Súgva mozog a füle

depositphotos_75944811_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde
A Férfi illata című kötetéből

A pedagógus munkáját csak felületesen ismerők szerint unalmas lehet évről évre ugyanazokat a memoritereket végighallgatni. Fogalmuk sincs arról, hogy a több száz előadott vers alapján micsoda izgalmas archetípusok rajzolódnak ki a figyelmes szemlélő előtt. A teljesség igénye nélkül megosztanék párat.

A magabiztos: Keze elsőként lendül a levegőbe, összezárt lábakkal, ajkán játszi mosollyal, egyszerűen, szépen előad. Az utóbbi években feliratkozott a kihalófélben lévő fajok listájára.

A magát kérető: Csak hosszas unszolásra hajlandó felállni, megvárja, míg minden barátnője egy emberként kiabálja: Tudja, tuuúd-jaaa, nekem már felmondta! Ekkor felpattan, körülnéz, mindenki jól látja-e, s apró bakikkal bár, de végigmondja. Néhol még hangsúlyoz is…

depositphotos_51326411_w.pngA tovalöködönc: Az első versszakok viszonylag jól mennek, de aztán megakad, s úgy kell tovább lökdösni. Elég neki néhány szótag, de azok nélkül csak a szemét forgatja izzadva.

A halogató: A legvégén szeretne sorra kerülni, addig is bőszen magol. Saját ütemben halad, nem foglalkozik az éppen felelővel. Végül még akármi is lehet belőle.

depositphotos_6325974_w.png

A mindenkivel együtt mondó: Akárhányan felelnek előtte, mindenkivel együtt szaval. Optimális esetben csak a szája mozog, ha nagyon belefeledkezik, félhangosra vált, és időnként beelőz. Ilyenkor jönnek a Tanár néniiiííí, súúúúg! bekiabálások. Ha sorra kerül végre, kiderül, hogy csak papírhuszár ő is.

A súgó: Száját eltakarja a nyitott tankönyvvel, folyamatosan résen van. A legjobb színházi szakembert megszégyenítő pontossággal tudja, mikor kell akcióba lendülnie a takarásból. Szeme a könyv fölött a tanárt követi, sugárzik belőle az ártatlanság. Fogalma sincs róla, hogy kilógó füle a szájával együtt mozog…

Akinek egyedül nem megy: Későn fogott hozzá a tanuláshoz, ezért soronként legalább egy szót elő kell neki énekelni.

A nemtudomka: A magát kérető és a tovalöködönc keveréke. Az utolsó pillanatig ki sem bújik a könyvből, olyan nehezen csukja be, mintha az ólomból lenne. Lassított felvételnek tűnik, ahogy feláll, aztán hirtelen felgyorsul. Mintha vízbe ugrás előtt szippantana egyet még utoljára a levegőből, feltépi a könyvet, vet bele egy utolsó kétségbeesett pillantást. Hadar néhány sort, felvisít – Íííííí! –, leül, sőt, leveti magát a padra, mint akit letepert az álomkór. Ezt még kétszer megismétli, mire vagy a végére jut, vagy elfogy mindkettőnk türelme.

depositphotos_49451447_w.pngA pedig tudtam: Mintegy refrénként ismétli minden megakadáskor, szerencsés esetben átmegy tovalöködönc-be. Legdurvább mutációja a B@ssza meg, pedig otthon tudtam.

Az izzadós: Hangja nincs, csak a víz szakad róla percekig.

A nem is tudtam: Nem tudta, hogy mára kellett megtanulni, nem tudta, hogy ma is van irodalom, nem tudta, hogy B hét van, sőt, itt sem volt két hete azon az órán, amikor a verset feladtam.

A nyegle: Épp csak a lábát nem teszi fel az asztalra, úgy közli, hogy írjam be nyugodtan az egyest. Vannak teljesíthető kívánságok…

A legvégére hagytam a legizgalmasabbat, amely önmagában ezer színű, akár a tavasz:

A megőrülős: Nagyon akar! Vers közben váratlanul haját tépi, falba fejel, párszor megpördül tengelye körül, kezével remekül hozza légzongorázás közepette a Sors szimfóniát, hadar, szuszog. Mindezt képes akár egyszerre is művelni. Ritkán jut tovább a második versszaknál, ott beszakad a madzag, és átmegy pedig tudtam-ba.

Ha már kiismertük a csapatot, őt érdemes a legvégére hagyni, mert a tanár életébe is kell egy kis vidámság.

konyv.png

Kedves Olvasóm!13502898_1036144519767592_961916204113779885_o.jpg    

Szeretettel ajánlom figyelmébe könyvemet, amely ötven kisprózát tartalmaz százhetven illusztrációval.
Keresse fel internetes áruházunkat, kattintson a címlapra!

                                                       2940 forint helyett most csak 2499 forint a kötet ára

Kérésre dedikált példányt küldünk. Írja a kívánt nevet a Megjegyzés rovatba! A kiszállítás az egész országban ingyenes. 

Szerző: 2018. 10. 27.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló