A bércek közé szorult tó

Az álmos szieszta idején csak a kabócák lármás, de mégis elzsongító zümmögése hallatszik

GARDA Az Alpok nagy tavai közül az elsőt már Ausztriában megpillantja a mediterrán vidékre utazó. A Wörthersee után a Pó síkságon továbbhajtva nem sokat várat magára a következő.

 A Comoi tó, a Lago Maggiore, mind, mind turista paradicsom. A Garda arról nevezetes – egyebek között – hogy fele az égig érő szirtek közé szorult, az alsó része pedig síkvidéki, mint a Balaton.

Nem tudom, hogy a Garda nevű településről nevezték e el a nagy állóvizet, vagy fordítva, de az élvezeti értéke szempontjából tulajdonképpen mindegy. Tagadhatatlan viszont, hogy a név befolyásolt abban, melyik helységet válasszam szállásul. Végigjárva a partot, láttam, hogy valamennyi üdülőhely egyaránt szép, kényelmes, és vendégszerető. Maga a tó területét illetően a mi Balatonunknál lényegesen nagyobb, hosszabb, és  szélesebb is. Egy nagyon érdekes hasonlóságot találtam, még pedig a Sirmione félszigetet, a mi Tihanyunknak megfelelő formájával.

A Garda Alpok felőli része vad szépségű, szeles és habos hullámokkal tarkított. A szédítő mélység fölött vezető szerpentinről csodálatos látványt nyújtanak az ezer színben cikázó szörfösök. A vitorlások majdnem a vízre feküdve hasítják a habokat. Mindehhez vakító verőfény, és méregzöld pineákkal borított hegyoldalak látványa társul. A kanyargós hegyi úton lépten nyomon hajót vontató terepjárók nehezítik a továbbhaladást. Némelyik akkora, hogy nehezen tudom elképzelni amint egy hajtűkanyarban irányt változtat.

A parkok a strandig érnek

Börtönéből szabadult rab lelkem – amint ismét a Pó síkság rónájának végtelenjét látom. Garda – a település – valójában csendes kis falu, amely az idegenforgalomból él. A közepes jövedelmű turisták fogadására rendezkedett be, ennek megfelelően olasz viszonylatban elviselhető árai vannak. A forró és álmos szieszta idején csak a kabócák lármás, de mégis elzsongító zümmögése hallatszik. A vízben és a parton csak a helyi szokásokat nem ismerő északiakat látni. Az élet este indul. Zajos és kavargó a parti promenád. A vendéglők, presszók asztalai majdnem a vízig érnek. Késő éjszakába nyúlik a jókedv, a szórakozás, és minden ízlésre megtalálható a megfelelő hely.

A parti séta reggel a legszebb. A víz tükörsima, vékony párapaplan lepi csak. A hegyek a távolban annyira jól látszanak, hogy a fenyők törzsei egyenként kivehetők. A parti kövek közül vizisikló riad fel, nyílegyenesn befelé úszik. V alakban kisujjnyi hullámokat nyit a feje, megmutatva mintegy, merre keresse a tekintet Sirmione városát. Holnap oda kirándulunk.

 

Szerző: 2018. 02. 18.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése