A székely hősiesség tanúhegyén

A Bekecs-tető az első világháborúban magyar győzelmet hozó harcok színhelye volt

A hely, amelynek szelleme az Erdély bekebelezésének centenáriumát napokban ünneplő románok láttán egy év távlatából ismét megérintett, egy hegytető. Mégpedig a Bekecs-tető,, ahová Maros megyei székely barátaink vittek föl a tavaly ilyenkor.
A Bekecs a Görgényi-havasok déli vonulatának része, a Nyárád mente „szent hegye” volt évszázadokon át, ma Natúra 2000 területként is nyilván van tartva. Csúcsára, az 1080 méter magas Bekecs-tetőre felkapaszkodva nem csak a test, de a lélek is felülemelkedik a mindennapok gondjain.

Lélegzet elállító innen a kilátás: déli irányban a Déli-Kárpátok csipkézett vonulatát is látni, északi irányban a Görgényi-havasokat. A tetőn a 20. században is még vár romjai voltak láthatók. Csúcsa közelében régen kápolna állott, ahová a környékbeli települések összefogásából 2011-ben új, ökumenikus kápolna épült azzal a szándékkal is, hogy a Szent Kereszt kápolna a jövőben zarándokhelyként szolgáljon a környék keresztényeinek, és a vallási turizmus híveinek.

A Bekecs az első világháborúban magyar győzelmet hozó harcok színhelye volt, melyről a sok-sok lövészárok, valamint két katonai síremlék is tanúskodik a hegyen. Minden év október első napjaiban a környék településeinek lakói Csillag-túrára gyűlnek össze a tetőn, megemlékezve a hősi halált halt magyar honvédekről.

A bekecsi csata
A Bekecs-hegyen 1916 október első napjaiban lezajlott csata nagy jelentőségű eseménye volt nemzetünk I. világháborús történelmének, mivel a keleti fronton harcoló egységek hiánya miatt előretörő román seregeket itt sikerült megállítaniuk a hátországot védő székelyeknek.


– Az egykori honvédeink hőstettéről itt a Bekecs tetején minden áldott évben megemlékezik a környék székelysége – mondja a körtövési emlékműnél Nyárád-menti új barátunk. Szabolcs büszkén mesél a nagyszabású száz éves évfordulóról. – Úgyszólván mindenki itt volt a hegyen, aki szívében hordozza történelmi hagyományainkat. Itt a Bekecs tetején közel, s távolból érkezett székelyek és magyarok emlékeztek azokra a hősökre, akik 1916 őszén helytállásukkal megállították az ellenség betörését. Mindnyájunknak feszült a keble a büszkeségtől, hogy ezúttal nem vereséget, hanem győzelmet ünnepeltünk.

A hőstett után 25 évvel a Nyárádselye-i harcos utódok állította emlékműre vésett szöveget nehéz meghatódás nélkül olvasni:
“Hős Bajtársaink!
Erdély visszatért, melyért harcoltatok, s oláh golyó által itten meghaltatok. A Bekecs hegyen legyen csendes álmotok, kívánják bajtársaitok. Tóth József tiz., Dán László, Lakatos József tiz., Villás József tiz., Kántor József, Czerzovics József M.H. 1916 okt.5. Emelték a ny.selyei front harczosok bajtársaik emlékére. 1941. május”

Maros megyei székely barátaink vittek föl bennünket az emlékműhöz tavaly ilyenkor

Szerző: 2018. 12. 16.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló