Fennforgás népviseletben

00650018.JPG00650030.JPGJó húsz méterre másznak fel, ott még zenélnek egy kicsit, aztán a fennmaradó társuk dobszavára a kötélen lassan lepörögnek. A közönség beleszédült a látványba, akadt, aki meg is tántorodott. A fennforgók viszont felálltak, és egyenes léptekkel hagyták el sok ezer éves rituális táncuk színhelyét.

***

Mexikót először Tijuana-ban láttam, mely város Kaliforniával szomszédos, a határon található. Az amerikaiak José Cuervo tequilláért járnak át, fél áron hozzájutni, mint a másik oldalon. Yucatan-ban járva két nagyon fontos dologgal gazdagodtak ismereteim. Az egyik, hogy a Don Julio márka összehasonlíthatatlanul finomabb, még ha drágább is. Száz százalék kék agavé az alapanyaga, és ha Aňejo változatot vesszük, akkor járunk a legjobban. Maga a szó a latin anno-ból ered, tehát a korosságára utal. Mellesleg két „h”-val anyéhho”-nak ejtendő, mint a „lumbáhhó” nevű derékfájás.

00650021.JPGA másik, és ez sokkal fontosabb, hogy északon meglehetősen kevert népség lakik. Itt viszont a mayák tiszta rassza található. Cortez, a spanyol hódító a partmenti Tulum kikötőjében szállt partra, és egy Guerrero nevű matrózától származik az első mesztic, azaz fehér indián keverék. Ha már itt tartunk, megemlítem, hogy tizenhárom spanyol ült az első partraszálló csónakban, és közülük tizenegyet az a dicsőség ért, hogy feláldozták őket a mayák isteneiknek. Nekik már nem adatott meg megtudni, miért nem ment szerencsétlenségszámba a sorsuk. Tulum városában található az egyetlen tengerparti romváros a yucatani félszigeten. A látogatást megelőzte egy folklórbemutató, amely virtusban és színpompában egyaránt gazdag volt.

00650029.JPGA jellegzetes sasorrú arcél, a zömök nyak, a nem túl magas termet egyaránt jelen volt, de a legmeglepőbb a viseleten előtűnő hímzés és mintavilág. Olyan érzés, mint amikor valamelyik finnugor rokonunk beszédét halljuk távolról. Az első pillanatban azt gondoljuk, magyarok beszélnek, de aztán szavukat sem értjük. Nos, figyeljék ezeket a majákat. Mintha egy magyar asszony hímezte volna a ruhájukat. Ha viszont alaposabban megnézzük, hát mégse.

00640029.JPGA férfi sípján aztán már idegen, de szép dallam csicsergett, fennforgó táncuk pedig nemigen hasonlít semmi más kultúráéhoz.

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése