Ferencz László

Nyugalmazott polgármester

Bükkszenterzsébet

szszb_31_ki_ferencz_laszlo_800.jpgÉvtizedeken át dolgozott a Tarnalelesz Községi Tanácson, majd annak utódszervezeténél, az önkormányzatnál. Utóbbi munkahelye már a saját falujában volt, mivel Bükkszenterzsébet 1990-től önálló helyhatósággal rendelkezik. Ismerősei 2002-ben beszélték rá, hogy induljon el a polgármester választáson, amit aztán megnyert. Nevéhez nagyobb beruházások kötődnek, vezetése alatt a község minden egyes útját leaszfaltozták.

A 23- as számú főút szeli át a Lelesz patak mellett fekvő mintegy ezer fős Heves megyei települést. Nevét a fennmaradt dokumentumok szerint II. András király lányáról, Szent Erzsébetről kapta, ami egyben azt is elárulja, hogy ősrégi településről van szó. 1903-ban az elnevezés megváltozott, innentől lett hivatalosan Bükkszenterzsébet. Külterületük a Bükki Nemzeti Parkhoz, azon belül is a Tarna-vidéki Tájvédelmi Körzethez tartozik. A Nagy-kő, Kis-kő és Ordas-kő jelent arrafelé látványosságot, amelyek védett glaukonitos homokkőképződmények. A Nagy-kő körüli ősborókás szintén a védett természeti értékek közé tartozik.

A Mátra és a Bükk találkozásánál nincsenek igazán jó termőföldek, ezért a férfiak évtizedeken át az ózdi vasgyárban, a borsodnádasdi lemezgyárban. vagy a liszkói lőszergyárban találtak munkát. Az üzemek bezárásával jöttek a foglalkoztatási gondok, ami elől sok fiatal elhagyta a térséget. A folyamat végére a lakosság létszáma visszaesett a száz évvel ezelőtti szintre.

Ferencz Lászlót személyesen nem érintették ezek a negatív folyamatok, hiszen soha nem lebegett a feje fölött a munkanélküliség réme. Az 1952. szeptember 25-én született, ma már nyugdíjas polgármester szülei kétkezi munkások voltak, édesapja az Ózdi Kohászati Üzemekben, édesanyja a helyi téeszben dolgozott. Nővérével, Juliannával szép gyermekkoruk volt a csendes kis községben. A helyi általános iskola befejezése után Egerben szerzett érettségit a Dobó István Gimnáziumban, majd munkahely után nézett. Apját követte az ózdi vasgyárba, ahol az acélműi kemencesoron alkalmazták, ami köztudottan meleg üzemnek számít. Az acélgyártás időszaka négy évig tartott, 1974-ben a tarnaleleszi tanácsra került gazdálkodási előadónak. Ezt a beosztását polgármesterré választásáig meg is tartotta.

Elődje, Zay László jó állapotban adta át a hivatalt, de nem titkolja, mindig a pénztelenség volt a legnagyobb problémájuk. Igaz, folyamatában komoly infrastrukturális beruházásokat hajtottak végre, így kiépült 2002-re az ivóvíz és telefonhálózat, de a hivatal átvételéig a gázberuházás is elkezdődött. A szennyvízcsatorna rendszer kiépítése már az ő nevéhez fűződik, ezzel vált igazi összkomfortos településsé Bükkszenterzsébet.

A kényelmi beruházások azonban úgy véli, nem hoztak eredményt, mert a fiatalok sem tíz éve, sem most nem találják meg helyben a számításukat, ezért vándorolnak. A faluból egykor két férfi Svédországig ment munkalehetőség után, őket több munkaképes ember követte és követi a mai napig. Mások elköltöznek, a megüresedett házak pedig értéktelenek arrafelé. A jelenséggel együtt jár a lakossági arányok megváltozása, ami tovább ront a helyzeten.

Mindezek ismeretében nem lepődött meg, amikor fia, Laci tíz éve úgy döntött, Ózdra költözik, mert ott több a lehetőség. Aztán a sors úgy hozta, hogy édesanyjával közösen üzemeltetnek Tarnaleleszen egy élelmiszerboltot, így naponta ingázik otthona és munkahelye között. Van egy hároméves kislánya és egy kilenc hónapos kisfia, így a nagyapa sok időt tölt Ózdon az unokáival.

Sajnálja, hogy csak egy választási ciklust tudott végigcsinálni, mert közbejött egy betegség, aminek még mindig tart a rehabilitációja. Emiatt egy időre tolószékbe kényszerült, ami – megfogalmazása szerint – egy mozgékony ember számára szörnyű dolog. Addig ugyanis nem szenvedett mozgáshiányban, hiszen több mint húsz éven keresztül igazolt játékosa volt a tarnaleleszi futballcsapatnak. Feljutottak az NB III.-ba, amire korábban nem volt példa.  1979-től viselte a csapatkapitányi karszalagot és negyven éves korában hagyta abba az aktív játékot. Utána barátaival Egerben vett részt kispályás bajnokságokon, vagyis nem volt gond az edzettségével, ezért is érte váratlanul a betegség.

Másik kedvelt időtöltése a vadászat volt, 1975-ben lépett be a Felső-Tarnavidéki Vadásztársaságba, aminek az újjászervezésében 1996-ban komoly szerepet vállalt. Nagy megkönnyebbülést érzett, amikor olyan állapotba került, hogy fia kivitte a vadászterületre és fel tudott mászni a magaslesre.

Sajnálja, hogy polgármestersége alatt nem tudott szerteágazó külföldi kapcsolatokat kiépíteni, de így is büszke arra, hogy Székelyszenterzsébettel aláírták a testvér-települési szerződést. Ez több volt, mint egy papír, hiszen a  települések rendezvényeire rendszeresen meghívták egymást és mindkét fél eleget is tett a meghívásoknak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése