Mennék, és maradnék állapot

Csiporka és Bíborka visszautazik a városba

– Anya! Ha letelt a szoktatási idő, Pihe akkor is idebent fog élni? – kérdezte Ibi Márti mamától.

– Nem, kislányom! Az állatok nem valók a lakásba! Jobb nekik odakint! Ha mindig bent tartom, nem nő rendesen a szőre sem. És láttad, milyen kicsi, és mégis mekkora benne a vadászösztön! Ha bezárom, elveszem a szabadságát! Úgyis bent lehet velem, ha kedve lesz, ha idekint szabadon jár-kel. Megtörlöm a talpát, és már jöhet is! – simogatta meg az alvó cica fejét Márti mama.

– Legalább akkor lesz, aki megvédje Buksit! – örvendezett Bíborka.

– Miért gondolod, hogy a cicámnak meg kell védenie a kutyámat? – lepődött meg Márti mama.

– Azért, mert, ha Pihe elkapja a kintkerti egereket, akkor Buksinak nem fog folyton kiborulni a vize, és nem fogod leszidni! – somolygott Márti mamára emelve nagy szemeit Bíborka.

­– És neked is jobb lesz! – tette hozzá Csiporka.

– Nekem??? Miért?

– Mert, ha pihe minden rágcsálót elkap, és megesz, nem kell visszahordoznod őket az erdőszélre, a mezőre!

– Igazad van! Mennyi minden jó származik ebből a csepp sárgából! – mosolygott boldogan Márti mama.

– Csak azt nem értem… – hallgatott egy jó darabig Bíborka –, hogy lehet ez a pihepuhaság ilyen kegyetlen! – sóhajtozott.

– Ez nem kegyetlenség! Ő ragadozó. Ezt örökölte a szüleitől.

– Ennyi erővel én is kegyetlen vagyok! – mondta Csiporka.

– Te? Miért? – nézett rá tágra nyitott, csodálkozó szemekkel Bíborka.

– Mert összezúzom a frisszöld szárakat, és mindet bekapdosom. Képzeld csak el, hogy zokoghat a Mindenzöldek Anyja, hogy magamba faldosom a gyermekeit! – viccelt vele halálosan komoly arccal Csiporka. – És akkor már értem, hogy Ibi is miért ilyen!!!

– Miért??? Hát, milyen Ibi??? – döbbent meg Csiporka szavain Márti mama.

– Milyen, milyen?! Hát törődőkedvescsupaszív, mint te! Azt mondtad, a jellemzőinket a szüleinktől örököljük! – vigyorgott szeretettel Csiporka Márti mamára, majd Ibi felé fordult:

– Azt hiszem, itt az ideje, hogy hazainduljunk! Azt mondtad, otthon vár minket még a sok tennivaló!

– Igazad van! – sóhajtott Ibi. – Tudod, ilyenkor vagyok csak bajban. Imádok itthon lenni anyával, de a városban is szeretek élni, és a virágboltom a mindenem.

– Ez a tipikus mennék és maradnék állapot! – mosolygott Bíborka, és hogy meggyorsítsa a búcsúzást, azonnal az úti ruháikhoz repült. Kikészítette mindkettőjük új kendőjét, turbánját, és megkötős cipőjét. Ibi szótlanul összeszedte a saját cuccát, Márti mama pedig útravalót csomagolt nekik.

– Anya! Van otthon minden! Ne adj ide nekünk mindent magadtól!

– Csak nem gondolod, hogy úti csomag nélkül útnak eresztelek benneteket! Hát, olyan anya vagyok én, aki nem gondoskodik a családjáról?! – morcogott Márti mama, de csak a rend kedvéért.

– Csak tedd be azt az ennivalót nyugodtan! – helyeselt váratlanul Csiporka. – Így legalább amíg falogatunk a kocsiban, nem fogtok annyira hiányozni!

– Ó, te kis haspók! Még a szeretett ember hiányát is a hasadban érzed tán?! – cukkolta Bíborka, aprót bokszolva a bogárka hasa tájékára.

Amikor mindennel elkészültek, felöltöztek, és kihurcolkodtak az autóhoz. Az utolsó fordulónál ébredt fel éppen Pihe, így Márti mama őt is felemelte, hogy együtt búcsúztassák el szeretett vendégeiket.

– Köszönünk szépen mindent! – kiabált ki Bíborka az autóból teljes erőből integetve!

– Jövünk hamarosaaaan! – libbentette meg vagy ezredjére hosszú karjait Bíborka.

– Várlak bennetekeeeet! – kiáltott az egyre gyorsuló autó után Márti mama, aki magasra tartotta Pihét, és annak apró tappancsaival integetett szerettei után.

– Hát, elmentek…! – sóhajtott egy nagyot, majd visszasétált karjában a cicával a házba. – Van kedved velem tévézni? – kérdezte meg a kismacskát.

Az beleegyezően nyávogott, és elindult a szobaajtó felé.

– Megtörlöm a talpadat, mert eddig kinti cica voltál. Holnap pedig elmegyünk az állatorvoshoz. Megkérem, vizsgáljon meg, és adja be neked a szükséges oltásokat, vitaminokat, hogy meg ne betegedj.

Szavaira a cica nemtetszően összehúzta a szemeit.

– Ne félj! Nem fog fájni! Hidd el, soha nem okoznék neked szándékosan fájdalmat! De közel az erdő, na, meg bejárkálnak ezek a rágcsálók is. Ki tudja, milyen betegségeket terjesztenek. Vigyáznom kell rád! – magyarázta szeretettel Pihének Márti mama, miközben óvatosan megtörölgette mind a négy lábát a régi, zöld fürdőlepedőbe. – Látod, milyen jól megy ez a cicakendő a bundád színéhez, meg a szemedhez? – emelte fel a tükörhöz Pihét Márti mama.

A cica kimeredt szemmel, vicsorogva bámult a tükörbe.

– Azt hiszem, nem láttál még ilyet, Kispihém! – kacagta el magát Márti mama, amikor a cica apró lábaival kapdosni kezdett az idegen jószág felé. Szemei megteltek harciassággal, és kivillantotta fogait, és a körmeit. – Ez te magad vagy! Nem kell senkivel harcolnod idebent! Látod, vénségemre milyen bolond lettem! Azt hiszem, hogy cica létedre minden emberi dolgot ismersz, és csak összezavarlak! – tette le Márti mama Pihét a földre, aki a nyitott szobaajtó felé iramodott, s mire Márti mama a szobába ért, belekucorodott a fotelbe.

***

(A szerző Facebook oldala ITT.)

Szerző: 2018. 05. 22.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése