Ulveczki Lajosné (Szm. Kiss Ildikó)

Iskolaigazgató,

Báránd

hb_02-126_ulveczki_lajosne_szm_kiss_ildiko.jpgBárándon születtem 1951 áprilisában. Szüleim Aranyi Etelka és Szm. Kiss Bálint. Apai ágon bárándinak vallom magam. A nevünk előtti jelzés viszont, egy évszázadokkal ezelőtt elpusztult – hajdan Berettyóújfalu melletti – Szentmiklós nevű településre utal, ahonnan – valószínűsíthetően – származunk. Édesanyám sápi születésű volt. Identitásomat, a legtalálóbban, egy Radnóti idézet fejezi ki: „…belőle nőttem én …” Itt vannak a gyökereim, itt teltek gyermekéveim, itt voltam fiatal, s a tanulmányaim végeztével is ide tértem vissza. „Itthon vagyok…” szeretem ezt a falut. Ez az a közösség, melyért sokat vállalok. Itt van az az iskola, ahol immár 30 éve örömmel teszem a dolgomat.

– Mondhatni „beleöregedett” az igazgatói székbe?

– Így is fogalmazhatunk. Valóban készültem erre a – könnyűnek egyáltalán nem mondható – csodálatos, számomra igenis megtisztelő szolgálatra. Elértem, mit pedagógus e pályán elérhet, vallom, pályám csúcsa ez! Munkámat kitűnő kollégák, munkatársak között örömmel és szeretettel végzem. Helyettesem egy racionális gondolkodású matematikus, én érzelmi beállítottságú vagyok. Így egyenesen következik, hogy az iskolát – egymást kiegészítve és erősítve – a legjobb tudásunk szerint vezethetjük.

– Mint önkormányzati képviselőnek is bizalmat szavaztak önnek.

– Két ciklusban is tagja voltam a rendszerváltást követő képviselő-testületnek. Hitem szerint minden időben ki kell használni a lehetőséget, azt, hogy egy iskola igazgatója szemtől-szemben képviselhesse intézménye érdekeit települése legmagasabb fórumain. Elmondanám, hogy Báránd büszke lehet arra – rendszerektől függetlenül –, hogy elöljárósága iskolabarát politikát folytatott mindenkor.

– Mi a legnagyobb probléma a településen?

– A keleti régióban is – mint az országban bárhol – a legtöbb probléma a munkanélküliségre vezethető vissza: a fiatalok, sajnos, nem nálunk telepednek le, nem itt alapítanak családot, nem ide születnek gyermekeik. Munkanélküliség, elöregedés, csökkenő gyereklétszám. A falu elveszítette megtartó erejét! A statisztikai adatok folyamatos csökkenést mutatnak. Iskolánkban az osztálylétszámok ideálisak, viszont magas az egy tanulóra vetített költség, hiszen a fűtés, a világítás nem létszámfüggő.

– Pályázatában megfogalmazta pedagógiai hitvallását is.

– Az általam megálmodott iskola olyan, ahol sikerek érik a gyerekeket, ahová örömmel jönnek a diákok, amelyért tenni is képesek tanulóink. Ez az iskola olyan, ahol a pedagógusok hittel, egymás iránti tiszteletben, toleránsan teszik a „dolgukat” Ez az iskola „szeretet iskola”. Ebben az iskolában ott és azok döntenek, ahol, és akik az adott élethelyzetet a legjobban ismerik. Éppen ezért – az általam megálmodott iskolában – a vezetők el is várják az autonóm közösségek véleményét. A vezetésben résztvevőknek szakterületeiken, az iskolai munka irányításában önálló döntési joguk van. Ez az iskola válaszol a kihívásokra, megfelel a társadalom, a szülők és a fenntartó részéről megfogalmazott elvárásoknak. Ezért ez az iskola képes lesz úgy módosítani oktatási szerkezetén, hogy a tömegoktatás mellett kiemelten kezelje az úgynevezett „elitképzést” is, ahol a legkiválóbb diákok lehetőséget kapnak arra, hogy a legtöbbet hozhassák ki magukból. Vezetői programomat az együtt elért eredményekre építettem, azokra a vitathatatlan értékekre, melyeknek a tantestülettel együtt én is tevékeny részese voltam az elmúlt három évtizedben. Belülről láttam a bárándi iskolát, a múltat és jelent, miközben egy olyan jövőben gondolkodom, mely e biztos alapból építkezik, mely megőriz mindent, ami jó volt, de a jobbítás szándékával változtat is. Ebben az iskolában tisztelik az embert, felnőttet-gyermeket egyaránt, itt természetes mindenki számára az, hogy a jogok és kötelességek együtt járnak. A pedagógusok – az általam megálmodott iskolában – hiszik, hogy személyes példamutatásuk nyomán magyarságukra büszke felnőttekké válnak tanulóik.

– Tudtommal értékes hobbija is van.

– Történelem szakos tanárként mély érzelemmel kötődöm a múlthoz, mi több a szakmám egyben hobbim is. Évtizedek óta – szenvedélyes gyűjtőként – kialakítottam egy kis néprajzi múzeumot, mit régi falusi eszközökkel rendeztem be (megkülönböztetett szeretettel gyűjtöm a feliratos, hímzett konyhai falvédőket).

– Közéleti tevékenysége mellett, kérem, mutassa be a családját is!

– Férjem, Ulveczki Lajos, vállalkozó. Két gyermekünk van: Csaba, ő az idősebb, és Szilvia. Mindketten diplomás emberek. A fiunk tájvédő geográfus, aki imádja Erdélyt, nagy túrázó. Lányunk, nem csak végzett, de született óvónő. Férjezett, Józsán él és dolgozik. A családom egyben az én biztonságom. Az otthon, a szülői ház szeretete, az indíttatás mindenkor meghatározta életemet, viselkedésemet. Ilyen szellemben nevelkedtek gyermekeink, de ezzel a szeretettel vesszük körül a velünk élő, sok éve özvegy, idős édesapámat is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése