Fodor Géza

Polgármester

Demjén

szszb_33_ki_fodor_geza.jpgKis település nagy reményekkel – így jellemzi röviden polgármestere az Egertől 10 kilométerre fekvő, egyre ismertebbé váló községet. Idegenforgalmi mutatóit sokan megirigyelhetik, hiszen 2016-ban közel 60 ezer vendégéjszakát töltöttek Demjénben a gyógyvizek és a jó borok iránt érdeklődők.

Mutasson valaki még egy olyan települést, amelyiknek az elején és a végén is gyógyfürdő van. Márpedig a Gyógyvizek Völgyében fekvő faluban ez a helyzet, de ezzel még koránt sincs vége a termálvizes híreknek. Elkészült a piramis formára épült vendégház együttes, amelyik bármelyik napon megnyílhat, hiszen a tulajdonosa volt az első, aki kutat fúratott és gyógyhatású termálvizet talált. Őt az Egri Korona Borház tulajdonosi köre követte, akik először Egerszalók közelében jártak sikerrel, ahol a kezdeti kísérleti strand után 2009-ben felépítették a Termál Völgy épületegyüttest. Ma már nyolc medence és barlangfürdő várja a pihenni és gyógyulni vágyókat. Demjén mások végén, egy gyönyörű termáltó és Apartman falu található , ahol további két gyógyvizű kút elégíti ki az igényeket. A kénes víz reumatikus betegségekre, csontsérülések gyógyítására és számos más egészségügyi probléma kezelésére alkalmas.

A nagy beruházások igazán ismertté tették a települést, amelyek újabb befektetőket vonzanak. Szinte nincs olyan hét, hogy ne keresné a polgármestert olyan érdeklődő, aki szállodát vagy apartmant szeretne építeni. Jelenleg ugyanis az igényeket nem tudja kielégíteni a mintegy 250 férőhely.

Kettősség jellemzi Demjént, hiszen az új építkezések mellett sok az eladó régebbi ingatlan. A polgármester megítélése vegyes ebből a szempontból, mert az új házak és szállodák javítják az arculatot, viszont azzal nem nő az állandó lakosság létszáma. Márpedig ez létfontosságú lenne. Van remény, mert az elmúlt évben 29 főre emelkedett az óvodások száma, így csak helybeli gyerekeket tudnak felvenni. Él a 643 fős Demjénben 98 fő tíz év alatti gyerek, ők Egerben tanulnak.

Az egri borvidéken belül a Demjéni Hegyközség 650 hektár szőlőterülettel rendelkezik, így a gyógyvízturizmus mellett a borturizmus is meghatározó. Mintegy ötszáz pince található a faluban, van tehát helye a borok tárolásának.

A kikapcsolódást szolgálja az Egerszalók-Demjén között elkészült kerékpárút is, ami  hamarosan belterületi szakasszal bővülhet, a vége pedig elér Kerecsendig. A polgármesterek itt mertek nagyot álmodni, hiszen tervbe vették a Bécs-Balaton-Tisza tó-Demjén- Bükk útvonalat, aminek a nyomvonalára tervek készülnek.

A már említett piramisok mindegyikére magyar népmesei részlet került, így vonzóbb lesz a gyermekek számára is, a Korona Borház pedig az Egri csillagok című regény szereplőivel kínálja díjnyertes borait. Aki ezeket megkóstolta, elmondhatja magáról, hogy lenyelt egy Dobó Istvánt vagy felhörpintett egy Bornemisszát.

A beruházások előtt is élte mindennapi életét a község és szervezték a rendezvényeket. Aktív civil élet zajlik, az Együtt Demjénért Alapítvány – amit tíz éven át Fodor Géza vezetett. A Demjéni Turisztikai Természetvédelmi és Borbarát Egyesület  8. alkalommal rendezett nagyvőfély találkozót, amely eseményt az országos sajtó is többször bemutatta. Talán ennek a vidám eseménynek is van köze hozzá, hogy templomukba sokan érkeznek más településekről esküvőjük megtartására.

A Hímző Szakkör 45 éves, számos országos kiállításon mutatták már be két kezük munkáját. Szólni kell még a Demjéni Vagányokról, amely név egy férfikórust takar, akik tíz éve működnek, repertoárjuk pedig bor- és katonadalokból áll. Az együttműködés kiváló példájaként megemlíti Fodor Géza, hogy ő és polgármester elődje is részese a sikereknek, hiszen a tagok között ők is eleresztik a hangjukat a fellépéseken. Kaptak már nívódíjat, aranyérmet nyertek országos „Ki mit tud?” versenyen és hosszú lenne felsorolni eredménylistájukat. Ismertségüket jól jelzi, hogy minden évben számos helyre kapnak meghívást.

Áldoznak a sportra is, hiszen helyi futballcsapatot szponzorál az önkormányzat, ahol kikötés, hogy elsősorban demjéni fiatalok kapjanak játéklehetőséget. A megyei harmadik vonalban játszanak és a hazai mérkőzésekre elég sokan kijárnak a helybeli sportszerető emberek.

Fodor Géza nem titkolja, szívügyének tekinti Demjén sorsát, mert születésétől fogva minden odaköti. 2006-ban került be képviselőként a testületbe, egy ciklus után pedig megválasztották polgármesternek. Eszébe sincs elégedetten hátradőlni, mikor még vannak kiaknázatlan lehetőségek. A bezárt kőbányák meredek falai például alkalmasak a sziklamászás gyakorlására kezdőtől a profi kategóriáig. Elkezdte az egyeztetést a tulajdonosokkal és az illetékes szövetséggel, és úgy tűnik, hamarosan a sziklamászók paradicsoma lesz Demjén. Van vízzel kapcsolatos egyéb fejlesztési terve is,mely még egyedibbé tenné a települést,de azt még korainak tartja nyilvánosságra hozni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése