Mosztár

Biszák László festménye

11274678_1087013814648630_948674622_n.jpg

43×49 cm.

Akril, farost.

Ez a sok rongy történés, történet amit mi történelemnek nevezünk, csak akkor érthető, ha leegyszerűsítve átgondoljuk az állatok cselekedeteit. Területét megjelöli, és ha kell vesztesként hal meg érte. Így tesz az ember is, csak nem ösztönből, hanem meggondolásból, csellel, álnokságból haszonért, öntelten hittel, hogy igaza van.
Bosnyákok, horvátok, szerbek, csatái, és még ki tudja hányféle náció viaskodása ez az újkori háború. Az égig érő harag, a gyűlölet, ami szét robbantotta a Neretva hídját, romba döntötte a várost, pusztulást, lángot okádott az igazságra. Eddig és ne tovább, mert az öreg híd, az öreg város újra él, sebeire emlékszik, és előre néz.
A hegyekkel ölelt város akár a mesék városa, ki lenne az akinek ne maradna ott a tekintete akár egy csalogató fotón, vagy festett képen.
Biszák Lászlót sem hagyta érintetlenül a téma, bár nem tudom, hogy milyen okból esett rá választása, de kis beleérzéssel, találgatva a táj szépségének csapdájában festhette meg a mostári hidat. Megindítóak a folyó sziklás partjai, a sebes folyású Neretva fényben csillogó látványa, a sziklatömbökre épült erődítmény részlete, és a messzebb ácsorgó templomok, keresztény, muszlim, és török kupolás dzsámik. A látvány varázslatos, a mesék hangja rémlik, fűszeres illatok, a tarka sokaság látványa képzeletünkben, ahol vigyázni kell, mert fürge eszű szemű ártatlanok csípik el pénzedet.
Mostár világváros, az új és mégis régies stílusát megtartó hídja aranyérmes, csillogó díszlet messziről, de ha rálépsz érezheted, hogy ha gyalogos vagy, vagy álmodó, a hídnak nagy jelentősége van, és volt mindenkoron.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése