Angyalarcú ördögöcskék

depositphotos_2961026_w.png

Szemelvények M. Szlávik Tünde
A Férfi illata című könyvéből

Amíg gyerekei kicsik voltak, naponta lelkükre kötötte: ne álljanak szóba idegenekkel. Mióta betöltötte a hetvenet, unokái kérik ugyanerre: Nem olyan világot élünk. Bajod eshet, Mama. Itt vagyunk mi, velünk beszélgess. S mivel idegenek ritkán fordultak meg a szűk utcácskában, igazából nem is volt nehéz betartani a fiatalok kérését.

A kis csapatot akkor pillantotta meg, amikor a villanyóra-leolvasó után bezárni készült a kaput. Éppen letértek a főútról, járda híján az úttesten sétáltak.

Először a madonna arcú kismamán felejtette rajta a szemét. Az az újmódi celebruha volt rajta, ami a férfiak frakkjára hajaz; nevetséges, a tévében sem szereti látni, de a nő szépségén még ez sem tud rontani. Bár az amúgy is rövidebb elülső rész a pocak miatt felhúzódva jóval átlépte az illendőség határát, ám az alá felvett szűk fehér nadrágocska javított a helyzeten. Hátul feltűzött hajából egy tincs elszabadult, s az arcába lógott.

Sötétkék babakocsit tolt, időnként megigazítva a kast, hogy a nap ne tűzzön a pici szemébe. Ilyenkor hajtincsét egy gyors mozdulattal a füle mögé simította. A kocsiba jobbról-balról két fidres-fodros, hószín ruhácskás, koromfekete hajú angyal kapaszkodott. Szökdécselésük miatt a kocsi teteje újra és újra hátracsúszott. Már csak háromháznyira jártak, az öregasszony a kapufélfába kapaszkodva egyik fájós lábáról a másikra helyezte át a testsúlyát, s gyönyörködött a békés látványban.

depositphotos_37479239_w.pngAnyuka türelmesen tolt, igazgatott, simított, tolt, igazgatott, simított, a lánykák lépteik ütemével egyező ritmusban valami nótát dalolgattak, a madarak is énekeltek, a méhek szelíden zsongtak, a nap kedvtelve nézett alá. Bájos kislányok, ritkán látni ilyen szépséges családot, ezt meg is mondom nekik, gondolta. Elengedve szilárd támaszát levegőt vett, s mosolyogva előrébb lépett. Már csak pár lépésre jártak, amikor hirtelen megértette a szöveget. Jánoskáról szólt, aki befingott a lábosba… A kislányok hajukat rázva fintorogtak az öregasszony felé, közben egyre nagyobbakat szökelltek, kétfelé rángatva a babakocsit.

–A g@cibe! – szólalt meg érdes hangon a madonna, mire a kislányok a refrénnel feleltek: – Bumm-bumm-bumm…

Lélekjelenlétét megőrizve úgy tett, mintha mi sem történt volna. Átnézett rajtuk. Jobbját felemelve a szemközti ház felé intett, mintha csak visszaköszönne: – Magának is, szomszéd! Aztán amilyen gyorsan telt dagadt lábaitól, behátrált a kiskapun. Csak a deszkák jótékony takarásában kezdett el göcögve, öregesen kuncogni: – Az anyátok, bumm-bumm-bumm!

konyv.png

Kedves Olvasóm!13502898_1036144519767592_961916204113779885_o.jpg    

Szeretettel ajánlom figyelmébe könyvemet, amely ötven kisprózát tartalmaz százhetven illusztrációval.
Keresse fel internetes áruházunkat, kattintson a címlapra!

                                                       2940 forint helyett most csak 2499 forint a kötet ára

Kérésre dedikált példányt küldünk. Írja a kívánt nevet a Megjegyzés rovatba! A kiszállítás az egész országban ingyenes. 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése