Tóth Andrásné

Polgármester, alelnök

Egercsehi

szszb 30 ki Tóth Andrásné.JPGÉdesanyja nyomdokaiba lépett, aki Szúcson és Egercsehiben évtizedeken át dolgozott tanácselnökként. Nem csak rokoni, hanem ideológiai vonalon is ragaszkodik a hagyományokhoz, hiszen baloldali érzelmű emberként soha nem volt a köpönyegfordítás híve: ma a Magyarországi Munkáspárt 2006. alelnöke és a párt színeiben ő az egyetlen polgármester. A térséget ért gazdasági csapások után is igyekezett kézben tartani az önkormányzat gazdálkodását és büszke arra, hogy hiánymentesen működnek. Mindehhez szükség volt a rá jellemző örök optimizmusra.

Nagyszülei 1939-ben a Nógrád megyei Nagybátonyból érkeztek Egercsehibe. Nagyapja a szénbányában helyezkedett el, a nagymama pedig háztartásbeli volt, hiszen tizenegy gyermeküket nevelni és etetni kellett. Tóth Andrásné Nagy Zsuzsanna szülei – Békés megyéből származó édesanyja, és akkor Kecskeméten dolgozó édesapja – Bácsalmáson ismerték meg egymást és 1955-ben ő is ott született. Kétéves volt, amikor a család Egercsehibe költözött. Apja karbantartóként dolgozott Egercsehi bányaüzemében, édesanyja, Nagy Józsefné pedig 1957-ben a szomszédos Szúcs község tanácselnöke lett. A két község 1970-ben közigazgatásilag egyesült, innentől 1980-as nyugdíjba vonulásáig két település tanácselnöki feladatát látta el.

Zsuzsa lakóhelyén végezte az általános iskolát, majd az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban érettségizett. Felvették a tanítóképző főiskolára, de tanulmányai közben képesítés nélküli pedagógusként dolgozott Egercsehi iskolájában. 1985-ben bekerült a tanácsra igazgatási előadónak, 1990-ben pedig helyi képviselőnek választották. Ekkor fogalmazódott meg benne a helyi közösségért a tenni akarás, amit ma is folytat. Az előadói munkakört 2002-ig látta el, ekkor elindult a helyhatósági választáson és a választópolgárok kitüntették bizalmukkal. Azóta harmadik ciklusban végzi a polgármesteri teendőket.

Amikor átvette a község irányítását, még működött a Benetton varroda 120 fővel, a BÁÉP Kft foglalkoztatott 40 dolgozót, a Polimer pedig 35 embernek biztosított állást. 2004-ben – miután az ország belépett az Európai Unióba – a munkahelyek megszűntek. Ezzel számos családnak elveszett a biztos megélhetést nyújtó jövedelme. Ez a negatív hatás a lélekszám csökkenését jelentette, miközben a szép fekvésű településre Egerből érkeztek családok. Polgármester asszony itt emeli ki a táj szépségét és megemlíti a Rákóczi forrást, ahol a legenda szerint a fejedelem a szabadságharc éveiben egyszer megpihent. Egercsehi legismertebb szülötte a Nemzet Színésze, Avar István, aki a település egyetlen díszpolgára. Az Egertől 25 kilométerre található községben 75. születésnapján, 2006-ban kapta meg az elismerő címet.

2007-ben Bányász Baráti Kör alakult, amely 150 fővel működik, és sokat tesznek Egercsehi  tradícióinak megőrzéséért. Létrehoztak egy emlékparkot és bányászemlékművet is emeltek. Kiadásukban megjelent Dr.Csiffáry Gergely műve Egercsehi Bányászkönyv címmel, ami a bánya történetéről ad átfogó képet.

A helyi asszonykórus kitüntetései között megtalálható a Vas Lajos díj, a BDSZ Nívó díj és az Arany Páva Nagydíj, szerepeltek rádióműsorokban is. Bányász dalaikkal országos rendezvényeken is szerepelnek.

Tóth Andrásné pozitív gondolkodásmódja sokszor lendített a helyiek szekerén. A nehézségek ellenére működtettek iskolát, amelyet modernizáltak. A fejlesztésekre pályázati lehetőség nyílt, amivel élt az önkormányzat. Nyertek támogatást oktatási szakmai programokra, infrastruktúra és informatikai fejlesztésre, komplex akadálymentesítésre és vizesblokk felújításra. Amikor 2003-ban a KLIK átvette az intézményt, a szúcsi és hevesaranyosi diákokkal együtt 125 fő volt a tanulói létszám.

A jelenleg 45 gyermekkel működő jól felszerelt óvodát viszont továbbra is a község önkormányzata üzemelteti.

Egercsehi Községi Önkormányzat közfoglalkoztatásban nyújtott kiemelkedő szakmai munkájáért 2012-ben Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült.

Megfontolt embernek tartja magát, minden döntését többször átgondolja, mielőtt kimondaná a végső szót. Az eltelt évek során mindig szem előtt tartotta, úgy érdemes élni és dolgozni, hogy gyermekeinek, akik esetenként kritikát is gyakorolnak munkája fölött, másnap is a szemükbe tudjon nézni.

Nyugdíjas férjével szeretnek utazni, főleg baráti társaságokkal látogatnak el hazai vagy külföldi kirándulóhelyekre. Esetenként az országban szétszóródott rokonságot veszik célba, mert ezek a kapcsolatok a legfontosabbak számára a mindennapokban.

Sorsfordító volt munkájában a 2002. év, de soha nem bánta meg, hogy többet vállalt Egercsehi életéből. Családja és barátai mindig támogatták. Tudja érdemes az itt élőkért dolgozni, még akkor is, ha sokszor hálátlannak tűnő feladatokat kell megoldani. A kisebb-nagyobb sikerek táplálják optimizmusát, az emberekbe vetett hitét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése