Perge József

A Berek-Víz Kft  ügyvezető igazgatója

Berekfürdő

szszb_32_csg_perge_jozsef.jpgBerekfürdő egy kis község Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A település a gyógyvíz által a mozgásszervi betegek Mekkája. Egy zsákfaluról van szó, ahol nincs átmenő forgalom, ezért a közbiztonság százszázalékos. Nyári időszakban szinte tízszeresére nő a faluban tartózkodók lélekszáma. Ide született egy hideg téli éjszakán 1956. február 10-én Perge József, akinek a szülei a karcagi illetve a bereki tanyavilágban éltek, majd a berekfürdői „ Karcagi Üveggyárban” dolgoztak nyugdíjas korukig. Itt van az a csodálatos gyógyvíz, amit a Nagykunság aranya néven aposztrofált annak idején Móricz Zsigmond, hiszen azt írta: „ömlik az arany a föld áldott mélyéből…”

Ezt a kincset gondozza, ápolja Perge Úr a Berek-Víz Kft ügyvezető igazgatója. Mérnök ember. Pontosan és dátumszerűen sorolja életének fontosabb szakaszait. A berekfürdői általános iskola elvégzése után a karcagi Gábor Áron Gimnázium angol szakán érettségizett, majd felvételt nyert a Nehézipari Műszaki Egyetem Vegyipari és Automatizálási Főiskolai karára,  Kazincbarcikára, közben 1974-től tizenegy hónapos sorkatonai szolgálatát töltötte. 1978-ban okleveles gyárszerelő üzemmérnökként – több főiskolás társával – Paksra ment, ahol az akkor épülő atomerőmű kivitelezésén dolgozott, mint a Gyár- és Gépszerelő Vállalat dolgozója. 1982-ben megnősült és a család pár év alatt négy főre bővült, hiszen 1983-ban és 1985-ben megszülettek fiai. 1986-ban, amikor már a negyedik blokk is elkészült Pakson, a vállalat egy hasonló erőmű kivitelezési munkálataihoz küldte embereit, így került az NDK-ba 1988-ban, ahova családja is követte. Két évig éltek ott, de ekkor nagyot változott a világpolitika, és ez kihatott a család további sorsára is. Mikor a két német állam egyesült, az atomerőmű építését nem folytatták és emiatt újra Magyarországon kapott feladatot. A család Berekfürdőre költözött és Perge Úr továbbra is a Gyár- és Gépszerelő Vállalat dolgozójaként a százhalombattai olajfinomító építési, karbantartási munkájában vett részt. Nem szerette sem ő, sem a családja az állandó utazgatást, mivel hétvégi apukaként volt jelen a felesége és fiai életében. 1991-ben megszületett lányuk és egyre sürgetőbb lett, hogy közelebb vállaljon munkát, ne kelljen eljárnia az ország különböző pontjaira. A család nagy dilemma elé került, hogyan oldják fel ezt az ellentmondást. Ekkor szólt bele életébe újra a politika, mivel 1992.07.01-én Berekfürdő önálló települési státuszt kapott és 1993. január elsejével önkormányzati tulajdonba kerültek a víz- és csatornamű vállalatok, valamint a helyi fürdők. Olyan embert kerestek Berekben, aki egyszerre oldja meg a fürdővezetés, a műszaki vezetés és településgondozási feladatokat. Ezt a komplex munkakört pályázta meg Perge József és lett a Település Ellátó Szolgálat vezetője 1993-ban. Életének e szakaszában kivette részét Berekfürdő megújhodásában, hiszen mint mondja:

–  Egy nem létező önkormányzat felépítése és egy nem létező településüzemeltetési intézmény létrehozása volt a cél. Ezeknek a feladatoknak a megoldásában vettem részt, sok terv és elképzelés megvalósításával.

A falu vezetése mindig az adott kornak és helyzetnek megfelelően alakította át a céget, mely ezeket a tevékenységeket végezte. A helyi önkormányzat 2007. október elsején megalapította a Berek-Víz Kft-t és mivel váltást akartak Perge József úgy döntött, hogy feláll és elhagyja a céget. 2008. márciusában beadta pályázatát a túrkevei Gyógyfürdő Kft igazgatói állására. Elnyerte, ahol is a fürdő, szálláshelyek üzemeltetésével foglalkozott 2015. december 31-ig, új arculatot adva a város termál turizmusának. S most térjünk vissza kicsit a magánéletére. Gyermekei időközben felnőttek. A nagyfia építészmérnök, a kisebbik erdészmérnök lett, lánya rekreáció, sportszervező, életmód tanácsadás témában szerzett diplomát.

Perge József életének központja 2016. január elsejével tehát újra Berekfürdő. Innen indult és ide tért vissza 38 év munkatapasztalattal a tarsolyában. Tervei között szerepel a Berekfürdői Termál- és Strandfürdő gyógyászatának fejlesztése, egy wellness részleg kialakítása.  Arra törekszik a települési önkormányzattal karöltve, hogy ne csak a nyári időszakban, de az elő- és utószezonban, valamint a téli időszakban is vegyék igénybe és használják ki minél többen a gyógyvíz által nyújtott esélyt a felépülésre, gyógyulásra. Mivel most már nem csak a nyugdíjasok és mozgásszervi betegek látogatják előszeretettel Berekfürdőt, hiszen az ifjúsági medence megépülésével családok, fiatalok kedvenc helyévé is vált, ezért nagy vágya, hogy egy hullám medencével gazdagítsa a fürdő adta lehetőségek palettáját.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése