Szépérzék, kitartás – gobelin

balogh_laszlone.jpgBoldog ember az, aki szereti a munkáját!  Boldog ember, mert nem kényszerként éli meg a mindennapi kötelességet, nem a kénytelenség érzésével indul nap, mint nap robotolni. Boldog, ha olyan munkát végezhet, amelyre titkon mindig is vágyakozott, és boldog, mikor megtalálja egy olyan lehetőség, amivel beteljesítheti az álmait, és örömmel néz a napi teendők elébe, mert minden percét kihívásként él meg.

Balogh Lászlóné pont ilyen munkát végez, de nem azért mert nincs más lehetőség, hanem azért mert mindig ez volt az álma, bármilyen furcsának tűnik ez néhány ember számára. Szabadidejében pedig a kreatív hobbinak hódol, gobelinezik, horgol és harisnyavirágot készít nagy örömmel, mert azért mindenkinek szüksége van arra, hogy valamivel kikapcsolja az agyát és feltöltse magát energiával, majd megújult erővel vágjon neki a feladatai ellátásához.

Fehérgyarmatra indulok, egy temetkezési vállalat irodájába, ahol Baloghné Kriszti végzi munkáját, és közben nekem is megfordul a fejemben, hogy milyen lehet egy ilyen környezetben dolgozni, és vajon Kriszti milyen érzéssel indul reggelente dolgozni? A választ rögtön megkaptam, amint beléptem a kis irodába, ami egyáltalán nem azt a hangulatot tükrözte, amit elképzeltem. A fiatalasszony mosolygósan fogadott, és a kis helyiségben megmutatkozik a kreatív ember kézjegye, a polcokon szembe ötlik néhány szolid, de mutatós kézműves darab, amit természetesen Kriszti készített a maga szórakoztatására.

10601060_1012965298773427_1497571054_n.jpgTöbb mint tíz éve kezdett el gobelint varrni, először csak egy kis virágmintával próbálkozott, könyveket tanulmányozott, hogyan is kell hozzákezdeni, mert ennek a varrásnak is meg van a maga sajátos technikája. A XIII. században használták először ezt a technikát ruhához, falikárpitokhoz. Később tökéletesítették ezt az eljárást, majd a kelmeszövés, gobelin varrás komoly kézműiparrá fejlődött és vele együtt a kereskedelem is. Később, mint minden más hagyományos mesterség, hanyatlani látszott, a régi kárpitszövés technika és stílus teljesen megújult, más eljárásmódot használtak. Az utóbbi években, ismét divat a gobelinvarrás, talán soha nem is ment ki a divatból, hétköznapi művészek alkalmazzák, lakás dekorációnak, vagy ajándékba készítik ezeket a gyönyörű darabokat. Amellett, hogy gyönyörködhet az ember az elkészült darabokban, teljes sikerélményt jelent az alkotónak, miután elkészült a remekműve. A gobelin varrás lehetőségeinek tárháza végtelen, számtalan mintából választhat az alkotói vénával megáldott ember. Tájkép, csendélet, virágok, portrék, és még számtalan választék közül válogathat a gobelin szerelmese.

12834440_1012965478773409_768161741_n.jpgMegfelelő fonalat használva, először mindig a sötétebb színek varrásával kezdve, többféle öltéstechnikát alkalmazhatunk. Kosáröltés, keresztöltés, egyenes vagy spóröltést használva, de lehet egy kép varrásánál többféle technikát is alkalmazni.

Kriszti leginkább a hagyományos gobelin öltést használja, és ma már olyan rutinosan készíti az alkotásokat, hogy nincs lehetetlen minta, amit ne tudna tökéletesre megalkotni.

– Bevallom őszintén, ahhoz, hogy egy ruhán megvarrjak egy szakadást, nincs türelmem, de az utolsó vacsorát kivarrtam – magyarázza mosolyogva a 41 éves asszony. Az utolsó vacsora, több művészeti alkotás ihletője volt az évszázadok során, a 60×100 cm nagyságú műalkotás, igazi kihívás jelentett Kriszti számára, bonyolult és időigényes volt a kivarrása. Volt olyan része a képnek, amit vissza kellett bontani, mert nem úgy sikerült, ahogy azt szerette volna, de nem adta fel, még ha kicsit több időbe is telt, de elkészítette, és most az anyósa lakását díszíti, aki szintén jártas a kreatív tevékenykedésben.

A gobelin varráshoz használatos alapanyagok elég költségesek, a bekeretezett képeket ajándékba szokta készíteni a családtagok részére, akik mindig szívesen fogadják az értékes alkotásokat.

12874088_1021651314571492_2101934535_o.jpgKrisztire jellemző a szépérzék és a kitartás. Mindig is küzdött az álmaiért, és hisz abban, hogy a jó dolgokat be tudjunk vonzani magunknak. Már tizenéves korában sem lehetett eltántorítani a terveitől. A virágkötészet volt az álma, és mivel közelebb nem volt képzés még abban az időben, Miskolcra járt középiskolába, ami jelentős távolságra volt az otthonától. Az igazi gyakorlatot egy helyi virágboltban szerezte, ahol évekig dolgozott. Barátságos, közvetlen természete miatt, szívesen keresték az üzletet a vásárlók. Ezt a képzettségét hasznosítja ma is a munkájában, így nap közben is kiélheti kreatív hajlamát. Téli hónapokban, esténként már nem tudja varrni a gobelint, lámpafényénél nem olyanok a színek, így más elfoglaltságot talált magának. Most horgolni tanul, de nagy szenvedélye a harisnyavirág készítése. 12422304_1021652931237997_83799136_o.jpgEz viszonylag új divat a kézműves tevékenykedéseket kedvelők körében, kis kézügyességgel és türelemmel, szemet gyönyörködtető virágokat lehet készíteni. A fiatalasszony, már teljes virágkompozíciót vagy angyalkát is készít a színes harisnyákból, óvónő húgának, több száz kis virágot készített anyák napjára, hogy a kis csemeték átadják az óvodai ünnepségen az édesanyjuknak. Drótot formáz karikákra, majd bevonja a megfelelő színű harisnyával, szükség esetén festi is ezeket az anyagokat, hogy tökéletes legyen a hatás. Ezeket a bevont karikákat, újra formázza, olyan alakúra amilyen virágszirmot szeretne elkészíteni, ezeket a szirmokat egymáshoz megfelelően illesztve, készíti el a virágot. A szárait zöld szalaggal vonja be, és természetesen a virág levelei is hasonló módon, harisnyából készülnek.

Kriszti tervei között szerepel még jó néhány hasonló foglalatosság elsajátítása. Büszke családjára, férjére, a fiára, aki már a saját lábán áll. Büszke három húgára, akikkel harmonikus a kapcsolata, és igazi egységet alkotnak, és bár édesanyjukat sok éve elvesztették, mégis sikerült mindannyiuknak megtalálni a helyüket a nagyvilágban. Boldog, hogy mindez megadatott számára, a család, munka és hobbi, együtt kiegyensúlyozott életet teremt a mindennapjaiba.

***  szila_gyi_krisztina.jpg                                                                                                                                                                                  

  Írta: Szilágyi Krisztina

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése