Eged István

Polgármester

Pétervására

petervasara eged istvan .jpgA főtér átépítésével új arculatot kap a városközpont, de emellett számtalan új beruházás jelzi, hogy szépen fejlődik Pétervására. A település a közelmúltban kapta vissza egykori státusát, rangját, amikor újra járási központtá nyilvánították. A Tarna-völgy kisvárosa kistérségi ellátó központ is, hiszen különféle szolgáltatásokat biztosít a környező településen élőknek.

A 23-as számú főút szeli át az ősrégi települést, amelyről jól látható a romantikus stílusú templom dupla tornya.  Az 1812-1817 között épült Tours-i Szent Márton plébániatemplomot a palócok péterkei székesegyházaként is szokták emlegetni. A 2300 lakosú város másik nevezetessége az 1760-ban elkészült Keglevich kastély, amiben mezőgazdasági szakiskola és kollégium működik. Péterkén a régészeti feltárások a kőkortól a bronzkoron át minden korról találtak bizonyítékot arra, hogy ősidők óta lakott.

A foglalkoztatási gondokkal küzdő régió egyetlen városát 2010-től Eged István irányítja, akinek családneve már az 1200-as évek jobbágylistáján is szerepel. Ő 1969. január 19-én született Egerben, édesapja a Pétervására és Vidéke Takarékszövetkezet elnöke volt, édesanyja pedig több cégnél töltött be irodavezetői állást. Pétervásárán végezte az általános iskolát, majd 1987-ben az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett. Miután letudta a katonaéveket, vállalkozásba kezdett. A politikába testközelből 2002-ben kóstolt bele, ekkor választották meg önkormányzati képviselőnek. Az alpolgármesteri pozíciót 2006-2010 között töltötte be, majd megnyerte a 2010-es polgármester választást és ezzel együtt feladta vállalkozását. Tapasztalt politikusként vágott bele a munkába, amire tudatosan készült, hiszen 2007-ben a Corvinus Egyetemen politikai szakértő végzettséget szerzett. Utána ezt az egri Eszterházy Károly Főiskolán még megtoldotta nemzetközi kapcsolatok szakértő és okleveles nemzetközi kapcsolatok elemző diplomákkal. Különösen az 1990-es rendszerváltozás időszaka érdekli.

Alpolgármesterként részt vett a városrehabilitáció alapjainak lefektetésében, komplett tervet készítettek a közterületek felújítására, de a pályázattal csak ebben a ciklusban nyertek. Nem csak a polgármesteri feladatokat kellett 2010-től ellátnia Eged Istvánnak, mert ő lett öt környékbeli település társulásának, valamint a Többcélú Kistérségi Társulásnak is az elnöke. A Leader akciócsoport elnöki tisztét 2012-től tölti be.

A polgármester azt mondja, élénk figyelemmel kísérték a pályázati kiírásokat és mindenre pályáztak, ami fejlődést hozhatott Észak-Hevesbe. Mindig gondok voltak a csapadékvíz elvezetéssel, azt 350 millió forint pályázati pénzből elhárították. Szociális városrehabilitációra 400 millió érkezett, aminek fő eleme volt a főtér és a játszótér felújítása, a művelődési ház felújítása és bővítése, valamint a városközponti társasházi épületek felújítása. Az úgynevezett „soft elemek” része volt a helyben termelt értékek piacra juttatásának elősegítése, a főtér és az iskola környékének rendbetétele, aztán civil szervezetek és intézmények bevonásával a szolgáltatások megismertetése a lakossággal, vagy a „Péterkei Karácsonyi Vásár” és identitásépítő kiadványok készítése.

Nagy előrelépést jelentett az egészségügyi központ rekonstrukciója, ahol 2-2 fő házi- és fogorvos, valamint egy gyermekorvos dolgozik, de van jól felszerelt laboratóriumuk is. Leader támogatásból oldották meg a templom tetőszerkezetének javítását és újabb jó hír, hogy az egykor népszerű 5,5 hektáros horgásztó kotrására a helyi horgászegyesület pénzt nyert, így 2015-től ismét látogathatják a tavat a sporthorgászok. Átadtak egy tűzoltóőrsöt is, ami a biztonság erősödése mellett 15 munkahelyet is jelent. Az aszfaltozások után közel 100 százalékban szilárd burkolatúak a pétervásárai utak és korszerűsítették a közvilágítást is.

Eged István büszke a helyi sportéletre, hiszen a focicsapat – amelyben egykor ő is játszott – második lett a megyei bajnokság első osztályában.  A sporttelepre pályázati pénzből egy műfüves futballpályát és egy 100 fős lelátót is építettek. Mellettük további hét szakosztályt működtetnek, így több száz fiatal kap sportolási lehetőséget a városban. Van egy karate világbajnokuk is, Eged László shotokan oktató csapatban kumite shotokan ágon nyerte el a címet.

Tervben van egy Tarna-menti kerékpárút megépítése Sirok és Istenmezeje között, és régi igény a Bátonyterenye-Ózd közötti gyorsforgalmi út megépítése a térség esélyeinek javítására. Eged István a kistelepülések érdekérvényesítésének javítására az együttműködést szeretné fokozni. Az újabb célokat a következő választási ciklusban akarja teljesíteni, mert úgy érzi, a fejlesztésekkel járó állandó pörgés az ő világa és ezért folytatná a megkezdett munkát. Ebben a törekvésében felesége Krisztina, valamint két gyermekük, Renátó és Armand is támogatja.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése