Szigeti Béláné

Jegyző,

Polgár

hb_01-174_szigeti_belane.jpgPolgár város történetében először fordult elő, hogy a jegyzői állást nő tölti be. Szigeti Béláné, Antal Mária, Nyíregyházáról érkezett, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal Törvényességi Ellenőrzési Főosztály főtanácsosa volt.

Mátészalkán született, sajnos édesanyját elvesztette, de még él a hetvenöt éves édesapja Baktalórántházán, és ugyancsak ott él két fiatalabb testvére is. Fia, Gábor, húszéves, környezetvédelmi-vízgazdálkodási technikus, jelenleg az Egészségügyi Főiskola gazdasági informatikus szakképzési szakán tanul. Sokoldalú személyiség, szereti a változatosságokat, a kihívásokat. Vállalkozói szellemű, amelyben édesapjára hasonlít Szigeti Bélára, aki maga is sikeres vállalkozó. Gáboron kívül két nevelt gyermeke is van – Béla és Anikó –, s az ő gyermekeik által a nagymamai szerepből adódó örömöket is élvezheti. Szigeti Béláné gyermekkorát az időközben várossá lett Baktalórántháza nagyközségben töltötte. Az általános iskola kitűnő eredményű elvégzése után Nyíregyházán tanult tovább, ahol a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola pénzügyi tagozatán érettségizett.

Ezt követően a baktalórántházi közös tanács vb szakigazgatási szervénél kezdett el dolgozni, ahol költségvetési, adóügyi, gyámügyi és titkársági feladatokat látott el. Közben elvégezte az Államigazgatási Főiskolát és megkapta az igazgatásszervezői diplomáját.

1988-ban pályázatot nyújtott be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács VB. Szervezési és Jogi Osztályára, ahová fel is vették. Munkaterülete az azóta bekövetkezett többszöri munkaszervezet változás után is a Nyíregyháza és Tiszavasvári város körzet önkormányzatai működésének törvényességi ellenőrzése volt. Aktívan vett részt a helyi önkormányzatok munkájának segítésében létre jöttüktől napjainkig. Munkája, melyet hívatásának tekintett, huszonhat önkormányzat, tizenegy kisebbségi önkormányzat működésének ellenőrzését jelentette. Napi kapcsolatot tartott a jegyzőkkel és polgármesterekkel, ismerte működési gondjaikat és ezek megoldásában, segítségére bizton számíthattak. Munkája megkövetelte, hogy az önkormányzatok működésével kapcsolatos valamennyi jogszabályt ismerje, ezért saját szorgalomból 1999-ben közigazgatási szakvizsgát tett. Ma már más szempontból olvassa, értelmezi a jogszabályokat, hiszen most mint jegyző alkalmazza azokat.

– Miért döntött úgy, hogy szakít az eddigi munkájával és megpályázza a megüresedett jegyzői állást Polgáron?

– Már régen gondolkoztam a változtatáson, ez az egyik oka. A másik pedig az, hogy a jegyzői feladat mindig egy olyan státust jelentett, melynek megfelelni szakmailag és emberileg nem könnyű feladat. De úgy gondolom, hogy huszonöt évi közigazgatási gyakorlat után megmérettethetem magam, megfelelek-e azoknak az elvárásoknak, melyet törvényességi ellenőrzés kapcsán a jegyzőktől én is elvártam munkájuk során. A közigazgatási hivatalban kiváló felkészítést kaptam vezetőimtől és munkatársaimtól, akiknek a segítségére ma is számíthatok. Bár sajnálták, hogy elhagyom őket, sok sikert kívántak az új munkámban.

Szigeti Bélánénak a magabiztosságot a jogszabályok ismerete adja. Ennek ellenére – jelleméből adódóan – nem akar, és nem szeret senkit megbántani, véleményét mindig diplomatikusan fogalmazza meg. De elvárja a pontosságot, a határidők betartását minden munkatársától. Igényes önmagával és másokkal szemben is, és nagy gondot fordít a törvényesség betartására. Első látásra nem is gondolná az ember, hogy ez a törékenynek látszó asszony nem ijed meg a kétkezi munkától. Szereti például a kertészkedést. Ha kell, kapál, ha kell füvet nyír. Számára a fizikai munka szinte kikapcsolódás. De nem érzi tehernek a hivatali munkáját sem, sőt igen érdekesnek tartja, mint mondja – szinte röpülnek a napok egymás után. Azt sem rejti véka alá, hogy persze ő is hoz egyszer-egyszer rossz döntést, amit aztán jól átgondolva megváltoztat, s nem szégyelli beismerni tévedését. Néha kellemetlen döntésekben is közreműködnie kell, de mind ez a város érdekében történik, hiszen nehéz anyagi helyzetből kell kilábalnia az önkormányzatnak. Szeretné, ha több ipari üzem települne le Polgár környékén az épülő autópálya közelségéből adódóan. Így több munkalehetőség nyílna az embereknek, ami meghatározó lenne a város költségvetésére is, hiszen ez által növekednének a helyi adóbevételek, és kevesebb lenne a segélyezettek száma is. Jobb lenne a közhangulat, és több pénzt fordíthatnának a város fejlesztésére.

Polgár kedves kis város lett a számára. Az elmúlt fél év alatt, sok barátra talált, egyre több ügyfél keresi meg, ami azt jelenti, hogy már ismerik. Úgy érzi, befogadták, s neki ez nagyon fontos. Szeretne végleg letelepedni, és itt élni élete végig. Céljának tekinti továbbra is a szakmai tudása naprakészen tartását és fejlesztését, melyet most Polgár Város Önkormányzata és a lakossága érdekében kíván hosszú távon hasznosítani.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése