Az alakváltó

Csiporka és Bíborka a dolgok mögé lát

– Megvagy a fénymásolással? – nézegette az óráját izgatottan Stefánia néni. – Már vége a szünetnek!

– Igeeen! – válaszolta lelkesen Balambér bácsi, de még szét kell vágdosnunk a rengeteg kis kártyát!

– Majd a gyerekek megoldják! – legyintett a tanító néni. – Aki már tud a tableten egyenes vonalakat követni, az fog tudni nagyjából egyenesen vágni is! Egy kis cikk-cakk meg nem fog ártani a játéknak! Behívom őket! Készítsd ki, légy szíves, az ollókat!

– Csingililing, csingililing! – rázta meg az azonnal felpattanó Stefi néni a szünet végét jelző harangot. – Gyerteeeek! – kiáltotta még a biztonság kedvéért.

– Nem is olyan az „a”! – hallotta meg a méltatlankodva közeledő Bobo hangját.

– Dehogynem! Csak másképp néz ki kis és nagy nyomtatottként, meg írottként is! – bizonygatta Csiporka.

– Mi a fenének neki ennyi forma??? – dünnyögött tovább Bobo. – Nekem is csak ez az egy alakom van, mégis jól vagyok így, nem? – vigyorgott körbeforogva a bogárka előtt.

– De! – kacagta el magát Bíborka, aki már el is felejtette az első iskolai nap sérelmeit. – De azt ugye tudod, hogy neked is több rejtett formád van a látható tested mögött? – szegezte neki a kérdést a pille.

– Nekeeem??? Én mindig ugyanilyen vagyok! – bizonygatta Bobo, de azért a biztonság kedvéért lopva megleste magát a folyosói tükörben. – Bíborka! Állj csak meg! Semmi különöset nem látok magamon! Nem értem, miről beszélsz! Akárhogy forgolódom, mindig csak ugyanazt a magamat látom!

– Nem is láthatod – szólalt meg Csiporka –, mert amiről a barátnőm beszél, az nem igazán látható, inkább csak érezhető!

– Büdös vagyok???!!! – torpant meg kimeredt szemmel Bobo.

– Jaj, dehogy!!! – mosolygott Csiporka. – Csak először egy kötekedő, mindennek ellenálló fiúként mutatkoztál be, aztán…

– …egy folyton zsörtölődő, nemtörődömként,… – folytatta Bíborka.

– …ma reggel meg egy tanulni vágyó, érdeklődő, szorgalmasként, … – tette hozzá Hangyi.

– …és aztán meg igazi segítőkészként – fejezte be a sort kedves mosollyal Bíborka. – Köszönöm neked, hogy megmentetted Csiporkát a későknek járó plusz feladatoktól!

Bobo csak állt zavartan, a szemét lesütve. Stefi néni a tanterem ajtajában állva hallgatta őket. Most azonban érezte, meg kell szólalnia.

– Úgy látom, nem vagy dicsérethez, őszinteséghez szokva… De remélem, örülsz, mert az osztálytársaid ezennel befogadtak maguk közé – ölelte át Bobo vállát mosolyogva.

– Ez igaz? – kapta fel a fejét hitetlenkedve a bolhafiú.

– Szerintem igen! – erősítette meg a véleményét Stefi néni, majd a többiek után indultak. – De ne feledd, azért, hogy a közösséghez tartozzunk, úgy igazán, mindig tennünk kell! Igen aprónak látszó beszólások, meggondolatlan cselekedetek is mindent elronthatnak!

– Megpróbálok jobb lenni! – ragyogott fel Bobo arca, majd szó nélkül letelepedett Csiporkáék mellé.

***

Szerző: 2019. 01. 15.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése