Mindenvégtagú olvasás

Csiporka és Bíborka a könyvtárban

– Aztaaaa! Ennyi könyv létezik a világon??? – torpant meg Csiporka a könyvtár felnőtt kölcsönzőjének bejáratában.

– Ó, a világon rengeteg könyv van! Tudjátok, minden országban elég sok író és költő él, és alkot, és ráadásul nem csak a ma élők könyveit találhatjuk meg a könyvtárakban, hanem a réges-régen éltekét is. Ráadásul egy-egy könyv nem csak egyetlen példányban jelenik meg, hanem sok százban, vagy ezerben, hiszen a könyvesboltokban is árulják őket – magyarázta Ibi.

– Komolyan? Akkor annyi könyv létezik a világon, hogyha nem állítgatnánk sorba őket a polcokra, beborítanák az egész földet? – kérdezte nagy komolyan Bíborka.

– Szép is lenne! – kacagott Csiporka. – És ha a kezünket és a lábunkat is megtanítanánk olvasni, akkor egyszerre több könyv elolvasásával is végezhetnénk!

– Ó, ti csodabogárkák! Agyatok akkor is csak egy lenne, hogy azt is felfogjátok, mit olvastok! – mosolygott Ibi.

– Hm…, ez igaz! – vigyorgott tovább háborítatlan jókedvvel Csiporka, aki már el is képzelte magában a mindenvégtagú olvasást.

– És, ha már beengedtek, bármelyik könyvet leemelhetjük a polcról? – kérdezősködött Bíborka egy rózsaszín gerincű könyvhöz közeledve.

– Elvileg igen, de úgy vélem, hogy A rózsanemesítés kézikönyve nem igazán a neked való olvasmány! – kacagott Ibi a szokásosnál jóval halkabban, hiszen a könyvtárban mindenkinek csendesen illik viselkednie még akkor is, ha a világ legszórakoztatóbb bogárkáival érkezett.

– Honnan tudod, hogy az az? – döbbent meg Bíborka.

– Nézd csak! A könyv gerincén is fel van tüntetve általában a mű szerzője és a címe is, nem csak a címlapján, hogy ne csak a színe után kelljen ítélnünk. De szerintem, ne ácsorogjunk itt tovább a kertészeti könyvek előtt, hanem sétáljunk át a Gyermekkönyvtárba!

– Van a könyvtáron belül egy külön könyvtár a gyerekeknek?! – lepődött meg Csiporka.

– Van bizony!

– Ott vaaaan! – mutatott balra Bíborka a kiírásokat böngészve, majd egy pillantás alatt felrepült türelmetlenségében, mivel igen lassúnak kezdte érezni a sétálást.

– Csókolom! Virág Bíborka vagyok. Jöttem olvasni! – landolt a kis pille a ragyogó mosolyú könyvtáros néni asztalán.

– Szervusz! Én meg Jolika néni vagyok. És nagyon örülök minden új olvasónak! Főleg neked, mert beszélő, olvasni tudó pillangó még sosem járt nálunk!

– Akkor nekem is tetszik örülni? – mászott fel az asztal lábán kissé nehézkesen Csiporka.

– Természetesen! Téged hogy hívnak, bogárkám?

– Virág Csiporka vagyok! – nyújtott kezet a kis csíkoshasú.

– És tényleg tudtok olvasni? – kíváncsiskodott Jolika néni.

– Tudunk hát! Bebizonyítsam? – ugrott az első könyvhöz készségesen Bíborka. – Kincs–ke–re–ső kis köd–mön – szótagolta azonnal.

– És van olvasójegyetek is?

– Az…, az nincsen – dadogta Bíborka elkeseredve.

– És egyedül jöttetek? – faggatta őket Jolika néni.

– Én is itt vagyok! – érte utol a bogárkákat Ibi. – Jó napot kívánok! Virág Ibolya vagyok. A bogárkák velem jöttek. Nálam élnek, mert örökbe fogadtam őket, és nekem van idei érvényes beiratkozásom – nyújtotta a kezét barátságosan a könyvtáros néninek.

– Nézzenek körül bátran, és szóljanak, ha segítségre van szükségük! Jó szórakozást! – indította felfedező útjára Jolika néni a kis csapatot.

***

Szerző: 2019. 09. 10.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése