A székely hősiesség tanúhegyén

A Bekecs-tető az első világháborúban magyar győzelmet hozó harcok színhelye volt

A hely, amelynek szelleme az Erdély bekebelezésének centenáriumát napokban ünneplő románok láttán egy év távlatából ismét megérintett, egy hegytető. Mégpedig a Bekecs-tető,, ahová Maros megyei székely barátaink vittek föl a tavaly ilyenkor.
A Bekecs a Görgényi-havasok déli vonulatának része, a Nyárád mente „szent hegye” volt évszázadokon át, ma Natúra 2000 területként is nyilván van tartva. Csúcsára, az 1080 méter magas Bekecs-tetőre felkapaszkodva nem csak a test, de a lélek is felülemelkedik a mindennapok gondjain.

Lélegzet elállító innen a kilátás: déli irányban a Déli-Kárpátok csipkézett vonulatát is látni, északi irányban a Görgényi-havasokat. A tetőn a 20. században is még vár romjai voltak láthatók. Csúcsa közelében régen kápolna állott, ahová a környékbeli települések összefogásából 2011-ben új, ökumenikus kápolna épült azzal a szándékkal is, hogy a Szent Kereszt kápolna a jövőben zarándokhelyként szolgáljon a környék keresztényeinek, és a vallási turizmus híveinek.

A Bekecs az első világháborúban magyar győzelmet hozó harcok színhelye volt, melyről a sok-sok lövészárok, valamint két katonai síremlék is tanúskodik a hegyen. Minden év október első napjaiban a környék településeinek lakói Csillag-túrára gyűlnek össze a tetőn, megemlékezve a hősi halált halt magyar honvédekről.

A bekecsi csata
A Bekecs-hegyen 1916 október első napjaiban lezajlott csata nagy jelentőségű eseménye volt nemzetünk I. világháborús történelmének, mivel a keleti fronton harcoló egységek hiánya miatt előretörő román seregeket itt sikerült megállítaniuk a hátországot védő székelyeknek.


– Az egykori honvédeink hőstettéről itt a Bekecs tetején minden áldott évben megemlékezik a környék székelysége – mondja a körtövési emlékműnél Nyárád-menti új barátunk. Szabolcs büszkén mesél a nagyszabású száz éves évfordulóról. – Úgyszólván mindenki itt volt a hegyen, aki szívében hordozza történelmi hagyományainkat. Itt a Bekecs tetején közel, s távolból érkezett székelyek és magyarok emlékeztek azokra a hősökre, akik 1916 őszén helytállásukkal megállították az ellenség betörését. Mindnyájunknak feszült a keble a büszkeségtől, hogy ezúttal nem vereséget, hanem győzelmet ünnepeltünk.

A hőstett után 25 évvel a Nyárádselye-i harcos utódok állította emlékműre vésett szöveget nehéz meghatódás nélkül olvasni:
“Hős Bajtársaink!
Erdély visszatért, melyért harcoltatok, s oláh golyó által itten meghaltatok. A Bekecs hegyen legyen csendes álmotok, kívánják bajtársaitok. Tóth József tiz., Dán László, Lakatos József tiz., Villás József tiz., Kántor József, Czerzovics József M.H. 1916 okt.5. Emelték a ny.selyei front harczosok bajtársaik emlékére. 1941. május”

Maros megyei székely barátaink vittek föl bennünket az emlékműhöz tavaly ilyenkor

Szerző: 2018. 12. 16.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése