Madácsi Imre

Polgármester

Kisléta

szszb 30 tk Madácsi Imre.jpgŐ az örök nyughatatlan – tömören ilyen önjellemzést ad magáról Madácsi Imre, Kisléta mindössze 38 éves polgármestere. Megszolgált, megszenvedett életút eredményeit összegezzük a hivatalban. Ünnep ez, a közszolgálati dolgozóknak július elseje pihenőnap, de a polgármesterrel ilyenkor lehet kicsit nyugodtabban beszélgetni. Bár ezt az ezer tennivalót összesűrítő munkanapokat kisgyermekkorában ismerte meg, a sors kegyetlenül elragadta a három gyermekes családból az édesanyját, lánykori nevén Terdik Máriát. Édesapja, idősebb Madácsi Imre egyedül nevelte fel Imrét, Ákos Károlyt és Barbarát. A családi összetartozás, az egymásért érzett felelősség, a kötelességtudat számukra a saját bőrükön megtapasztalt valóság.

Imre csak úgy járhatott főiskolára – a Bánki Donát Műszaki Középiskolában 1995-ben érettségizett autószerelőként – ha éjszaka dolgozik, nappal beül a mezőgazdasági gépészmérnök hallgatók közé. Ő már tandíjat is fizetett, saját keresetéből. Az élet hamar megedzette, láthatta, hogy csak saját erejéből viheti valamire. Rádöbbent arra is, hogy észre kell vennie a lehetőségeket, mert mindannyiunk előtt többet is felmutat a sors. Még 16 évesen megismerkedett Orosz Brigittával, aki élelmiszerboltokat üzemeltető szülők lányaként szinte belenőtt a vállalkozásba. Mindketten komolyan gondolkodtak a jövőjükről, és egy szép napon az oltár előtt is szentesítették frigyüket. Házasságukból eddig egy gyermek született: a 3 éves Imre a harmadik, aki ezt a keresztnevet kapta, hagyománytiszteletből. Meg még sok mindent lát szülei szemléletéből, életfelfogásából. Lehet, neki még játék az édesapja mellett feszíteni a kombájn ülésén, de az biztos, hogy a természet közelsége, az elvégzett munka öröme nem tankönyvi fogalmakként kerülnek be a felnövekvő kisember képzeletbeli szótárába.

Büszke a fiatal polgármester arra is, hogy Kislétán nyugodtan lehet élni, jövőt megalapozni, fontos célokat kitűzni és azok eléréséért elszántan küzdeni. A keleti harcművészeteket is megismerő, 18 évig futballozó, ma is túramotorozó fiatalember mehetett volna külföldre, talán nagyobb fizetésért. Akkor viszont sárba tiporta volna az elveit, meggyőződését. Szentül hiszi, hogy a szívéhez kedves környék, a családtagok, a barátok, az ismerős táj nélkül nem tudna meglenni. Ugye, ez a hazaszeretet? A gazdatársakkal sokszor beszélgetnek a témáról, szóba kerül a politika, amely még egy közel 2 ezer lelket számláló településen is áthatja a mindennapokat. Hirtelen nőtt fel, s találta magát szemben a napi gondokkal Madácsi Imre. Ezek elől nem elfutott, hanem szépen sorban megoldotta, s ma már feladatként tekint a következő akadályra.

A helyi közéletbe önkormányzati képviselőként 2002 és 2006 között, egyedüli ellenzékiként láthatott bele. Amit látott, az nem tetszett, nem is indult a következő választáson. Viszont családi vállalkozásának az anyagi háttere, és a hozzá közel állók ösztönzésére polgármester-jelöltként mérette meg magát 2010-ben. A helybeli szavazók 83 százaléka ment el voksolni, és Imre 13 százalékkal kapott több szavazatot, mint a hivatalban lévő polgármester. Ám a neheze akkor következett, amikor szembesült a 100 millió forintos költségvetési hiánnyal. Vett egy nagy levegőt – és ahogy azt már eddig is megszokta – nekiállt ezerrel dolgozni. Az eltelt 3 és félév alatt 1,3 milliárd forint támogatást nyertek Kisléta fejlesztésére! Rendbe tették a nehezen járható utakat, mezőőrséget, polgárőrséget alakítottak, mert a terménylopások sok borsot törtek az itt élők orra alá. A szennyvízberuházás most kezdődött el, 2015-re lesz kész. Körbekerítették és az emlékezéshez méltóvá varázsolták a temetőt – sajnos, többször szól a lélekharang, mint ahány újszülöttnek örülhetnek. Alig győzi felsorolni az eredményeket a polgármester: fejleszthetik a könyvtárat, buszt vettek az önkormányzatnak, autót kaptak a polgárőrök. Fóliasátor, dinnye- és kordonos uborkatermesztés, saját munkagépek egészítik ki a felsorolást.

Nagy ívű terveket dédelget a képviselő testület a jövő ciklusra is. A közösségi élet javítását célozza az ifjúsági házra elnyert pályázat. Lesz konditerem, szabadidő sport, közösségi piac, kerékpárút köti majd össze Máriapócsot, Nyírbogátot és Kislétát. Szeretnének vállalkozást idehozni, hogy a 160 közmunkásnak – összesen 650 a munkaképes korúak száma – elfogadható fizetést tudjanak adni.

Volna teendője bőven, de Madácsi Imre jól látja, a közéleti elfoglaltságok sokasága nem családbarát. Látni akarja gyermeke felcseperedését, szeretteinek boldogulását. Örül, hogy fivére is a családi vállalkozásban tevékenykedik. Madácsi Imre nem megélhetési politikus, hanem a hazáját, a szűkebb-tágabb közösséget és családját szerető ember, aki még egy cikluson át vállalná a település vezetését, s akkor tiszta lelkiismerettel nézhet körül Kislétán: megtette, amit fontosnak tartott.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése