Sáreset

Bíborka új segítőkre talál

– Vegyétek magatokhoz a tisztasági csomagotokat! – kérte Stefánia néni. – Itt az ebédidő! És evés előtt mindig szappannal kezet kell mosni, hogy ne vigyetek be semmilyen fertőzést a szervezetetekbe!

– Miért lenne az én kezem fertőző? – döbbent meg Bobo, majd a következő ugrásával éppen egy frissen locsolt virág cserepébe érkezett, a lucskosra ázott földre. – Ó! – morogta. – Utálom, ha saras vagyok! – dünnyögött, majd villant egyet a szeme, és rápattant Bíborka vadonatúj törölközőjére, amit vesztére éppen kivett a zsákjából, majd jó alaposan belekente a ráragadt mocskot.

– Mit műveltél? – förmedt rá az amúgy általában megfontolt, nyugodt Csiporka. – Neked is kell lennie tisztálkodó cuccodnak, hisz rajta volt a kötelező listán, amit az iskolától kaptunk!

Bíborka, aki mindig nagyon vigyázott mindenére, a megdöbbenéstől megszólalni sem tudott, csak könnybe lábadt a szeme.

Az osztály némán körbe vette. Bobo szétnézett, majd megkérdezte:

– Most valami rosszat csináltam?

– Semmi együttérzés nincs benned? Hát hol és hogyan élsz te?? – ordított rá Hangyi, akinek a szemléletmódján érezhetően változtatott az első együtt töltött fél nap is. – Velem igazán nincs ideje senkinek sem törődni, de azt még én is tudom, hogy nem illik ráugrani a tanító nénire..

– …és összemocskolni sem a társunk felszerelését! – egészítette ki Szunyi, akiről csak most derült ki, hogy milyen rendes is tud lenni.

– Édesanyám azonnal kimosatná veled! – közölte Gyike.

– Nem szeretném, hogy újra hozzányúljon! – markolta lucskos kis törölközőjét szomorúan Bíborka.

– Gyere! Megosztom veled az enyémet! A felébe te törölközöl, a másik részébe meg én! – fogta meg Bíborka kezét Pötyi bátorítóan, és azonnal a kezébe adta a kis piros törölközőjét.

– Büszke vagyok rátok! – nézett körbe Balambér bácsi. – Tudtam én, hogy akármilyennek is mutatjátok magatokat az elején, jószívűek vagytok, együtt érzőek, és kedvesek.

– Én is! De nagyon! – ölelte körbe hat tanítványát Stefi néni. – Van a táskámban egy tiszta zacskó. Beletesszük Bíborka törölközőjét, hogy semmit se kenjen össze a hátizsákjában.

– Az jó lesz! – mosolygott rá hálásan Csiporka. – Tudod, hogy Ibi nem fog haragudni! – fordult Bíborka felé. – Vele mindent meg lehet beszélni, és bármit megért! És otthon majd együtt kimossuk a törölköződet! Reggelre meg is szárad! – vigasztalta barátnőjét.

– Az biztos! – mosolyodott el Bíborka.

– Mi? Hogy nem lesz otthon baj, vagy, hogy megszárad? – kérdezte Hangyi óvatosan.

– Mindkettő! – mosolygott rá Bíborka egy igazi pilléset.

Ibi nevének az említése is elég volt ahhoz, hogy jobban érezze magát.

Hangyi látta, hogy a pillangó már jobban van, ő maga is abbahagyta az ideges toporgást. Maga sem tudta miért, de úgy érezte, Bíborkát meg kell védenie.

– Nincs valami mondanivalód? – fordult a bolhagyerekhez.

– Nem tudom… – dacoskodott még mindig Bobo.

– Induljunk végre kezet mosni, és aztán ebédelni! – szólt közbe Stefi néni.

– Egyetértek! – bólogatott Csiporka. – Tele hassal sokkal szebbnek látjuk a világot! – rikkantotta Csiporka, majd megfogta barátnője kezét, és a fürdőszoba felé indította az osztályt.

***

Szerző: 2018. 11. 06.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése