Kész Elemér

Tanácselnök,

Kígyós, Kárpátalja

szszb 26 tk Kész Elemér.jpgEgy szép, hagyományteremtő, önálló kezdeményezés egyik kiemelt személyisége riportunk alanya. Ő a határon túli magyarlakta települések és az anyaországban élők összefogásának, együttműködésének egyik eredményesen tevékenykedő személyisége.

Öt évvel ezelőtt testvértelepülési szerződést írt alá Tiszarád és a kárpátaljai Kígyós. Az eltelt időszak alatt több kö­zös programot is együtt valósítottak meg. Többek között rendszeresen részt vesznek egymás ünnepségein, ezzel is erősítve ország-világ előtt az együvé tartozás összekötő jótékony hatását. Szent István királyunk államalapító történelmi jelentőségét közösen ünnepelték 2010-ben Tiszarád és Kígyós lakosai. Pocsai Vince, Kígyós lelkipásztora tartotta az ünnepi istentiszteletet.

Kész Elemér egész tevékenységét a magyar önkormányzatiság fejlesztése ügyének rendelte alá. Ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar és a határon túli Kígyós önkormányzata és annak vezetése között valós, életteli kapcsolat jött létre 2005-ben. Azóta is azon fáradozik, hogy a már meglévő együttműködés fennmaradjon és fejlődjön. A testvértelepülés a tőle kis távolságra lévő Beregszász szomszédja is egyben. Kígyóst az első írásos dokumentumok már a XIV. században megemlítik. A közel ezer lélekszámú település ízig-vérig magyar, lakosainak aránya ma is 90 százalékos. A velük élő más nemzetiségű emberekkel békességben élnek.

Kígyós lakói túlnyomó részben mezőgazdasági munkából élnek. Itt van a beregszászi járásban bejegyzett, működő magángazdálkodás is. Jellemző tevékenységük a szőlőtermesztés, a borászat és a zöldségtermesztés. Emellett nem hanyagolható el azok száma sem, akik méhészettel és állattartással foglalkoznak. Említésre méltóak azok is, akik kézműipari és szolgáltatóipari tevékenységet folytatnak.

Az aktív vezető ebben az évben töltötte be 48. életévét. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének elnöki feladatait 2000 óta látja el. Fejében folyamatosan érlelődött az a gondolat, hogy az általa vezetett Kígyós község váljon ki a szomszédos Nagybereg kötelékéből, és alakítson önálló községi tanácsot, önkormányzatot. Tőle idézzük az alábbi mondatot: „Több helyi ismerősöm, barátom segítségével ezt az elképzelést sikerült valóra váltanunk, és 2001 júliusában az Ukrán Legfelsőbb Tanács határozata értelmében létrejött az önálló Kígyósi Községi Tanács, melynek én lettem a vezetője, vagyis akkortól vagyok polgármestere Kígyós községnek.” Ebben a tisztségében azóta már harmadszor erősítették meg a településen lakó emberek.

Kész Elemér polgármesternek nem kellett sokat várnia az első sikerek megszületésére. 2002-ben helyi összefogás eredményeként a község sikerrel kapcsolódott be a földgázhálózatba. Majd önálló postahivatalt hoztak létre. Ezt követte az óvoda fűtésének korszerűsítése, azaz átállítása a gazdaságosabb földgázfűtésre. Egy évvel később következett az orvosi rendelő fűtési rendszerének rákapcsolása a kiépült földgázhálózatra. Sorra ezután, 2006-ban átadták a Teleházat is.

Kígyós község időközben, 2009-ben több pályázatot is megnyert. Ennek köszönhetően épülhetett föl a korszerű Faluház, ami a polgármester egyik büszkesége. A település folyamatos fejlődésének ékes bizonyítéka a községi könyvtár, valamint más intézmények felújítása is. Ez immár a tízéves tradíciójára visszatekintő közösség méltó büszkesége. A fejlesztések és újabb beruházások eredményeként létrejött újabb és újabb létesítményeket, szolgáltatásokat a Kígyósi Falunapon adják át a helyieknek. Ezeken a rendezvényeken részt vesznek Tiszarád küldöttségének tagjai is. A tevékeny kis közösség soros céljai közé tartozik a központi ivóvízvezeték-rendszer kiépítése, a korszerű szeméttelep kialakítása, a falu területének parkosítása, az utak burkolatának rendbetétele.

Kész Elemért, kígyósi polgármestert 2010-ben – a már említett sokoldalú eredményes és folyamatos tevékenysége elismeréseként – a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Polgármesterek Egyesülete „Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű Díj” ki­tüntetéssel jutalmazta. E szép gyűrű újabb lendületet ad az eddig is töretlenül dolgozó ember számára. Az a véleménye, hogy a kapott elismerés a falu lakóinak, az itt élő közösségnek is érdeme. Ide kapcsolódóak a következő mondatai: „Mint polgármester, úgy gondolom, a Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű Díj nemcsak nekem, hanem minden képviselőnek, a polgármesteri hivatal alkalmazottjának, a faluért ten­ni akaró és cselekvő kígyósinak is szól.” Majd így folytatta: „Ezek jegyében kívánok dolgozni a jövőben is, együttműködni mindenkivel, aki partnerként áll a megoldandó problémák elé.”

A polgármester emberi hozzáállása a további célok megvalósításának méltó biztosítéka, ami ékes példa lehet minden aktív és a közösségért tenni akaró ember számára, éljen is az akár az anyaországban, akár a határon túl.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése