Molnár Károlyné

Könyvtár- és művelődésiközpont-igazgató,

Újfehértó

szszb_14-198_molnar_karolyne.jpgA veszprémi születésű igazgatónő soha nem gondolta volna, hogy egyszer búcsút int a lankás dombok közt felépített, ékszerdobozhoz hasonlító dunántúli városkának, és az alföld egyik, akkor még nagyközségét választja szűkebb hazájának, családja megalapításának helyéül. Molnár Károlyné, lánykori nevén Rácz Erzsébet viszont megszerette, és őt befogadta, mi több, számon tartja Újfehértó. A város művelődési centrumát irányítja, szervezi a helybeliek és a környéken élők kulturális, művelődési életét. Igyekszik minél többet adni ahhoz, hogy az emberek tájékozottabbak, műveltebbek, olvasottabbak legyenek, s ezáltal eredményesebben vegyék fel a küzdelmet a hétköznapok sűrűn váltakozó kihívásaival.

Veszprémben, 1951. május elsején született Rácz Erzsébet. Édesanyja, Fehér Vilma, pedagógus, ma nyugdíjas és a 13 unoka sikere élteti. Az édesapa, néhai Rácz Miklós ügyvéd, 1998-ban távozott szerettei közül. Az öt testvér, Miklós fizikus, András matematikus, Zoltán villamosmérnök, Katalin programozó matematikus és Erzsébet a művelődést, a tanulást tartotta vezérlő elvnek. A férje, Molnár Károly, matematikatanár, az újfehértói gimnázium igazgatója. Két gyermekük született, Eszter a gazdasági diplomáciában dolgozik. Férjével, Clive Rumbolddal Belgiumban hamarosan diplomáciai szolgálatba állnak. Péter fiuk testnevelő tanár, Budapesten él.

A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban 1969-ben tett érettségi után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–fizika szakán szerzett diplomát ’74-ben a fiatal lány. Az oklevél átvétele után összeházasodtak, és Újfehértóra költöztek. Molnárné a helyi Bajcsy-Zsilinszky Endre Gimnáziumban állt először katedrára és nagy szeretettel nevelte, tanította diákjait, úgy is mint osztályfőnök. Az iskolai könyvtárban gyakran megfordult, míg egyszer felajánlották neki a könyvtár vezetését. Félállásban tanár, a másik félben könyvtárvezető lett.

Az iskolai szavalóversenytől a Bálint-napi versíró pályázatig számos izgalmas dolgot talált ki és honosított meg. Szakmai tudásának bővítésére elvégezte a könyvtár szakot a tanárképző főiskola levelező tagozatán. Amikor 2000-ben kiírták az újfehértói könyvtár- és művelődésiház-igazgatói pályázatát, négyen adták be elképzeléseiket. Molnárné nyerte meg és 2000. április 15-én látott az igazgatói feladatok ellátásához.

Új fejezet kezdődött az életében. Szép időszakot köszönthetett az újfehértói könyvtár, hisz a megalakítás 50-dik születésnapját köszöntő ünnepséget már Molnárné szervezhette. Sok új ötlettel gazdagította a művelődés centrumát. Megnyitották az internet kávézót, helytörténeti részleget avattak. Szűk helyen, mindössze 80 négyzetméteren található a 20 ezer kötetes könyvtár. Sajnos, gyermekrészlegnek nem jut hely. Éppen ezért a pályázatoknak, a szponzori támogatásoknak igen fontos szerep jut, ezekből a pénzekből tudják kiegészíteni a költségvetést.  Bár a város önkormányzata gondoskodó és segítőkész gazda, a köz pénztárcája megszabja a rendelkezésre álló keretet. Éppen ezért fontos, hogy a helybeliek, a vállalkozók és az anyagi áldozatra is képes mecénások magukénak érezzék a könyvtár és a művelődési ház ügyét.

Új idők új jele, hogy a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett megjelentek a legújabbak is. A félmillió forintos CD-állományuk tekintélyesnek mondható. Modernizálták az intézményt, és a 2000-ben még mindössze egy komputerrel rendelkező könyvtárban ma 10 számítógép segíti a feldolgozást és a nyilvántartást. A gépek egy részét a Széchenyi-tervből, központi forrásból nyerték.

Ettől talán még fontosabb a humán erőforrás léte, a hat dolgozó ugyanis csak összefogással, a könyvtári munka szeretetével tudja eredményesen szervezni az intézmény hétköznapjait.

A 21. században a könyvtár és művelődési ház másfajta szerepet tölt be, mint akár félévszázaddal ezelőtt. Molnárné honlapkészítő pályázatot szorgalmazott, s ennek eredményeként ma saját arculatát is felmutathatja az intézmény. Aki a web.axelero.hu/konyvtar elnevezésű linkre kattint, megismerheti a törekvéseiket, és a legfrissebb információkat. ISDN vonal gyorsítja a munkájukat.

Minden korosztályt igyekeznek bevonni az intézmény programlátogatói közé. Az iskolások látogatják a Ki mit tud?-ot, a fiatalok körében népszerű a Bálint-napi versmondóverseny, a sport- és a szellemi vetélkedő. A rock fesztivál szintén kedvelt elfoglaltság. A nők hete programjaira szívesen jönnek, a színházkedvelők négyféle bérlet közül válogathatnak. Lesz itt tanfolyam az óvodapedagógusoknak, de még internetezni is tanulhatnak a nagymamák. Könyvtárkerti estékre várják majd az érdeklődőket. Nem véletlen, hogy az intézmény emlékkönyvében elismerő sorokat olvashatunk, például Pitti Katalintól, akit az értő közönség még csodásabb előadásra ösztönzött. Mint azt Molnárné örömmel és büszkeséggel mondja: a könyvtár és a művelődési központ a korosztályok találkozó helye, egyre inkább a művelődés centruma.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése