Szőnyiné Tóth Zsuzsanna

A Mofetta ügyvezető igazgatója

Mátraderecske

szszb_32_ki_szo_nyine_to_th_zsuzsanna_800.jpgKét és fél éve a helyi önkormányzati vezetők felkérésére elvállalta a Mofetta, vagyis a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő vezetését. Menedzselésével új időszak vette kezdetét, hiszen folyamatosan növekszik a gyógyulni vágyók száma. A kapacitás kihasználása akkor lenne teljes, ha az orvosok is elfogadnák az alternatív gyógyászati módszereket, és receptet írnának betegeiknek.

Tősgyökeres mátraderecskei családba született 1959-ben. A gyönyörű mátrai környezetben töltött gyermekévek és az általános iskola elvégzése után indult el a műszaki pályán. Salgótarjánban építőipari szakközépiskolában szerzett érettségit, majd az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán folytatta tanulmányait. Magasépítő üzemmérnöki diplomáját 1981-ben vehette át, majd az Egri Tanácsi Építőipari Vállalatnál helyezkedett el. A szakma gyakorlati részének elsajátítására a következő tíz évben rengeteg lehetőség kínálkozott, hiszen akkoriban számos építkezés zajlott Egerben és a térségben.

Közben 1982-ben beteljesedett a diákszerelem, összeházasodott a Komáromból származó Szőnyi Ferenccel, akivel a főiskolán ismerték meg egymást. Férje is szakmabeli és van közös mérnöki vállalkozásuk is. 1986-ban megszületett fiuk Gergely. Ő szülei nyomdokain haladva szintén az építőipart választotta életpályának, így okleveles építőmérnökként jelenleg Budapesten a MÁV-nál dolgozik.

A lehetőségek bővülésének időszakában, 1990-ben Zsuzsa kiváltotta egyéni vállalkozói engedélyét és magántervező lett. A térségben akkoriban magas volt az építkezési kedv, így éves szinten 40-50 tervet rendeltek meg tőle, ami a kerítés megtervezésétől a komplett családi házig, középületig terjedt. Közben megszerezte másoddiplomáját, így eredeti végzettségét 1997-ben okleveles tervező szakmérnöki diplomával egészítette ki.

A széndioxid gázszivárgás évtizedek óta ismert jelenség volt Mátraderecskén. 1992-ben több család jelezte, hogy az eddigiektől erősebben észlelik a gáz jelenlétét. Kutatások után kiderült, hogy a gáz összetétele hasonló az évszázadok óta ismert erdélyi mofettákhoz, amit több helyen gyógyításra használnak. Ez az esemény a későbbiek folyamán meghatározó lett ügyvezető asszony életére.  1994-ben az elismert tervezőt megkereste Zám Ferenc akkori polgármester, hogy szeretnék kihasználni a gáz gyógyító hatását, és tervezzen ehhez egy épületet. Itthon nem volt jogszabály ilyen típusú épületre, ezért a hatóságok támogatásával egy faházat állítottak fel a legintenzívebb gázömlés fölé, az Erdélyben megismert minták alapján. A kezelések1995-ben elkezdődtek és a betegek részéről hamarosan érkeztek a pozitív visszajelzések. Pár év kellett csak ahhoz, hogy az igények meghaladják a faház méretét, így amikor 2001-ben pályázati lehetőség nyílt egy gyógyászati központ építésére, kihasználták a lehetőséget. Az önkormányzat Szőnyiné Tóth Zsuzsanna cégét bízta meg a tervezéssel, aki a munkához több szakági tervezőt és szakértőt is bevont. Az új, impozáns épületben 2006-ban kezdődött meg a gyógyítás, ahol két ülőmedencében egyszerre 28 beteg kezelését végzik. Áttörést jelentett az intézet történetében, amikor 2012-ben a kezelésekre megkapták az OEP támogatást. Az önkormányzat 2013-ban úgy határozott, új alapokra kell helyezni a gázfürdő működtetését, ezért felkérte az épület tervezőjét, vállalja el annak irányítását. Azóta Zsuzsa hatórás munkaidőben, 12 kollégával együtt végzi ezt a feladatot, mert saját vállalkozását ilyen pozícióért sem adta fel. Az elmúlt két és félévben elért eredmények után 2016. február 1-én a Turisztikai Évadnyitó Gálán igazgató asszony megkapta a „2015. év egészségturizmus-menedzsere” elismerést.

2015-ben 5280 beteg találta meg ezt a természetes gyógymódot, ami legfőképpen az érszűkületi problémákra van jó hatással, de javít a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a ritka autoimmun betegségek tünetein is. Vannak javallatok és ellenjavallatok a szárazfürdő használatához, ezért az intézményben dolgozó orvos dönti el, ki veheti igénybe a mofettát.

Igazgató asszony azt vallja, hogy a szép épület és a kulturált környezet csak „egy rideg anyag”, amihez tartalomnak és sok-sok mosolynak kell társulni. Cél, hogy a mofetta (www.mofetta.eu) mindenki számára otthonos legyen, ahol a vendégek a gyógyulás mellett még jól is érzik magukat. Márpedig a betegek visszajelzései nagyon jó megítélést tükröznek, amiben benne van a személyzet segítőkész, barátságos, figyelmes és szakszerű munkája és az általuk teremtett családias hangulat is. Itt azonban nem lehet megállni.  További tervek, elképzelések várnak megvalósításra. A Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő a település stabil jövőjének alappillére.  

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése