Károg a kenyérlesője

Írta: Balogh Géza

mg_9060-edit.jpgVártam a buszt és néztem a két varjút. Az öreg tépett tollú – ha ugyan ő volt a vénebb – a kicsordult kuka körül keresgélt, a másik mélán nézelődött az útpadkán. Az öreg sokáig kutakodott a rengeteg papírzacskó, cigarettacsikk között, mikor hirtelen felröppent. Féltenyérnyi kenyérdarabot cipelt magával, nehézkesen kapaszkodott fel vele az útmenti nyárfára.

A másik unottan figyelte a leszálló, ágat kereső társat, majd lustán elindult ő is. Minduntalan hasig süllyedt a frissen hullott hóban, de kitartóan taposott. Ha már végleg megfeneklett, kitárta szárnyát, s újból arrébb lökte magát. Mikor odaért, felnézett a fára, majd gondolt egyet, s felemelkedett. Ott körözött egy ideig az öregebb körül, szemügyre vette a zsákmányt, s újból elfoglalta helyét a nyárfa alatt.

Eközben a fenti nekigyürkőzött a csonttá fagyott kenyérdarabnak. Jobb lábával erősen kapaszkodott a fel-feltámadó szélben, a másikkal a gallyhoz szorította a kenyeret. Apró falatokat csipegetett, meg-megállt a nagy munka közben. Ilyenkor körülnézett, elégedetten tollászkodott, csőrével igazgatta ki tudja hol megtépázott ruháját.

Majd újból hozzáfogott az evéshez.

Nem tétlenkedett ez alatt a másik sem. Állt a fa alatt, szemét a koronára emelte. Aztán égre tárt csőrrel nagyot ugrott.

El nem tudtam képzelni sokáig, mit ugrabugrál ott a hasig érő hóban, mikor megláttam ám a fáról lezuhanó kenyérdarabkákat. Azt kapdosta oly kitartóan a varjú. Ingyen jutott a falatokhoz, hisz a másik dolgozott meg érte.

Ám mielőtt dühbe gurultam s elzavartam volna, eszembe jutott néhány ismerősöm. Ők is a mások kenyeréből hasítják ki a maguk darabkáját, s kényelmesen megélnek belőle.

Szidjam hát ezt az élelmes varjút? Tőlünk tanulta…

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése