Karácsonyi készülődés

Csiporka és Bíborka ajándékot készít

–  Odanézz! – lesett ki az ablakon Csiporka. – Esik a hó!

–  Akkor megint bél van – állapította meg Bíborka.

–  Bééél??? Az a hasadban van, te! – kacagta el magát Csiporka. – Talán telet akartál mondani!

–  Azt hát! Tudod, tavaly akkor volt az a zusos!

–  Zusos?!… Olyanra én nem emlékszem! – csóválta a fejét Csiporka.

–  Tudooood, aki Betlehemben született, de nem egy házban, mert az nem volt nekik abban a városban.

–  Jé! Erre én is emlékszem! De zusosra nem! – kiáltott fel Csiporka.

–  De hát éppen most mondtad ki a neve elejét!!!! Hogy mondhatod, hogy nem emlékszel rá???? – emelte fel kissé sértődötten a hangját Bíborka.

–  Mit mondtam én?! – értetlenkedett tovább Csiporka.

–  Azt, hogy: „Jé.” És éppen ez volt a neve eleje. Eszembe ugrott végre!

–  Jé, meg zus… – próbálgatta össze a két szótagot Csiporka engedelmesen, hogy ne bántsa meg barátnőjét, majd hirtelen a fejére csapott: – Óóóóóó! Hogy lehetek ilyen oktondi?! Hát, te Jézusra gondoltál, a Megváltóra!

–  Arra hát! – engesztelődött meg azonnal Bíborka. – Tudod, őt melengették meg az állatok a leheletükkel, mert az emberek olyan gonoszok voltak, hogy senki nem adott helyet a házában az édesanyjának a szüléshez.

–  Én adnék! – mosolyodott el jószívűen Csiporka. – Ő csak jót akart tenni az emberekkel, de mégis az áldozatukká vált…

–  Vajon miért irigyek, kapzsik az emberek? – háborgott tovább Bíborka értetlenül. – Sokkal jobb lenne, ha mindenki békében, szeretetben élne, nem?

–  Dehogynem… – csendesedett meg hirtelen Csiporka. – Most jutott eszembe, hogy volt még valami fontos abban a karácsonyban. Hm! Megvan! Fát kell állítani, és ajándékokat kell vásárolni egymásnak – ha jól emlékszem.

– Már olyan régen volt az a tavaly! – nézett rá nagy komolyan Bíborka.

– Nem volt az olyan régen! Ennél sokkal nagyobb a baj! Nekünk nincsen pénzünk! – meredt rá elkomorodva Csiporka.

–  Akkor most nem tudjuk megajándékozni Ibit? – meresztette ki kétségbeesetten a szemeit Bíborka is.

–  Dehogynem! Azért is lesz ajándékunk! – kelt életre Csiporkában az örök optimizmus, a pillanatnyi kétségbeesés után, viharsebesen. –Tudjuk, hol vannak a lapok, a szalagok, a ceruzák, az olló, a tű, a ragasztó, meg az anyagos zsák! És készítünk belőlük egy szép képet Ibinek!

–  És írjunk hozzá levelet is! – lelkesedett fel Bíborka is egy szempillantás alatt. – Kezdjünk hozzá most azonnal!

–  Igazad van! Úgyis kevés alkalmunk van arra, hogy titokban tudjunk dolgozni, mert egész nap az iskolában vagyunk, utána meg Ibi hamar bezárja a virágboltot, és feljön hozzánk.

–  Kezdjük a levéllel! – javasolta Bíborka. – Annyi időnk még talán van ma este, hogy belekezdjünk!

–  Már írom is! – kapott egy halványlila lap és egy fekete filctoll után Csiporka, majd rövid töprengés után írni kezdett apró gyöngybetűivel:

„Drága Ibi!

A legnagyobb jó az életünkben, hogy magadhoz fogadtál bennünket…”

***

 

Szerző: 2018. 12. 25.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése