Döglött hús ez mind!

Szemelvények Ésik Sándor most megjelent Csipkezsófika álma című könyvéből 

depositphotos_91623560_original.pngA fiatalember ámulva forgatta a fejét a mindenféle szagú deszkabódéban. Életében először bízták rá a megfüstölni való sonkát, kolbászt, megtiszteltetésnek vette, hogy ő tolhatta el a kiskocsin az utca végébe Szalontaihoz, aki híres volt, milyen szép aranypiros lesz nála a megfüstölt hús.

Barátunk természetesen nagyon vigyázott rá, a mester előtt fel ne tűnjék, ő még sohasem csinált ilyesmit. Szakavatottan dicsérni kezdte a szomszédok korábban odavitt, már majdnem kész kolbászát.

– Gyönyörű színe van mindegyiknek, kedvem lenne beleharapni – söpört végig a tekintete az akasztórúdon.

– Én ugyan bele nem vágnám a fogam – rakosgatta az öreg a frissen hozott, a páclétől még csöpögő sódarokat. A fiatalember zavartan toporgott.

– A mienk még ettől is pirosabb lesz – húzta ki magát büszkén, de a hangja rekedtre sikeredett. A gazda megállt egy pillanatra, felegyenesedett, és a derekát ropogtatta.

depositphotos_21098819_original.png– Döglött hús ez mind! – kezdte a felvilágosítást, és jobban szemügyre vette a vendégét. A fiatalember erre már nem tudott mit mondani, végképp zavarba jött. Csak állt egyik lábáról a másikra, hirtelen fázni kezdett az orra.

– Azt hiszik a népek, hogy a paprikától lesz égővörös a kolbász. Nézd meg a tiéteket! Ebben is annyi van, hogy szinte porzik. A hús meg olyan hóka benne, mint az óraüveg.

Levágta az egyik szál kolbász végét, és szavai bizonyítékául az ajtó felé tartotta, ahol tényleg meglátszott, hogy a szeletek színtelenek.

– Pedig ebben házi paprika van, Kalocsáról hozatta apám – kókadt le a fiatalember feje.

– Jó lett volna abba a bolti is – mosolygott az öreg Szalontai.

– Mondd meg apádnak, hogy a kolbásznak valót szeletelje fel vékony csíkokra, és rakja rá egy lécre. Majd meglátja, milyen pirosra szárad. Azt darálja meg, abból lesz a piros kolbász.

– Á, hagyja… Jövőre már úgyis én csinálom, támasztotta fel az önérzetét a fiatalember. Az öreg végzett a pakolással.

– Majd meglátjuk, öcsém. Gyere, igyunk egy pohár bort!

 

Könyvem megrendelhető  internetes áruházunkban. Kattintson a címlapra! 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése