Demeter Árpádné

Igazgató,

Báránd

hb_3-118_demeter_arpadne.jpgTörékeny, kicsi asszony. Nem is hinné az ember, hogy egy kétszázhatvan fős intézmény életét irányítja nap mint nap. De kezdjük az elején: 1968. augusztus 14-én lépett be első munkahelyére, a berettyóújfalui területi kórház ideg-elme osztályára mint szakképzett ápolónő. Majd elment gyesre, és négy leány gyermeke született. Ezt követően már csak Püspökladányban szeretett volna elhelyezkedni, így került 1978. április 1-jétől az Egyesített Egészségügyi Intézmény Szociális Otthonába dolgozni, ahol volt három műszakos ápolónő, osztályvezető ápolónő, főnővér, megbízott igazgató több alkalommal. 1998. február 13-tól jogutódjának a Hajdú-Bihar Megyei Pszichiátriai és Értelmi Fogyatékosok Otthonának kinevezett igazgatója. A munka és a nagy család mellett megszerezte az ideg-elme szakápolói képesítést, 1996-ban a DOTE egészségügyi főiskolai karán diplomás ápolónő lett, majd 2002-ben szociális szakvizsgát is tett. Mindig vonzotta az egészségügy, már a gimnáziumban a tanárai is e pálya felé irányították.

„Szociálisan érzékeny voltam egészen biztos már akkor is. Szeretem az embereket, vidám természetű vagyok. Jó közösségi embernek tartom magam. Nem bántam meg a pályaválasztást. Sokan mondják, hogy nem tudnának ilyen emberek között dolgozni, én meg más emberek között nem tudnék.” Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogyan lehet szeretni ezt a gyors sikereket nem produkáló szakmát. „Már a kórházi munkát is szerettem, de ott a betegek állandóan változtak. Míg a szociális otthonban azt tapasztaltam, hogy azért érzem jól magam, mert az ellátottak szinte az otthonuknak tekintik az intézményt, és meghatározhatatlan ideig tartózkodnak itt. Mi pótoljuk nekik a hozzátartozókat, mi teremtjük meg a családias légkört számukra.”

Az intézmény típusát tekintve tartós bentlakásos otthon. Tizennyolc éves kortól élete végéig maradhat itt az ellátott. Teljes ellátást biztosít: ápolást, gondozást, egészségügyi ellátást, a szabadidő eltöltését, foglalkoztatást, rehabilitációt. Jelenleg két telephelyen működnek. A bárándi a központi telephely, ahol száz beteget látnak el, akik elsősorban szenvedélybetegek. A hosszúháti telephelyen 125 értelmi fogyatékos és 35 pszichiátriai betegük van.

Régebben ez az otthon nem volt kijelölve szenvedélybetegek ellátására, de sajnos az igény erre a típusú intézményre egyre nő – nagyon sokan vannak várólistán –, így egész Hajdú-Bihar megyében ezt az intézményt jelölték ki a szenvedélybetegek bentlakásos ápolására, gondozására. Összesen 158 dolgozóval látják el feladataikat. Ebből száz fő az, aki közvetlenül az ápolást, gondozást és a foglalkoztatást, a mentálhigiénés tevékenységet végzi.

„Aki erre a területre jön dolgozni, az tudja, hogy mire vállalkozik. Kicsi a fluktuáció, megmaradnak a pályán. Lehetőségük van a továbbképzésre, amit ki is használnak a dolgozók és mi igyekszünk erőnkhöz mérten támogatni őket ebben.” 2002-ben a fenntartó Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat céltámogatást kapott, hogy az igen rossz állapotban lévő otthon rekonstrukciós munkálatait megkezdje. „Az építkezés tavaly novemberben kezdődött, azóta átadásra került a modern, minden igényt kielégítő konyha, ebédlő. Jelen pillanatban egy lakórész épül az ellátottak számára, melyben kétágyas szobák, a foglalkoztatáshoz szükséges helyiségek, közösségi terek, egyéni beszélgetésre alkalmas szobák lesznek kialakítva. Könyvtárszoba, teakonyha, s minden olyan helyiség, mely korszerű, a XXI. századnak megfelelő ellátást biztosít majd ellátottjaink számára.”

A szociális intézmények általában a lakott területtől kicsit távol esnek. Báránd és Szerep külterületén találhatók.

„Régebben volt az divat, hogy a szociális otthonokat és ezen belül a beteg embereket, a fogyatékosokat eldugták és azt gondolták, hogy ha nincsenek szem előtt, akkor a probléma nem is létezik. De mi igyekszünk mindenkinek a tudomására hozni, hogy vagyunk, élünk.

Nyitunk a társadalom felé, megmutatjuk magunkat. A minden évben megrendezésre kerülő hagyományos gálaműsorunk olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy általában két előadást kell tartanunk. Otthonlakóink számára egy- vagy többnapos kirándulásokat szervezünk a környékre, a Balatonra, sőt már kétszer voltunk Görögországban és Spanyolországban rendes turistabusszal. Az ellátottjaink nagyon tudnak viselkedni és alkalmazkodni. A Felkarolva nevű alapítványunk vásárolt Bükkszentkereszten egy üdülőt, ahova négy ellátott két kísérővel heti turnusban váltja egymást. Nagyon értékelik és becsülik ezt a lehetőséget. Nagyon sok élménnyel térnek haza. Az otthonlakó és a gondozó kapcsolata is teljesen más értelmet kap egy-egy ilyen üdülés után.”

Az 1947-ben Kabán született Demeter Árpádné, Ica, négy évig bejáró tanuló volt a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumba. Ott ismerkedett meg leendő férjével. A szíve mégis Kabához húzza, hiszen édesanyja és négy öccse ott él, ott alapítottak családot, onnan hozta ízes beszédét, a szociális munkához nélkülözhetetlen szeretetet.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése