóban, ahol tanulóként sajátította el a szakma alapjait. Szorgalma és rátermettsége révén egyre feljebb jutott a szakmai ranglistán, dolgozott gyakorlati oktatóként, és éveken át vezette a szálloda éttermét, egészen 2007-ig. Ekkor belekóstolt a vállalkozói életbe, és a következő két évben őstermelő méhészként tevékenykedett. Családi vállalkozásban ugyanis méhészetet üzemeltetnek, ők a térség egyik legnagyobb méztermelői. Az édes életet viszont nem adják ingyen, a sikerekért sokat kell tanulni és tenni. Gálék minden évben nagyobb távolságra utaztatják a bogarakat. Egy-két héttel korábban is virágozhat az Alföldön az akác, és mire ott végeznek a gyűjtéssel, még dolgozhatnak a méhek a Bükk térségi akácosokban is. Gáléknál mára 300-ra nőtt a nektárt gyűjtő méhcsaládok száma.

Aztán 2009-ban adódott egy lehetőség és elhelyezkedett a polgármesteri hivatalban igazgatási előadóként. A következő évben indult az önkormányzati választáson és bekerült a képviselő-testületbe. A következő ciklusban viszont ellentét alakult ki az önkormányzaton belül, amihez csődközeli helyzet is társult, és aminek a vége időközi választás lett. Ezt nyerte meg Ágnes és így lett  2013. szeptember 15-től polgármester.

Tudta, hogy községfejlesztő elképzeléseihez minimális a helyi bevétel, ami nem teszi lehetővé az álmodozást. Úgy véli, a kis lépések is előre visznek, ezért pályázati pénzből elvégezték az orvosi rendelő energetikai felújítását és a közösségi színtér is átesett egy rekonstrukción. Utóbbiban évente több falubált rendeznek és konditermet is kialakítottak. Következő feladatként a községháza energetikai felújítására és a gazdasági épület helyreállítására nyújtottak be pályázatot.

Néhány kisvállalkozás működik a faluban, de a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, amelynek intézményeiben 20 alkalmazott dolgozik. A közétkeztetéshez most már saját konyhán főznek, ami öt munkahelyet jelent. Az alapanyagot a hús kivételével a Start munkaprogramban dolgozók termelik meg. A konyhakerti növények mellett belevágtak a gombatermesztésbe is, a többlettermést a helybeliek megvásárolhatják. A program 23 dolgozója végez befőzést, savanyítást és más konyhai tartósítást, hogy téli időszakra is biztosítva legyen a konyhán az alapanyag. Több helybeli úgy segíti a faluját, hogy ingyen ad földterületet a mezőgazdasági munkákhoz. Az összefogás másik jele a polgárőrség újraszervezése, amit Mikófalvával közösen végeznek.

A polgármesterasszony legnagyobb feladatának most az útfejlesztést tekinti. Ígéret van a Nagybátony-Ózd közötti gyorsforgalmi út építésére, amihez szeretnének becsatlakozó szakaszt építtetni, hogy bekerüljenek a minőségi közútrendszerbe. Ez lökést adhatna Bekölcének a turizmusfejlesztési célok eléréséhez.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése