Gabonaábécé

Szemelvények Ésik Sándor most megjelent Csipkezsófika álma című könyvéből

depositphotos_2787860_original.png– Apa! Te honnan tudod, hogy melyik a búza, melyik a rozs? Zöld mindegyik, és semmi különbséget nem látok közöttük. Mind egyforma, amelyik mellett elhajtunk.

– Rokonok valamennyien kislányom. A gabonafélék családjába tartoznak, és valamikor az idők kezdetén váltak szét külön fajokra. Csak azért látod őket egyformának, mert gyorsan megy az autó. Egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Létezik különben egy gabonaábécé, amelyik úgyszólván sorba rakja őket. Még nem tanultátok ezt biológiából?

– Dehogy tanultuk, nekünk még nincs biológia, csak környezetismeret-órán láttuk őket. És hogy rakják őket sorba?

– Alevelük tövében van egy fülecske, és annak a hossza szerint. A gabonaábécé így hangzik: ábéerzé… Árpa, búza, rozs, zab. A zabnak már nincs is fülecskéje. Anyád nem mesélt még róla?

– Ó, biztosan, csak én már elfelejtettem… De apa! Így a kocsiból nem is látszik a fülecskéje.

– Hm… Ha ilyen egyszerű lenne, sok minden nem úgy lenne, mint ahogy van. Tudod, a rozs szálasabb, erőteljesebb, bírja a mostoha talajt is. Látod, ahogy elhagyjuk a dombokat, és közeledünk hozzátok, egyre több a búza. Ez már alacsonyabb is. A zab meg nem is errefelé terem. Hiába hoznák ide, nem élne meg, csak senyvedne, pusztulna.

– Pedig hát azt mondtad, rokonok, apa. Vagy csak úgy testvérek, ahogy én és az öcsém? A feleséged fia…

– Hát, ahogy vesszük. Tulajdonképpen a rokon az testvér, a testvér meg rokon. Vagy nem egyformán? Az ördög tudja, hogy van ez az embereknél. A gabonafélék mindenesetre rokonok, de nem teljesen testvérek.

– Akkor a másik apukám kislánya az rokonom vagy testvérem?

– Vér szerint egyik sem, törvény szerint mind a kettő. Vagyis hát testvéred, csak nem édestestvéred.

– Mint a búza meg a rozs… A fülünk mindenesetre egyforma.

– Az embereknél minden sokkal bonyolultabb, mint a természetben. Majd ha nagy leszel, megérted.

– Ezt mondja mindenki. Pedig hidd el, már nagyon sok mindent tudok én. Igazán megmagyarázhatnád.

– Kislányom, ezt a búza-rozs dolgot én hosszú évekig tanultam. Légy te is türelmesebb! Mikor én gyerek voltam, én is azt hittem, hogy mindent egyszeriben megértek. És hamar meg is értettem sok dolgot.

– Neked könnyű volt apa, mert nem volt testvéred, így a felnőttek hamarabb megmagyarázták, amit kérdeztél.

– Akkor sem lett volna másként, ha van testvérem, hidd el! Különben, kislányom, nagyon szerettem volna, ha születik testvérem. Látod, neked milyen jó? Már van egy öcséd, és még lehet is testvéred…

– De édestestvérem soha sem lesz apa…

 

Könyvem megrendelhető  internetes áruházunkban. Kattintson a címlapra! 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése