Dr. Rudolf P. H. Oudenhoven

Polgármester,

Zevenaar

szszn_12-206_dr_rudolf_p_h_oudenhoven.jpgAligha létezik a megyében aktívabb partnerkapcsolat külföldi és magyar település között, mint amely él, mi több, virágzik Mátészalka és a hollandiai Zevenaar között immár tíz éve.

Az élet szinte minden területére kiterjedő együttműködés az első szabad választásokon kezdődött. A választást felügyelő külföldi delegáció holland tagjai itt tartózkodásuk alatt pártközi kapcsolatokat is kialakítottak. Mátészalka polgármestere, dr. Szilágyi Dénes, településvezetők társaságában utazott néhány hónap múlva Hollandiába, ahol találkozott dr. Rudolf P.H. Oudenhoven úrral, Zevenaar első emberével. Ismerősként köszöntötték egymást, s a kölcsönös személyes szimpátia újabb találkozást, testvérvárosi kapcsolat születését eredményezte.

A partnerségi szerződést 1992-ben írták alá a holland és a magyar város vezetői. Az évről évre bővülő kapcsolat oktatási, egészségügyi, szociális intézmények, kulturális csoportok együttműködését, baráti kapcsolatok kialakulását hozta. A sikertörténet krónikása nehéz helyzetben van, amikor a közös munka eredményének bemutatására vállalkozik. A teljesség igénye nélkül íme néhány, amely érzékelteti e kapcsolat igazi különlegességét. Az Oudenhoven vezette zevenaari delegáció már első hivatalos útjára szakemberek társaságában érkezett Mátészalkára. Nem titkolta szándékát, karitatív tevékenység megvalósítását a szatmári városban. A helyzetfelmérés után nem sokat váratott magára az első segítség, amely egy Mátészalkának ajándékozott tűzoltó autóban öltött testet.

Az évente megismétlődő kölcsönös látogatások több intézményközi kapcsolat kialakulásához vezettek. A mátészalkai Esze Tamás Gimnázium és a zevenaari középiskola között több mint öt éve működik a diákcsereprogram, amelynek keretében számos szatmári diák jutott el Nyugat-Európába. A 138. Számú Ipari Szakközép-, és Szakiskola illetve a zevenaari Liemers College kapcsolata a legaktívabb. Számos közös programot valósítottak meg a holland intézmény diákjainak kétkezi munkája és a ZOM Alapítvány segítségével. A „Zevenaar Segíti Mátészalkát” nevet viselő civil szervezet a kapcsolat elején jött létre Hollandiában, s az elmúlt években több millió forint értékű adományt és készpénzt juttattak el Mátészalkára. Segítségükkel épült fel és újult meg több, árva gyermekeket nevelő család háza, részesei voltak a református és római katolikus, illetve a most készülő görög katolikus templom építésének, s hozzájárultak egy fogyatékosokat gondozó otthon kialakításához is. A közadakozásnak is nagy szerepe volt a területi kórházban épülő gyermekosztály részére eljuttatott pénzadomány összegyűjtésében.

A mátészalkai Ádám Jenő Pedagóguskórus és a zevenaari vegyes kar több ízben találkozott már, sőt közös fellépést is szerveztek Hollandiában. Oudenhoven úr és a ZOM Alapítvány kezdeményezésére jött létre a mátészalkai idősek bentlakásos otthona, amelynek neve a magyarul idősek kertjét jelentő, Oudenhoven nevet vette fel. Az intézmény kialakításához pénzzel, eszközökkel, kétkezi munkával járult hozzá a testvérváros, s a segítség később sem szűnt meg. A két város közötti, jövőre már tízéves kapcsolatot Oudenhoven polgármester úr generálta, aki azt vallja: az ismeretséget olyan szintig kell eljuttatni, hogy az intézmények és polgári szervezetek között az már önállóan működhessen. Mátészalka és Zevenaar esetében ez többszörösen megvalósult.

Oudenhoven munkáját a mátészalkai képviselő-testület díszpolgári cím adományozásával köszönte meg, s ismerte el. S bár Oudenhoven 2001 májusában leköszönt a város éléről, Mátészalka iránti elhivatottsága nem szűnik meg. A holland közélet aktív résztvevőjeként továbbra is támogatni kívánja a szatmári várost, amelyhez immár baráti szálak is kötik. A leköszönő polgármester így fogalmazott:

– Nagyon nagy jelentősége volt számomra, hogy kölcsönösen tanulhattunk egymástól. Sok emberrel ismerkedtem meg, akikkel a testvérvárosi kapcsolat nélkül nem találkoztam volna. Sokakkal közülük szívesen tartom a kapcsolatot azután is, amikor már nem vagyok Zevenaar polgármestere. Vonatkozik ez mindazokra, akik olyan sok jóval járultak hozzá a testvérvárosi együttműködéshez, de különösképpen Szilágyi Dénesre és feleségére, Annára.

Rudolf Oudenhoven 1940-ben született Indonéziában, a korábbi holland gyarmaton. A gimnázium után a nimwegeni katolikus egyetem szociológia szakán szerzett diplomát. 1964–1973 között a nimwegweni egyetem docense, 1970–73-ig a szociológiai intézet üzleti kapcsolatok bizottságának tagja. 1973–1980 között az almeoi önkormányzat titkárhelyettese, illetve szociális, kulturális és tanügyi elnök. 1977– 1982-ig a holland szenátus tagja volt, 1980 és 1988 között pedig Diepenveen polgármestere. Ezt követően 2001 májusáig Zevenaar első embere. Nős, felesége Irma Borgyreven. Házasságukból két lány született.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése