Szívdohogás

Írta: Ésik Sándor

 

foto_robyn_miller_masolata.jpgA szív, kedves doktornő, a szív… Nálam a szív jelentkezett először. Igaz, akkor még fiatalabb voltam. Idejárt hozzánk egy öreg orvos még a régi világban, az mondta: a szív, az nagyon komoly dolog, azzal nem lehet tréfálni. Annyi embert elvisz fiatalon. Annak az embernek aranyból volt a keze, áldotta is mindenki. Egy kis barna üvegben hozott cseppentős orvosságot. Kipróbálta az emberem is. Olyat máma már nem árulnak, nem is láttam azóta.

Meghalt az az orvos, nem sokkal a háború után. Jött helyettesíteni egy másik, annak is mondtam, doktor úr megint kidobbant a szív. Az az ember a pirosszemű orvosságot írta fel. Nem használt, vagy nem is tudom… Járt hozzánk sokáig, mint az a másik, ötvenhatig. Mind a kettő kiment Kanadába, utána mondta valaki, aki megkerült, hogy odavesztek a lágerben valami nyavalya által. Pedig azok sokat törődtek velem.

Mert hát a szív, azzal nem lehet tréfálni. Utána kezelt vagy tizenkét esztendeig a főorvos a városból, az meg-megnézte a vénembert is. Nála meg a gyomor, az volt bajban. A gyomor se játék, drága doktornő. Csak hát egyszer összekevertük a két orvosságot. Ráírtam én az övére, hogy a hasátul ha fáj, de hát azután is megesett a sutaság.

Ej, nagyon nehezen vagyunk. Kivitték azt a főorvost is a temetőbe. Nagyon megijedtünk. Ki fog velünk törődni? Itt vagyunk mind a ketten… Nekem a szív, az uramnak a gyomor. Már a vénember is több nyolcvannál. Mindig ez a betegeskedés. És ha legalább valami könnyebb bajunk lenne.

De hát a szív, kedves doktornő. Persze maga még olyan fiatalka, honnan is tudná? Ez nagyon komoly baj, látja engem senki nem tudott belőle kigyógyítani, pedig annyi orvos próbálta. Ki- és kidobban, amikor a vénember felbosszant. Nagyon félek, kedves doktornő. Ki fog engem meggyógyítani? Mennyi jó orvost eltemettem már.

Maga jól van, kedveském? Olyan bágyadt a szeme…

***  2cm user_15153816_1286461986515_tn2.jpg

Próza és piktúra

M. Szlávik Tünde rovata

***

Tetszett az írás? A Megosztás gombra kattintva ajánlja ismerőseinek! 

Olvassa el a szerző további műveit is: Ésik Sándor tárcái

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése