Varga István

Vállalkozó,

Kisléta

szszb_02-96_varga_istvan.jpgKislétán nagy háza van Varga István vállalkozónak. Amint mondja, a családja anyagi bázisát az alma teremtette meg. Mindjárt emlékezett rá, hogy az apja gépészként dolgozott a helyi gépállomáson, de a Varga család elsők közt kezdett a híres almafák telepítésébe. Bizony, már történelem, hogy a hatvanas és a hetvenes években jól fizetett az alma, viszonylag kevés volt a termesztés önköltsége. Varga úr még viszonylag fiatal. S nem csak hátra, előre is tekint: új almást akar telepíteni. Persze a fajtaváltásra is gondol, igazodik a kor követelményeihez. Még zárójelben megjegyzi, hogy a jó öreg jonatán zamatánál nincs jobb.

A takaros ház közelében, a kertben jól gondozott almafák sorakoznak, várják a rügyfakadást hozó tavaszt. A bejárat közelében viszont örökzöld fenyők állnak katonás sorrendben, nekik szinte mindegy, hogy milyen évszak van. A lépcsőfeljáró előtti földes rész frissen gereblyézett, ha leszáll ide egy madár, meglátszik a lábnyoma. E ház falára a Vöröskereszt kitehetné a Tiszta udvar, rendes ház táblát. A ház és a hátsó udvar között jó nagy, hosszú szőrű kutya ugatja az idegent, feltűnően mély hangon. E kutya szőre hosszú, hozzá hasonlót nemigen látni széles e megyében. Mondja is a házigazda, hogy ez a kutya „sáp” fajta, ősei a jugoszláviai hegyekből származtak. Házőrző. Itt van mit őriznie. MTZ traktor, permetezőgép és több értékes kisgép őrzését is ellátja ez a furcsa négylábú.

Varga István a kényelmes fotelban magyarázta, hogy „nem csak almában utazik”, vállalkozása sokrétű. Igazodik a piac követelményeihez. Egy darabig például gyógynövények termesztésével foglalkozott a családja. Ez akkor elég jól fizetett. „Egy darabig meg káposztáztunk” − toldotta meg tájékoztatását, bemutatkozását. A hátsó udvaron lévő istálló felé mutatott és azt mondta, hogy pár évig bikákat neveltek, hizlaltak. Akkor még persze olcsóbb volt a táp, kisebb az önköltség, nagyobb a haszon. Vagyis nem csak a kereskedő, a termelő is zsebre vághatott egy kis hasznot. Meg van még az udvaron a disznókarám, ami arra emlékeztet, hogy valaha sertéstenyésztéssel is érdemes volt foglalkozni. Külön hangsúllyal mondta, hogy néhány éven át nutriát tenyésztettek, rajtuk kívülálló okok miatt hagyták abba.

Vargáék hosszú ideje foglalkoznak élelmiszer-termeléssel, szakértelmük és szorgos munkájuk nyomán finom falatok kerültek és kerülnek asztalainkra. A vállalkozó még egy közgazdasági kategóriát is megemlít, amikor azt mondja, hogy a kis- és középvállalkozásban is fontos a több lábon való állás.

Egyik viszi a másikat. Így rentábilis lehet a vállalkozás. Persze csak akkor, ha ügyesen, szakszerűen művelik.

Honnan is a szakértelem, a rutin, a gyakorlat? Egyrészt vele született. Másrészt tanulta, megtanulta. A jó hírű nyíregyházi 110-es Szakmunkásképző Intézetben mezőgazdasági szerelő szakmát szerzett. Aztán levelezőn elvégezte a szakközépiskolát. Majd letette a technikusminősítő vizsgát. Mellesleg a hegesztő szakmája is megvan. A helyi tsz-ben különböző beosztásban negyed századig, huszonöt évig dolgozott.

Az egyik beosztásában szüksége volt rá, hát elvégezte a vámkezelői tanfolyamot, belekóstolt a külkereskedelembe is. Így vált sokoldalúbbá.

Külön bekezdésben említhetjük a közös vállalkozást. Neki és társának van egy Bábolna típusú terményszárítójuk. Mintegy bérmunkában kalászost, kukoricát, napraforgót szárítanak. A költségek csökkentése érdekében a szárítót át akarják alakítani gázüzemelésűre. Mint mondta, a közös vállalkozásban is megtalálta a több lábon való állást. Újabban nem csak szárítanak, értékesítenek is. Van még egy közös vállalkozása: társával egy kombájnt tartanak fenn, aratnak, betakarítanak, minden megbízatásnak eleget tesznek.

A saját területen is bőven van tennivaló. Húsz hektár szántó, két hektár gyümölcsös saját. Aztán van egy kis erdő, de ez még nem egészen saját, közösen műveli a helyi tsz-szel. Ha eljön az ideje, a vágásérett fák szintén pénzt hozhatnak a vegyes vállalkozásba. 1994-ben és azt megelőzően dohánytermesztéssel is foglalkozott, ’95-ben már „lemond a dohányzásról”, mert ez az ágazat munkaigényes, az évek óta tartó szárazság is visszatartó. A burgonyatermesztésről viszont nem kíván lemondani. Fontos információ ez az idei burgonyamizéria idején.

A családi bemutatkozásnál elmondta, hogy felesége adminisztrátor a helyi termelőszövetkezetben, a vállalkozásban segítő társ. Neki is sok munkája akad, főleg a főszezonban. A nagyobbik lányuk Budapesten főiskolás, gazdaságtant, vállalkozást és angol nyelvet tanul. A kisebbik lány a közgazdasági szakközépiskolában tanul, Nyíregyházán. A „trónörökös” fiúcska még csak hatéves, ősszel megy iskolába. A nagy hajtás közepette is minden évben szakít időt a család egy röpke üdülésre, kikapcsolódásra.

Varga István tervezi, hogy saját öntözőberendezést vásárol. Hogy bőségesebb legyen a termése.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése