Nem Danikáné lányát, hanem a római pápát szállította A római katolikus egyház éppen hivatalban lévő feje már nagyon régen nem kocsizik ki vele. Haladnak a korral. Modern közlekedési eszközzel, autóval... Tartalom megtekintése
Végső Gyula
Az Arany Cipó-díjas sütőüzem nyugdíjas vezetője,
Gávavencsellő
Miért és miként lett egy falusi kisdiákból országosan elismert pékmester? Mi a titka annak, hogy az egyszerű pékséget egyre magasabbra emelte? Milyen úton vált olyan széles választékkal és bőséges vevőkörrel működő sütőüzem a legjobbak egyikévé? Kérdéseinkre a válaszok néhány mondatban összefoglalhatók. Egy vezetésre alkalmas ember kerüljön a megfelelő székbe. Egy olyan ember, aki szívós és kitartó munkával lett azzá, akit ma a szakmában mindenki ismer.
Végső Gyula hosszú és rögös utat járt be, amíg elérte a sikert mind munkájában, mind magánéletében. A 2000-ben nyugdíjba vonult szakember a közeli Tiszabercelen született 1941. június 22-én. Utána élte a gyerekek mindennapi életét. Azokban az időkben a kenyérnek nagy tisztelete volt szerte az országban. Aki nem tudott jó kenyeret sütni, azt a falu népe bizony megszólta becsülettel. A frissen sült, ropogós héjú cipó és más pékáruk szeretete minden bizonnyal akkor ragadt meg fiatal lelkében.
Munkája, mondhatni hivatása kezdetén a termékválaszték – éppen az alapanyagok szűkös volta miatt is – a maival egy lapon nem is említhető. A vevőkörük ma már túlterjedt a szomszédos megyék határain. Szállító gépjárműveik naponta viszik a friss áruféleségeket a megrendelőknek. Panasz a termékeik minőségére vonatkozóan ritka, mint a fehér holló. S ami igen lényeges: reklámra keveset kell költeniük. Vásárlóik „suttogó propagandája”, azok elégedettsége jelentősen segíti újabb és újabb vevők megjelenését.
Az 1992-ben lezajlott privatizáció során a Nyírségi Sütőipari Vállalat dolgozói és rugalmasabban gondolkodó vezetői összefogtak, és ezáltal megalakult a Gávavencsellői Sütőüzem Kft. A kezdetekben nagyobb létszámú vezetői kör jelentősen csökkent az idők során, s így alakult ki a mai hatfős irányítói-vezetői állomány.
Akkori termékkörüket a kenyér és a finom péksütemény tette ki, amit a környező településeken terítettek. Folyamatos beruházásaiknak és innovatív tevékenységünknek eredményeként az ágazat azóta is fejlődést mutat.
Nyolc évvel később cukrászüzemi tevékenységgel bővítették választékukat. Kezdetben napi, majd ezt követően féltartós termékeket gyártottak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően tizenöt megyében, kisebb-nagyobb lefedettséggel értékesítettek. Nem kellett „házalniuk” készítményeikkel, mert azokat számos nagykereskedő, viszonteladó és egynéhány multinacionális cég értékesítette.
Sütőipari kenyereik hagyományos eljárással – hosszú érésű, híg-kovászos technológiával – készülnek évtizedek óta. Vevőkörük legnagyobb megelégedésére nem használnak adalékanyagokat.
Cukrászati termékeiket a minőségi jelző illeti meg: ezek szintén hagyományos, házias módon készülnek, kerülve a tartósítószerek túlzott használatát. A közelmúltban egy beruházás keretében új csomagológépet állítottak üzembe, amellyel egy technológiailag fejlettebb, higiénikusabb és modernebb arculatot adnak termékeiknek.
A következő gondolatokat már Zöldi Mihály, az utód-vezető mondja: „Termékpalettánkon megtalálhatók a tradicionális szeletes süteményfélék – mézes krémes, diós zserbó, kókuszkocka, fekete erdő, linzerfélék – és még számtalan krémes típusú sütemény.”
Egyre javul az üzem által előállított termékek köre és színvonala. A rutinos vezető ugyanolyan szívóssággal és kitartással – egyre több innovációt beletéve a munkájába – tesz eleget a „név kötelez” elvárásnak.
A Gávavencsellői Sütiüzem Kft. A 2006-os UKBA-termékversenyen péksütemény kategóriában a komoly szintet jelentő hatodik helyezést érte el. De ez csak egy megállónak bizonyult: két évvel később a Megyei Iparkamara Kiváló Tanulóképző Hely díjjal jutalmazta meg a céget. Kilenc évvel ezelőtt a „Kenyér világnapja” alkalmából, számos környező céghez kapcsolódva, részt vettek abban a tiszteletteljes feladatban, hogy a közintézménynek és más partnereiknek ízelítőt nyújtottak a különböző sütőipari termékeikből – ajándék gyanánt –, amivel tovább öregbítették a kenyérhez főződő szeretetüket és elkötelezettségüket. „A kenyér az élet” – tartja a mondás, ami mindmáig él az emberekben.
Az egykori kis sütőüzemben megkezdett színvonalas munkáért, a hagyományos és korszerű technológiákkal, folyamatos fejlődés mellett végzett szakmai tevékenységükért – annak elismeréseként – 2010 júniusában elnyerték a szakmai elismerések közötti komoly eredményt jelentő Arany Cipó-díjat. De nem ülhetnek a babérjaikon. A hírnév, a hagyományok és az egyre magasabb minőségi elvárások újabb és újabb feladatokat állítanak a vezetők és a dolgozók elé egyaránt.
Végső Gyula, a már jól megérdemelt nyugdíjas éveit töltő vezető büszke lehet munkájára. Nem hiába küzdött az üzem sikereiért és az egyre szélesedő jó híréért.
(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)
Hasonló
Veres Péter
Berecz János
Nánásiné Szabolcsi Mónika
Dr. Karakó László
Nánásiné Szabolcsi Mónika
Szopkó József
Koczogh István
Petró Attila
Horváthné Bíró Jolán
Szántó Zsolt
Vojtó Mihályné
Csáky Sándor
Nagy Károly
Dr. Karakó László
Krámer Gyuláné
Gál Zoltán
Csisztu Miklósné
Rusz Péterné
Dr. Gergely Gábor
Dr. Homoródi Antal
Aranyhintó hat lóval, bíbor bársony trónnal
A milánói dóm égbe szúró tornyai
A világ egyik legszebb gótikus temploma tárul az ember a szeme elé a Piazza del Duomón A délutáni nap fényében fürdő homlokzat nem ismeretlen előttem. Láttam képen, filmen, körbesétáltam a... Tartalom megtekintése
Tanya
Biszák László alkotása A festő, aki komplett képekben gondolkodik, vagy csak ráhagyja az ecsetére, hogy dolgozzon, máris kikerekedhet keze nyomán egy tájkép, és ha van még festék a palettán ... Tartalom megtekintése
“Itt van az ősz, itt van újra…”
Ősz Zoltán alkotása Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? De szeretem (Petőfi Sándor) Remek. Pompás. Csodás. Szinte itt ... Tartalom megtekintése
Őszikék 22 – 11
Bíró Ernő alkotása Lám-lám idén is eljött minden híresztelés ellenére az ősz! A nyár perzselő volt, áhítoztunk az esőre, kis lehűlésre, és mutató újját felemelve hozott rosszakat, viharokat, lehűlést ... Tartalom megtekintése
Kertész utcai ház, Győr
Hargitai Beáta alkotása …már 2024-et írunk, és 2020-ban készítettem ezt a kis képet. Révfalut jártam, kerestem az emlékeket, lassan az épületek is úgy kipotyogtak a szitán, eltűntek mint a pergő ... Tartalom megtekintése
Lagúna
Huszár Boglárka alkotása Lagúnáknak nevezik az atollok korallzátonyától körülzárt vízfelületet is. Magyar neve az olasz laguna szóból ered, melyek jelentése tavacska, pocsolya; végső forrása az azonos jelentésű latin LACŪNA. (Wikipédia). ... Tartalom megtekintése
Fornax
Tüttő József alkotása Képzeletem összes zugát nézegetem az elvonatkoztatott témát bontogatva ami a jelenkor megváltozott világát képviseli. A múlt század embere vagyok, ahol a tárgyak tárgyakat ... Tartalom megtekintése
Józsi seprűvel győzte le a fellázadt kávéfőzőt
Megsértődött a kis kotyogó, s kattogott, pattogott, csörömpölt, ugrándozott Köztudott tény, hogy az erdélyi vendégszeretetnek nincsenek határai, Székelyföldön meg különösképpen. Mindenki szívesen fogad vendégeket, látogatókat, hosszabb vagy rövidebb távon, és... Tartalom megtekintése
“Nem nyitok vitát…”
Tüttő József alkotása Két krumpli egy zsákba hiába nagy a zsák, akkor hátra arc, és úgy vitáznak mint két felfújt hólyag. Tüttő József két figurát állít elénk, hogy fejtsük meg ... Tartalom megtekintése