Dr. Simon Ernő

Mb. megyei főügyész,

Debrecen

hb_4-80_dr_simon_erno.jpgBár ma már egyre gyakoribb, hogy szakmailag jól felkészült fiatalok kerülnek előtérbe a megyei és a fővárosi ügyészségeken, dr. Simon Ernő eddigi életútja – a fentiek figyelembe vételével is – igencsak sikeresnek tekinthető, akár úgy is fogalmazhatunk: gyors karriert ért el. Fogalmazóként kezdte, végigjárta az ügyészségi ranglétrát, és 2004. július 1-jétől – mivel elődje a Megyei Fellebbviteli Főügyészség vezetője lett – a Hajú-Bihar Megyei Főügyészség megbízott megyei főügyésze.

A ma már nyugdíjas szülők – édesapja állatorvos, édesanyja gyógyszerész volt – egyetlen gyermekeként született 1961. július 24-én Székesfehérváron. Gondtalan gyermekkorának legkedveltebb elfoglaltságát az olvasás, a horgászás és időnként a grundfoci jelentette. Mindez nem ment a tanulás rovására, hisz – a kezdetektől fogva egészen az érettségiig – kitűnő tanuló volt, minden tárgyból a legjobbak közé tartozott. Tanárai közül máig jó szívvel emlékezik vissza irodalomtanárára, dr. Vargha Tamásnéra, aki nemcsak az általános iskolában, de a sors jóvoltából a középiskolában is tanította, „nem csupán középiskolás fokon”. A József Attila Gimnázium fizika tagozatán tanult, ezért is érdeklődik a mai napig a műszaki dolgok iránt. „Én már az egyetemre úgy jelentkeztem, hogy ügyész szeretnék lenni – emlékezik vissza a főügyész úr a pályaválasztásra.

– Nagy szerepe volt mindebben édesapám jó barátjának, aki történetesen ügyész volt, ő segített a döntésben. A mai napig úgy érzem, jó döntést hoztam akkor.”

Az eltökéltség kézzelfogható eredményt hozott, hisz érettségi után rögtön felvették az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára.

Albérletben lakott, és ma már úgy véli – amolyan otthonülőként –, a feltétlenül szükségesnél lényegesen többet tanult, egyetemi mindennapjait legfeljebb színház- és mozilátogatások színesítették olykor. Nagyon különleges évfolyam jött össze akkoriban az egyetemen, évfolyamtársa volt többek között Friderikusz Sándor és Hende Csaba is.

Frissen végzett jogászként ezerkilencszáznyolcvannégyben Budapesten az V–XIII. Kerületi Ügyészségen kezdett fogalmazóként. Ám a szakma rejtelmeiben való eligazodás mindössze néhány hónapig tartott, behívták katonának. Ráadásul – a győri műszaki főiskolásokkal együtt, egyedüli jogászként – helikopterszerelő lett, a miért kérdésre azt a választ kapta, hogy a hazának itt van rá szüksége. A hat hónapos alapkiképzés után Szentkirályszabadján szolgált még egy évet. Leszerelését követően – házasságkötése révén – került a cívis városba, fogalmazó lett a városi ügyészségen. Egy évvel később már ügyész, majd ezerkilencszázkilencvenegytől a megyei főügyészségen dolgozik. Itt elsősorban másodfokú ügyintézést végzett, a megfellebbezett ügyekkel foglalkozott.

2003-ban sikeres pályázat után lett megyei főügyészhelyettes, az idén, pedig a megyei főügyészség első számú vezetőjévé lépett elő.

Dr. Simon Ernő úgy véli: – A sikeres előmenetel legfontosabb előfeltétele a szakmai anyag, a jogi ismeretek minél magasabb szintű megismerése. Ez olyan tudást eredményez, amely határozott állásfoglalás lehetőségét biztosítja, a magabiztos fellépés alapja lehet. Az ügyész olyan helyzetben van, hogy akár a főnökétől eltérő véleményét is érvényre tudja juttatni, ha azt kellően megalapozza. A határozottság mellett persze némi „diplomáciai érzék” is szükségeltetik. Mindezek ellenére csak kevesen készülnek eltökélten erre a pályára, sokan inkább a bírói hívatást választják, arra való hivatkozással, hogy félnek a döntéstől. Pedig nekünk ugyanolyan felelősségünk van, mint a bíráknak, ám lehetőségeink nagyobbak. Hiszen csak azok büntetőjogi felelősségéről dönthet a bíró, akivel szemben vádiratot nyújtunk be, és emellett a törvény széles körű lehetőségeket biztosít az ügyészség számára a nyomozás során.

Ezerkilencszáznyolcvanhatban kötött házasságot dr. Nagy Évával, egykori évfolyamtársával, aki a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság büntetőbírája. Két gyermekük született: Gergely 1989-ben, ő most kezdi tanulmányait a Tóth Árpád Gimnáziumban. Általános iskolásként elnyerte a Debrecen Város Kiváló Tanulója címet, abszolút reálérdeklődésű. A négy évvel fiatalabb Balázs ötödikes.

Dr. Simon Ernő szabadidejében – ha újabban ritkábban is – igyekszik időt szakítani a horgászásra. Dunántúliként meglepte, hogy milyen gazdag vizekben ez a környék, és egyik legjobb barátjával együtt, aki kiváló „pecás”, igyekszik eredményes lenni. A halak közül leginkább a pontyot kedveli, egyik kedvenc étele a rácponty, de egy jó harcsapaprikás megkóstolásához sem kell sokáig kapacitálni.

Mindenféle hasznos szerszámmal felszerelte magát az otthoni barkácsoláshoz, elsősorban famunkákban és elektromos szerelésben járatos.

Az eddig megtett úttal elégedett, hisz szerénytelenség nélkül érezheti úgy, hogy sikeres életpályát jár be. Az átgondolt, komoly szakmai tevékenység mellett nagy ábrándokat nem kerget, a jövőben szeretne több időt fordítani a családra.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tanya

Biszák László alkotása A  festő, aki   komplett  képekben  gondolkodik,  vagy  csak  ráhagyja  az  ecsetére, hogy  dolgozzon,  máris  kikerekedhet  keze nyomán egy tájkép, és  ha  van  még festék a palettán ... Tartalom megtekintése

Őszikék 22 – 11 

Bíró Ernő alkotása Lám-lám  idén is eljött minden  híresztelés ellenére az  ősz!  A  nyár  perzselő  volt,  áhítoztunk   az  esőre, kis  lehűlésre,  és  mutató újját  felemelve  hozott  rosszakat,  viharokat, lehűlést ... Tartalom megtekintése

Kertész  utcai  ház, Győr

Hargitai Beáta alkotása …már 2024-et  írunk,  és  2020-ban  készítettem  ezt  a kis  képet.  Révfalut  jártam,  kerestem  az  emlékeket,  lassan  az  épületek  is  úgy  kipotyogtak  a  szitán,  eltűntek  mint  a pergő ... Tartalom megtekintése

Lagúna

Huszár  Boglárka alkotása Lagúnáknak nevezik az atollok korallzátonyától körülzárt vízfelületet is. Magyar neve az olasz laguna szóból ered, melyek jelentése tavacska, pocsolya; végső forrása az azonos jelentésű latin LACŪNA. (Wikipédia). ... Tartalom megtekintése

Fornax

Tüttő József alkotása Képzeletem összes  zugát    nézegetem   az  elvonatkoztatott  témát   bontogatva  ami  a jelenkor megváltozott  világát   képviseli.  A  múlt század  embere  vagyok,  ahol  a tárgyak  tárgyakat ... Tartalom megtekintése

“Nem nyitok vitát…” 

Tüttő József alkotása Két  krumpli  egy  zsákba  hiába  nagy a zsák,  akkor  hátra  arc,  és  úgy  vitáznak  mint két  felfújt  hólyag.  Tüttő  József  két  figurát  állít  elénk,  hogy  fejtsük  meg ... Tartalom megtekintése

Munka  közben

Biszák  László  festőállványa előtt Rajzok,  festmények,  különböző témák,  stílusok, felismerhetők,  és  értékelhetők,  miért  ne  nézzünk  bele  a  kincsesládába  ahol a  színek  alusznak, és  várakoznak,  hogy  teret,  lehetőséget  kapjanak  a kibontakozásra. ... Tartalom megtekintése

A gitáros

Bíró  Ernő alkotása Egy huncut  kép,  egy  kedves  gitáros,  aki  talán  éppen  pihenőjét  tartja.  hosszú  lábai  mintha  nem is ő  viselné, mintha-mintha  rongyból  volna!,  és  csupán  csak  támaszték!!  Aranyos grafika, ... Tartalom megtekintése