Dr. Farkas Béla

Az Agrohungária Kft  ügyvezetője

Karcag

dr_farkas_bela_1.jpgBár 66 éves, energikus, ez a szó jellemző rá talán legjobban.  Munkáját, családját szerető ember. Származása szerint Baranya megyei, de karcaginak vallja magát, a Nagykunság fővárosában járt általános és középiskolába. A Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett három diplomát és a doktori értekezését is ott védte meg summa cum laude minősítéssel. Dolgozott főágazatvezetőként termelőszövetkezetekben, a KITE vezérkarában, német cégnél szakértőként, végül Budapesten a Vetőmag Zrt. vezérigazgatóhelyetteseként. Szakértő, illetve igazságügyi szakértő. Tudományos tevékenységet is folytat. Publikációi száma eléri a 150-et, előadásainak száma több mint 200. Több kalászos fajta honosításában, illetve nemesítésében vett részt. Munkájából eredően sokat utazott, a világ 50 országában járt. Több kalászos fajta honosításában, illetve nemesítésében vett részt.  

Két évtizede Karcagon az Agrohungária cégcsoport vezetője. A cég hét vállalkozást tömörít. Családi gazdálkodók (700 ha), építőipari cégek, szolgáltató és kereskedelmi kft., valamint egy képzőművészettel foglalkozó kft. is tagja a cégközösségnek. Közel harminc főt alkalmaznak. Fő tevékenységük a gépi szolgáltatás, a vetőmag előállítás, különféle termékek kereskedelme és mezőgazdasági építészet. Őshonos állatok tenyésztésével – így szürke marha, racka, mangalica, magyar tyúk – is foglalkoznak.  Pár éve hatvan hektáron beindult a haltermelés, mert a vetőmagüzemből kikerülő melléktermékek kitűnő haleledelek. A több lábon állás végett bővíteniük kellett tevékenységeiket, melyek jelentős befektetéseket igényeltek.

Lánya, Farkas Adrienne szintén mezőgazdasági mérnök, növényvédelmi szakmérnök, három unokája – két fiú egy kislány – pedig a jövő, a folytatás. Maximalistának vallja magát, szeret dolgozni, küzdeni, hiszen ezt hozta otthonról. Abból a családból, mely miatt „többszörösen hátrányos” helyzetű volt a szocializmusban. Nagyapja földbirtokos, szülei értelmiségiek voltak. A család egyébként az ősi Boor nemzetségből származik. Főorvos édesapja öt évig fogságban volt Oroszországban, ezért lett késői gyerek Farkas Béla.  

Anyai ágon – ahol az ősök több generáción át pedagógusok voltak – az eredetet tekintve német – osztrák vonal is érvényesül, de édesanyámnál nagyobb magyart nem ismerek, mondja.

A művészet iránti elkötelezettségét családi neveltetéséből és a kiváló gimnáziumi tanáraitól hozta. Magángalériájában 150 művésztől van képe. A sokféle stílusirányzat fő vonalát a karcagi vagy Karcagról elszármazott művészek, illetve a kegyetlen és igazságtalan trianon által elszakított területeken alkotó művészek alkotásai határozzák meg. Berekfürdőn a már 23. éve működő Nemzetközi Nagykun Művésztelepet rendszeresen támogatja. Körmendi Lajos írónak köszönheti, hogy számos nagyformátumú festőművésszel megismerkedhetett. Felesége, három diplomás pedagógus mindenben partnere, segíti férjét munkájában.

Ám nem csak a lélek táplálékára, de a kondíciójára is odafigyel interjúalanyom. Asztaliteniszezik és túrázik rendszeresen a barátaival.

Dr. Farkas Béla kifejtette, hogy a magyarság rendkívül sokat szenvedett az elmúlt időszakban. Területét egyharmadnyira csonkították, népessége jelentős, nemzeti-történelmi értékeinek meghatározó részét elveszítette. Fejlődését blokkolták, majd az újabbkori történelmi időszakban szabadságában, nemzeti identitásában hazaszeretetében nagyon nagy sebeket ejtettek a magyar népen. Az előbbiekkel kapcsolatban elég megemlíteni a két világháborút, trianont, a gazdasági válságokat a deportálásokat majd a „szocializmus” kezdetén az orosz megszállást, az üldöztetéseket, a kitelepítéseket, a malenkij robotot, az értelmiség és az arisztokrácia lefejezését, az elbukott forradalmat. Itt mindenkinek megvolt a maga keresztje, függetlenül attól, hogy honnan jött, milyen volt a származása. Nekünk is megvolt, éreztették is ezt velem, de munkával, tehetséggel, szorgalommal ki lehetett védeni. Azért volt egy-két megalázó pillanat az életemben, mikor például a nagyanyámat az ÁVO-sok morzsolt kukoricára térdepeltették – lehettem vagy négy éves – és nagyapám nekik akart menni, de nagyanyám leintette, hogy kibírja. Ez a jelenet meghatározó volt az életemben, hogy milyen borzasztó igazságtalanságok vannak. Vagy amikor a pufajkások éjszaka ránk törtek, mert apám 56-ban a forradalmi bizottság tagja volt Karcagon. Ezek az emlékeim és még az, hogy 1956-ban lett volna mentőautó, amivel elhagyhattuk volna az országot, de apám azt mondta, hogy nem. Azért sem megyünk el, mert ez a hazánk. A fentiek ellenére bizakodó vagyok. Úgy vélem, hogy annyi csapás és politikai fordulat után a magyarság tudja hogyan kell tovább lépnie. Összefogással, szorgalmas munkával, nemzetét gyarapítva fontos szerepet tölthet be az európai és ezen keresztül a világ társadalmában.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése