Madácsi Imre

Polgármester

Kisléta

szszb 30 tk Madácsi Imre.jpgŐ az örök nyughatatlan – tömören ilyen önjellemzést ad magáról Madácsi Imre, Kisléta mindössze 38 éves polgármestere. Megszolgált, megszenvedett életút eredményeit összegezzük a hivatalban. Ünnep ez, a közszolgálati dolgozóknak július elseje pihenőnap, de a polgármesterrel ilyenkor lehet kicsit nyugodtabban beszélgetni. Bár ezt az ezer tennivalót összesűrítő munkanapokat kisgyermekkorában ismerte meg, a sors kegyetlenül elragadta a három gyermekes családból az édesanyját, lánykori nevén Terdik Máriát. Édesapja, idősebb Madácsi Imre egyedül nevelte fel Imrét, Ákos Károlyt és Barbarát. A családi összetartozás, az egymásért érzett felelősség, a kötelességtudat számukra a saját bőrükön megtapasztalt valóság.

Imre csak úgy járhatott főiskolára – a Bánki Donát Műszaki Középiskolában 1995-ben érettségizett autószerelőként – ha éjszaka dolgozik, nappal beül a mezőgazdasági gépészmérnök hallgatók közé. Ő már tandíjat is fizetett, saját keresetéből. Az élet hamar megedzette, láthatta, hogy csak saját erejéből viheti valamire. Rádöbbent arra is, hogy észre kell vennie a lehetőségeket, mert mindannyiunk előtt többet is felmutat a sors. Még 16 évesen megismerkedett Orosz Brigittával, aki élelmiszerboltokat üzemeltető szülők lányaként szinte belenőtt a vállalkozásba. Mindketten komolyan gondolkodtak a jövőjükről, és egy szép napon az oltár előtt is szentesítették frigyüket. Házasságukból eddig egy gyermek született: a 3 éves Imre a harmadik, aki ezt a keresztnevet kapta, hagyománytiszteletből. Meg még sok mindent lát szülei szemléletéből, életfelfogásából. Lehet, neki még játék az édesapja mellett feszíteni a kombájn ülésén, de az biztos, hogy a természet közelsége, az elvégzett munka öröme nem tankönyvi fogalmakként kerülnek be a felnövekvő kisember képzeletbeli szótárába.

Büszke a fiatal polgármester arra is, hogy Kislétán nyugodtan lehet élni, jövőt megalapozni, fontos célokat kitűzni és azok eléréséért elszántan küzdeni. A keleti harcművészeteket is megismerő, 18 évig futballozó, ma is túramotorozó fiatalember mehetett volna külföldre, talán nagyobb fizetésért. Akkor viszont sárba tiporta volna az elveit, meggyőződését. Szentül hiszi, hogy a szívéhez kedves környék, a családtagok, a barátok, az ismerős táj nélkül nem tudna meglenni. Ugye, ez a hazaszeretet? A gazdatársakkal sokszor beszélgetnek a témáról, szóba kerül a politika, amely még egy közel 2 ezer lelket számláló településen is áthatja a mindennapokat. Hirtelen nőtt fel, s találta magát szemben a napi gondokkal Madácsi Imre. Ezek elől nem elfutott, hanem szépen sorban megoldotta, s ma már feladatként tekint a következő akadályra.

A helyi közéletbe önkormányzati képviselőként 2002 és 2006 között, egyedüli ellenzékiként láthatott bele. Amit látott, az nem tetszett, nem is indult a következő választáson. Viszont családi vállalkozásának az anyagi háttere, és a hozzá közel állók ösztönzésére polgármester-jelöltként mérette meg magát 2010-ben. A helybeli szavazók 83 százaléka ment el voksolni, és Imre 13 százalékkal kapott több szavazatot, mint a hivatalban lévő polgármester. Ám a neheze akkor következett, amikor szembesült a 100 millió forintos költségvetési hiánnyal. Vett egy nagy levegőt – és ahogy azt már eddig is megszokta – nekiállt ezerrel dolgozni. Az eltelt 3 és félév alatt 1,3 milliárd forint támogatást nyertek Kisléta fejlesztésére! Rendbe tették a nehezen járható utakat, mezőőrséget, polgárőrséget alakítottak, mert a terménylopások sok borsot törtek az itt élők orra alá. A szennyvízberuházás most kezdődött el, 2015-re lesz kész. Körbekerítették és az emlékezéshez méltóvá varázsolták a temetőt – sajnos, többször szól a lélekharang, mint ahány újszülöttnek örülhetnek. Alig győzi felsorolni az eredményeket a polgármester: fejleszthetik a könyvtárat, buszt vettek az önkormányzatnak, autót kaptak a polgárőrök. Fóliasátor, dinnye- és kordonos uborkatermesztés, saját munkagépek egészítik ki a felsorolást.

Nagy ívű terveket dédelget a képviselő testület a jövő ciklusra is. A közösségi élet javítását célozza az ifjúsági házra elnyert pályázat. Lesz konditerem, szabadidő sport, közösségi piac, kerékpárút köti majd össze Máriapócsot, Nyírbogátot és Kislétát. Szeretnének vállalkozást idehozni, hogy a 160 közmunkásnak – összesen 650 a munkaképes korúak száma – elfogadható fizetést tudjanak adni.

Volna teendője bőven, de Madácsi Imre jól látja, a közéleti elfoglaltságok sokasága nem családbarát. Látni akarja gyermeke felcseperedését, szeretteinek boldogulását. Örül, hogy fivére is a családi vállalkozásban tevékenykedik. Madácsi Imre nem megélhetési politikus, hanem a hazáját, a szűkebb-tágabb közösséget és családját szerető ember, aki még egy cikluson át vállalná a település vezetését, s akkor tiszta lelkiismerettel nézhet körül Kislétán: megtette, amit fontosnak tartott.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése