Nyékiné Katona Hedvig

A művelődési ház igazgatója,

Báránd

hb_02-124_nyekine_katona_hedvig.jpgFővárosi lehetőségeket, jól fizető állást hagyott maga mögött, mikor hazajött felnevelő földjére, Bárándra. Otthon ugyan nem várta munkahely, de mivel a művelődési ház gazdátlan volt, így közhasznú foglalkoztatottként alkalmazták. ’99-ben nevezték ki közalkalmazottnak, és 2000-től 2002-ig, majd 2002-től 2007-ig a művelődési ház vezetésével bízták meg.

Nyékiné Katona Hedvig 1992-ben érettségizett Berettyóújfaluban az akkori Zalka Máté Szakközépiskolában óvónői szakon, mely iskola ma már Bessenyei György nevét viseli. Érettségi után Esztergomba jelentkezett tanító–művelődésszervező szakra. Már középiskolás korában kipróbálhatta magát ezen a téren, hiszen egy ifjúsági klubot vezetett akkortájt, Bárándon. 1996-ban kapta meg diplomáját, de nemcsak ezen a két szakon, hanem filmforgalmazásból is, mivel azt is elvégezte időközben.

A diploma kézhezvétele után Budapesten helyezkedett el, de nem igazán szerette meg a fővárost. Hazatért tehát Bárándra és a tulajdonképpen teljesen elhalt művelődést újjászervezte. Egy-két klub, csoport volt ugyan a faluban, de csak önmagukra támaszkodva, feltételek híján működtek. Szinte egy évig azon gondolkodott, hogy mit lehetne tenni. A ház teljesen leromlott állapotban volt. Nem is mentek be szívesen az emberek, egy elavult, dohos, büdös épületbe. Akkor akadt egy pályázati lehetőség, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma hirdetett meg a működését szüneteltető művelődési házak újraindítása tárgyában.

– Ezen nyertünk ötmillió kétszázezer forintot. Ehhez tett az önkormányzat egymillió-hatszázezret, így összesen hatmillió-nyolcszázezer forintot költöttünk a ház felújítására. A munkálatok során megoldottuk az épület szigetelését, a belső térben a falat lambériával burkoltuk, padokat, széket, asztalt vásároltunk, burkoltattunk, korszerűsítettük a fűtést, valamint megszüntettük a kinti W.C.-t. Ma már elmondhatjuk, hogy összkomfortos művelődési ház áll a bárándi lakosok rendelkezésére. Érdekeltségnövelő pályázatokon, videókamerát, számítógépet, fénymásolót, technikai berendezéseket is nyertünk – sorolja a millenniumi években megvalósult beruházásokat.

Ez az átalakulás meghozta gyümölcsét, mert egyre többen térnek be a művelődési házba, egyre több csoport működik, egyre több rendezvényt szerveznek benne. A nagymúltú citeraegyüttes most már odatartozik, időközben népi tánccsoport is alakult. Az idén nyáron Zebegényben voltak alkotótáborban egy gyerekcsoporttal, és a püspökladányi Vonzáskör Egyesület közreműködésével kéthetes hagyományőrző tábort szerveztek. Évkörjáték címmel hasonlót ugyancsak a fiatalabb korosztálynak.

– Igyekszünk díjmentessé tenni a rendezvényeinket, mert én azt gondolom, hogy fontos hogy bejöjjenek az emberek, és mivel elég sok a hátrányos helyzetű család, ezért nekik is biztosítani kell ezt a lehetőséget – mondja a fiatal művelődésiház-vezető.

Nagyon jó kapcsolatban van a falu egyéb intézményeivel, az iskolával, az óvodával, az egészségüggyel. Segítik egymást mindenben. Talán ez is a siker titka. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására. Arató napot, szüreti bált szerveztek, ahol a gyerekeknek, a fiataloknak bemutathatják az idősebb generáció tagjai hogyan dolgoztak, mulattak hajdanában. A hagyományos szüreti bálra a környékbeli településekről is szívesen jönnek hozzájuk. Nem tartja fontosnak, hogy a szórakoztató iparból hívjon meg előadókat, mert az olyan anyagi teher lenne, amit nem tudnának megfizetni. Van a községben olyan vendéglátóhely, amely felvállalja a diszkót, a fiatalok tömegszórakoztatását. Ezeknek a helyeknek úgymond „megéri”.

A művelődési háznak viszont szerény számításai szerint éves szinten fél millió forint veszteséget okozna. Véleménye szerint a művelődési ház inkább a kultúrát közvetítse, legyen otthona a civil szervezeteknek. A hagyományőrző gyermekvilág műhely keretén belül két évig működött a Kőrösi Csoma Sándor népfőiskola Váradi Zoltánné vezetésével, ahova határainkon túli magyar fiatalok is érkeztek a magyar művelődéstörténet tanulmányozása céljából. Pap Gábor művészettörténész volt ennek a népfőiskolai kurzusnak a szellemi atyja. Ezek a havi egy hétvégi alkalmak mindig nyitottak voltak a helyi fiatalok, idősek számára, ahol táncház, értékes előadások várták őket.

Az országos moziválság elérte Bárándot is. Bezárta kapuit a mozi, mivel elavultak a berendezései, a fűtése pedig megoldatlan. Egy házimozirendszer összeállítását tervezi az igazgatónő, ami átvenné a mozi szerepét, de ehhez az kell, hogy pályázatokon nyerjenek és meg tudják venni az ehhez szükséges eszközöket. Tervei között szerepel még a Teleház útjára indítása.

– Azért jöttem haza, mert ismerek itt minden embert, engem is ismernek.  Ha valamit tudok tenni az itt élőkért, akkor nem volt hiábavaló, hogy hazajöttem – mondja befejezésképpen Nyékiné Katona Hedvig, az „egyszemélyes művelődési intézmény” vezetője.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése