Nagy-Szu Péter

Polgármester

Istenmezeje

szszb_31_ki_nagy-szu_peter.jpgÉbredjmagyar1443 – áll az email címében, aminek első szóösszetételét nem kell magyarázni, az évszám pedig Mátyás király születési dátuma. Kutatja saját családfáját, hiszen a Nagy família a legrégebbiek között szerepel a község történetében, aminek eredményeként 2015-ben ragadványnév került a családi és utóneve közé. Küldetéstudata, a másokon történő segítési kényszer miatt indult a tavalyi helyhatósági választáson, most polgármesterként Istenmezeje első számú szolgálójaként teljesítheti a magával szembeni elvárásokat.

Titkok és legendák földje ez a szűk völgybe épült község Észak-Heves térségében. A történelem változásai rendre elérték, ásatások bizonyítják, hogy már a késő bronzkorban is lakott volt. Van tehát múltja és hagyománya Istenmezejének, amelyek megőrzését tűzte zászlajára az 1966. június 19-én született Nagy-Szu Péter. A helyi rendezvények már hűen tükrözik a régmúlt világot.

A Heves-Borsodi dombság szélén fekvő Istenmezeje és Szederkénypuszta egy közigazgatási egységet alkot, 1600 lakójával. Az első írásos emléket 1311-ből őrzik. Fontos útvonal szeli át a völgyet, Pétervására felől azon át is elérhető Ózd. Egykor ez kötötte össze Gömör-Torna vármegyét Budapesttel.

A falu közepén hatalmas kopár homokkőfal áll, gömb alakú formákkal, amelyek szőlőfürtszerű képződményt alkotnak. Ezt nevezik Noé szőlőjének. A legenda szerint Jézus és Péter apostol járt ott és megszomjazva szőlőt kértek a szüretelő asszonyoktól, akik ezt megtagadták. Ekkor Jézus kővé változtatta a szőlőskosarakat. A képződmény alatt található az ismeretlen eredetű Szent László sziklakápolna, tovább növelve a talányok számát.

Nagy-Szu Péter 1985-ig élt a településen, ekkor a szomszédos Szilaspogonyról nősült és Salgótarjánba költöztek.  Lányuk most 29 éves és a fővárosban dolgozik. Tizennégy év múlva már Budapesten élt a család, de közben vegyesboltot, 2003-ban pedig diszkót nyitottak a faluban. Onnantól nem csak rokonlátogatásra érkeztek haza, a család most három üzletet működtet a kistérségben.

– Nem vagyok megélhetési polgármester. Volt a fővárosban egy dekorstúdióm, ezt adtam fel a váltás miatt. Lassan ötven éves leszek és úgy gondoltam, a falum szolgálatába állok, amiben családom és rokonaim is segítettek. Meg a fiatalok, akik egykor a diszkón keresztül megismertek. A szavazatokból úgy ítélem meg, nem lehetnek rólam rossz véleménnyel – mondta el a váltás hátterét.

Eskütétele után elindította a faluszépítést. Helyreállították a szökőkutat, amihez világítás készült és építési hulladékból parkot építettek, de az óvoda kerítését is kicserélték. Felújították a patakhidat és megoldották a csapadékvíz elvezetést. Fokozta a Noé szőlője körüli rejtélyeket, amikor vallási tárgyakat állított fel a hegyoldalban. Áldást osztó Jézus szobor látható az ormon, amit a szomszédos Szilaspogony szülöttje adományozott a településnek, mögötte pedig apostoli kettős kereszt, melyeket 2015 március 15-én szenteltek fel. Utóbbira – ami Nagy-Szu Péter adománya – hamarosan rákerül a következő szöveg: „Áldassék a fényesség a Földön,s az Égben emberek közt legyen örök békesség”. Aztán az első esti megvilágításnál  kiderült,  a szobor árnyéka pontosan a kereszt lábához vetül, mintha tervezték volna. A polgármester szerint véletlenek nincsenek.

Annak is volt oka, hogy a falu hősi halottjainak névsorában található Vitéz Nagy szú János nevű őrmester neve, aki 25 éves korában, az I. világháborúban 1917. február 13-án Podmalecz osztrák tengermelléken halt hősi halált. Egy idős falubelijétől megtudta, vér szerinti rokonáról van szó, de volt a családban falubíró is, az ő nagypapája, Nagy szú János. Ezután kötelességének tartotta a toldaléknév felvételét, amit a hivatal Nagy-Szu Péter formában jegyez az okmányokon.

Küldetésének érzi Istenmezeje magyarságtudatának megtartását és fejlesztését, amelyekre az ünnepségeken tartott beszédeiben világít rá. Megalakította a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetét, amely párt eszmeiségét érzi legközelebb a saját életszemléletéhez. Szebb, élhetőbb, biztonságosabb jövőért dolgozik.

A közösségfejlesztés részeként említi a kultúrház felújításának tervét, amelynek terme rendezvények megtartására alkalmas. Az árvízi szabályozáshoz a Kajra patakra záportározót kell építeni, ami kiránduló hely is lehet. A kormánytól munkahelyteremtésre várnak, mert ennek hiányában elfogy a falu.

Bármerre jár, hangoztatja, hogy Istenmezejét a Jóisten jókedvében teremtette és büszke arra, hogy most rábízta a települést. Kutatásai során nem talált sehol a világon másik Istenmezeje nevű helyet. Mivel ez a név kötelez, már megrendezték a sámándobosok első helyi találkozóját, aminek egyik programjaként ősi rítus szerinti keresztelőt tartottak 8 gyermeknek, a rendezvényre pedig legalább kétezren voltak kíváncsiak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése