Nagy-Szu Péter

Polgármester

Istenmezeje

szszb_31_ki_nagy-szu_peter.jpgÉbredjmagyar1443 – áll az email címében, aminek első szóösszetételét nem kell magyarázni, az évszám pedig Mátyás király születési dátuma. Kutatja saját családfáját, hiszen a Nagy família a legrégebbiek között szerepel a község történetében, aminek eredményeként 2015-ben ragadványnév került a családi és utóneve közé. Küldetéstudata, a másokon történő segítési kényszer miatt indult a tavalyi helyhatósági választáson, most polgármesterként Istenmezeje első számú szolgálójaként teljesítheti a magával szembeni elvárásokat.

Titkok és legendák földje ez a szűk völgybe épült község Észak-Heves térségében. A történelem változásai rendre elérték, ásatások bizonyítják, hogy már a késő bronzkorban is lakott volt. Van tehát múltja és hagyománya Istenmezejének, amelyek megőrzését tűzte zászlajára az 1966. június 19-én született Nagy-Szu Péter. A helyi rendezvények már hűen tükrözik a régmúlt világot.

A Heves-Borsodi dombság szélén fekvő Istenmezeje és Szederkénypuszta egy közigazgatási egységet alkot, 1600 lakójával. Az első írásos emléket 1311-ből őrzik. Fontos útvonal szeli át a völgyet, Pétervására felől azon át is elérhető Ózd. Egykor ez kötötte össze Gömör-Torna vármegyét Budapesttel.

A falu közepén hatalmas kopár homokkőfal áll, gömb alakú formákkal, amelyek szőlőfürtszerű képződményt alkotnak. Ezt nevezik Noé szőlőjének. A legenda szerint Jézus és Péter apostol járt ott és megszomjazva szőlőt kértek a szüretelő asszonyoktól, akik ezt megtagadták. Ekkor Jézus kővé változtatta a szőlőskosarakat. A képződmény alatt található az ismeretlen eredetű Szent László sziklakápolna, tovább növelve a talányok számát.

Nagy-Szu Péter 1985-ig élt a településen, ekkor a szomszédos Szilaspogonyról nősült és Salgótarjánba költöztek.  Lányuk most 29 éves és a fővárosban dolgozik. Tizennégy év múlva már Budapesten élt a család, de közben vegyesboltot, 2003-ban pedig diszkót nyitottak a faluban. Onnantól nem csak rokonlátogatásra érkeztek haza, a család most három üzletet működtet a kistérségben.

– Nem vagyok megélhetési polgármester. Volt a fővárosban egy dekorstúdióm, ezt adtam fel a váltás miatt. Lassan ötven éves leszek és úgy gondoltam, a falum szolgálatába állok, amiben családom és rokonaim is segítettek. Meg a fiatalok, akik egykor a diszkón keresztül megismertek. A szavazatokból úgy ítélem meg, nem lehetnek rólam rossz véleménnyel – mondta el a váltás hátterét.

Eskütétele után elindította a faluszépítést. Helyreállították a szökőkutat, amihez világítás készült és építési hulladékból parkot építettek, de az óvoda kerítését is kicserélték. Felújították a patakhidat és megoldották a csapadékvíz elvezetést. Fokozta a Noé szőlője körüli rejtélyeket, amikor vallási tárgyakat állított fel a hegyoldalban. Áldást osztó Jézus szobor látható az ormon, amit a szomszédos Szilaspogony szülöttje adományozott a településnek, mögötte pedig apostoli kettős kereszt, melyeket 2015 március 15-én szenteltek fel. Utóbbira – ami Nagy-Szu Péter adománya – hamarosan rákerül a következő szöveg: „Áldassék a fényesség a Földön,s az Égben emberek közt legyen örök békesség”. Aztán az első esti megvilágításnál  kiderült,  a szobor árnyéka pontosan a kereszt lábához vetül, mintha tervezték volna. A polgármester szerint véletlenek nincsenek.

Annak is volt oka, hogy a falu hősi halottjainak névsorában található Vitéz Nagy szú János nevű őrmester neve, aki 25 éves korában, az I. világháborúban 1917. február 13-án Podmalecz osztrák tengermelléken halt hősi halált. Egy idős falubelijétől megtudta, vér szerinti rokonáról van szó, de volt a családban falubíró is, az ő nagypapája, Nagy szú János. Ezután kötelességének tartotta a toldaléknév felvételét, amit a hivatal Nagy-Szu Péter formában jegyez az okmányokon.

Küldetésének érzi Istenmezeje magyarságtudatának megtartását és fejlesztését, amelyekre az ünnepségeken tartott beszédeiben világít rá. Megalakította a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetét, amely párt eszmeiségét érzi legközelebb a saját életszemléletéhez. Szebb, élhetőbb, biztonságosabb jövőért dolgozik.

A közösségfejlesztés részeként említi a kultúrház felújításának tervét, amelynek terme rendezvények megtartására alkalmas. Az árvízi szabályozáshoz a Kajra patakra záportározót kell építeni, ami kiránduló hely is lehet. A kormánytól munkahelyteremtésre várnak, mert ennek hiányában elfogy a falu.

Bármerre jár, hangoztatja, hogy Istenmezejét a Jóisten jókedvében teremtette és büszke arra, hogy most rábízta a települést. Kutatásai során nem talált sehol a világon másik Istenmezeje nevű helyet. Mivel ez a név kötelez, már megrendezték a sámándobosok első helyi találkozóját, aminek egyik programjaként ősi rítus szerinti keresztelőt tartottak 8 gyermeknek, a rendezvényre pedig legalább kétezren voltak kíváncsiak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése