Károlyi Attila

Az épülő ipari park igazgatója,

Polgár

hb_3-182_karolyi_attila.jpgVannak emberek, akik a jég hátán is megélnének. Ilyen Károlyi Attila is, aki sikereit nemcsak a rendszerváltás után érte el, hanem még jóval azelőtt. Egy olyan ember, aki tudja, mit akar, aki mer kockáztatni és felismeri a lehetőségeket. Talán ezért is nem meglepő, hogy az ipari park létrehozásának vezetésével őt bízták meg.

– Igazi skorpió, a jegy minden jó és rossz jellemvonásával – állítja magáról Károlyi Attila. – Talán ebből is adódik az a tulajdonságom, hogy amit megszerzek, amíg be nem indul, addig teljes erő bedobással valósítom meg az elképzeléseimet, amint megvan – már nem érdekel. Pedig ülhetne a babérjain, hiszen az iskolai végzettsége és jelenlegi beosztása lehetőséget biztosítanának erre, de őt hajtja az alkotás, az új létrehozásának a vágya. Kitalálni, megtervezni, megszervezni, megvalósítani – aztán tovább menni. „Én a munka öröméért dolgozom!” – állítja. Nem ijed meg attól, hogy egy új dologba kezdjen. A felfedezés öröme hajtja. Szeret első lenni, problémákat ötletesen megoldani, váratlan helyzetekkel megbirkózni.

1956. november 7-én született, feleségével 1981-ben kötött házasságot, lánya 1983-ban született. Felesége pedagógus, jelenleg Polgáron kollégiumvezető. A lányuk sem hoz szégyent a szüleire, a Debreceni Egyetemen tanul. Károlyi Attila számára a család mindig erőt és biztos hátteret nyújtott. Annak idején – meséli – 21 évig maszek (vagyis vállalkozó) volt. Belekóstolt az építőiparba, a szállításba, a kereskedelembe, a vendéglátásba, „csirkézett” (ami akkor, a kezdetekkor még jól jövedelmezett). Tehát sok mindent kipróbált. – De kellett is ez ahhoz, hogy így összeálljon az ember – mondja. Amíg keresi a helyét, sok mindent megpróbál, mert érdeklődik, s hogy kipróbálja önmagát mennyire is képes valójában.

Különböző kitüntetéseket kapott, amit ma is büszkén vállal, hiszen a jó munkája eredménye volt. Aki pedig jól végzi a munkát az érdemes az elismerésre. S hogy mi kell ehhez? Íme a hozzávalók: jó és megértő feleség, kiegyensúlyozott családi háttér, egy kis szerencse, szorgalom, szaktudás és a kapcsolatok.

Ő családja jobb életéért dolgozik és azért, mert örömét leli benne, neki mindig a munkája volt a hobbija – persze a vadászat mellett, amire az utóbbi időben egyre kevesebb ideje marad. Ez is – mondja –, amit most csinálok, nagy örömet és kihívást jelent számomra, mert sokoldalúnak kell lenni, és mérhetetlen toleranciával rendelkezni. Ha azt mondom, hogy már három éve nem voltam szabadságon – ezzel mindent megmagyarázok.

– Miért esett Polgárra a választás az ipari park színhelyéül?

– Polgár az autópálya végpontjánál található, ami már önmagában ígéretes jövőt biztosíthat. A teljes terület 62 hektár, amely a Polgár Invest Kft. tulajdona. Teljes infrastruktúrával értékesítjük bel- és külföldi, kis- és középvállalkozók részére, de ha 1-2 nagy megszerzi, az generálja a többit is – állítja Károlyi Attila. Az ipari park rendelkezik közúti, vasúti csatlakozással, saját szennyvíztisztító teleppel, ivóvízhálózattal, gáz, villany, telefon, térvilágítás, út – szóval minden, ami elengedhetetlen. Ezen kívül vállalják komplett engedélyezések és pályázatok elkészítését is. A cégük nagy tapasztalatokkal rendelkezik az ingatlanfejlesztés területén is, valamint más ipari park fejlesztésében is részt vesznek.

– Miért pont önt választotta a Polgár Invest Kft. az ipari park igazgatójának?

– Fogalmam sincs, ki ajánlott erre a posztra, minden esetre megkerestek az ajánlatukkal és én elvállaltam. Holott addig meg sem fordult a fejemben erre jelentkezni, de egyből megfogott a lehetőség. Az ipari park abszolút a jövő, a fejlődés. Azóta is itt vagyok, bíznak bennem, és én minden mozdulatommal igyekszem megfelelni a tulajdonos, illetve a magamnak felállított mércének. Sajnos a családom is megsínylette, mert a munka volt az első és legfontosabb, de vállalnom kellett az áldozatot, különben nem lennék ilyen eredményes.

A kitűzött céljai megvalósításához igen nagy követelményeket állít maga elé. Nagyon határozott jellem. Tudatosan építi az életét. Ezek egyike a tanulás, amely mindig fontos volt számára. Folyamatosan bővíti tudását jelenleg is. Tudja, ha nem tart lépést az eseményekkel, ha nem fejleszti, csiszolja tudását, lemarad és ő – önmagához szigorú emberként – ezt nem engedheti meg magának. Eredetileg középfokú villamos szakképesítést szerzett, azután közép- és felsőfokú vendéglátói végzettséget. Majd szakmérnöki diplomát szerezett, amit pedig az agrár-mérnök tanár diploma követett. Régóta a tervei között szerepel a tanítás, melyet jelenleg meg is valósít, hiszen a tanárai unszolására az egyetemen és a polgári szakiskolában is tanít.

– Mindig az új érdekel, az új teremtése, mert ebben látom a jövőt, aminek szebbé tétele mindig új problémákat vet fel, új lehetőséggel halmoz el. A legnagyobb feladat a semmiből valamit létrehozni!

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése